Ολοθούριο. Επίσης γνωστός ως «γυμνοσάλιαγκας της θάλασσας» κατά τους Σιγκαπουριανούς, «αρουραίος της θάλασσας» κατά τους Κινέζους, ενώ, κατά τους Έλληνες, «αγγούρι της θάλασσας» ή «πουτσόγυαλος».

Για την αποτελεσματικότητα του ως δόλωμα για όσους το έχουν δοκιμάσει κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Κάποιοι άλλοι όμως προτιμούν να το φάνε παρά να το δολώσουν. Η μορφή και ονομασία του θαλασσινού αυτού έχουν μια δυναμική για σλανγκική χρήση από αυτούς που ασχολούνται με ψαρέματα, λούτσους, ζαργάνες κ.τ.λ.

Ορίστε και μια συνταγή:
Αφού τα καθαρίσουμε, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό (οι Κινέζοι προτιμούν το θαλασσινό) και τα αφήνουμε να βράσουν για μια ώρα περίπου. Μετά τα βγάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε σάλτσα σόγιας, ginger τριμμένο στον τρίφτη, λίγο τριμμένο σκόρδο και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Στο τέλος θα ρίξουμε λίγο λάδι κατά προτίμηση λιναριού. Ο ψωλιάγκος βέβαια μπορεί να μαγειρευτεί και με προσθήκη λαχανικών όπως ρίζες λωτού, σπόρους λωτού, φύκια, σπανάκι που προστίθεται μόλις σβήσετε την φωτιά, σέλινο κ.α.

-Τι δολώνεις φίλε; Ψωλιάγκο;
-Τσουτσούνι θα βάλω...

(από pavleas, 11/02/09)Γιώργος Λιάγκας  (από Vrastaman, 12/02/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
iron

να το πώ πάλι;

#2
pavleas

Μια ψαροπούλα
είναι αραγμένη
στο ακρογιάλι το Ζέπο περιμένει.