Συγκεκομμένη εκδοχή του ασφαλίτη, δηλαδή του αστυνομικού που υπάγεται στον Κλάδο Ασφάλειας και Τάξης (βλ. και το οργανόγραμματης ελληνικής αστυνομίας) και ειδικότερα στη Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας ή στη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας. Συνήθως αναφέρεται στον undercover ασφαλίτη, ντυμένο με πολιτικά, που τρουπώνει όπου υπάρχει έγκλημα, δια να συλλέξει πληροφορίες εκ των έσω και να το πατάξει.

Η λέξη ασφαλίτης δεν αποδίδει ιδιαίτερη χροιά, αφού ασφαλίτες είναι και οι αστυνομικοί του Τμήματος Οικονομικών Εγκλημάτων. Αλλά ο λίτης προκαλεί τη λαϊκή μήνιν, μιας και ποτέ δεν τρουπώνει στα άντρα της μεγάλης κομπίνας και του μεγάλου ξεπουλήματος (κομματικά γραφεία, μεγάλες επιχειρήσεις, τράπεζες - to name a few), αλλά προτιμά να φύεται σε πορείες και να φακελώνει τους Εχθρούς του Έθνους, όπως όσους ασχολούνται με πολιτική εξ αριστερών και δώθε (και μόνο) ή όσους πίνουν κάνα μπάφο πού και πού. Ή τουλάχιστον, έτσι λένε στην πιάτσα.

Γράφεται άλλοτε με -ι- και άλλοτε με -η-, επειδή μπορεί να προέρχεται εξίσου από τον ασφαλίτη ή από τον αλήτη αντιστοίχως, μιας και ως γνωστόν πρόκειται για το ίδιο πράγμα. («Αλήτες! Είναι! Τα ΜΑΤ κι οι ασφαλίτες!»)

Σημειώνουμε και το παλιό συγκρότημα Λήτης+Τρικ, με το θρυλικό άσμα «Ποδανά», αν και θεωρείται ότι ο συγκεκριμένος Λήτης είναι ο αλήτης (με την καλή έννοια) και ουχί ο ασφαλίτης, βεβαίως βεβαίως.

Ετυμ.: ασφαλίτης < ασφάλεια < αρχ. ασφαλής < α στερητ. + σφάλλομαι (= σκοντάφτω, τρικλίζω)
αλήτης < αρχ. αλάομαι (= περιφέρομαι εδώ κι εκεί)

  1. (τυπική προειδοποίηση από indymedia)
    Προσοχή! Έχουν κατέβει 4 διμοιρίες στα Εξάρχεια, κλούβα στην Ακαδημίας και λίτες στη Χαριλάου Τρικούπη! Όποιος κατέβει να κρατάει ταυτότητα!

  2. - Αυτός ο μακρυμάλλης ο αξύριστος τι ρόλο βαράει; Δεν τον έχω ξαναδεί.
    - Λήτης είναι. Το νου σου.

Οργανόγραμμα ΕΛ.ΑΣ. (από Pirate Jenny, 12/02/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Pirate Jenny

Αυτή τη φορά, ξέχασα εσωτερικό λινκ για το μπάφο. Ξανασόρι...

#2
Pirate Jenny

Νταξ, είμαι ζώο όρθιο. Έψαχνα λήτη με η, δεν το βρήκα, και νόμιζα ότι δεν υπάρχει. Αλλά υπάρχει με γιώτα... Δυο φορές κιόλας. Δοξάστε με.

#3
Vrastaman

Jennie Party σε χαίρομαι γιατί πάντα ξηγιέσαι και ετυμολογικά ;-)

#4
Galadriel

Νέοι ορίζοντες, θενξ κοπέλα.

#5
jesus

αν η προειδοποίηση είναι να κρατάει ταυτότητα, μάλλον από κρητηmedia είναι κ όχι από ίντυ:Ρ

#6
GATZMAN

Πολύ καλό και εξαιρετικά ενδιαφέρον!

#7
beth

δεν υπαρχει στο διαγραμμα , αλλα γραφιας ασφαλιτης εχει πει σε φιλο που γνωριζοντα απο σχολειο οτι υπαρχει κλαδος στην ασφαλεια που λεγεται μοναδα αντιμετοπισης αναρχικων πυρηνων( για το 'μοναδα' δεν ειμαι σιγουρος αλλα το 'αναρχικων πυρηνων' το θυμαμαι ακριβως)

#8
elias_petropoulos

επί τη ευκαιρία να διαδώσω και το ημί-πολιτικό συνθηματάκι:

Αλήτης σημαίνει ελεύθερη ζωή-
κανένας αλήτης δεν φόρεσε στολή

Φιλικά