Λέμε πριζώνω - μπριζώνω, (βάζω στην) μπρίζα - πρίζα (το π- και το μπ- χρησιμοποιούνται όπως γουστάρει ο καθένας. Εγώ σε αυτές τις περιπτώσεις έχω μια αγάπη στα μπ-. Ο Παπινιώτης [sic] ας μου κάνει μήνυση).

Κυριολεκτική χρήση: Βάζω το βύσμα στην μπρίζα, βυσματώνω, v. plug in (Παρ. 1)

Μεταφορική χρήση (σλαγκικά ενδιαφέρουσα):

Μπριζώνω το δάχτυλό μου – βάζω το δάχτυλο στην μπρίζα

Μου 'χουν σηκωθεί τα μαλλιά όρθια (επί της ουσίας και για διάφορους λόγους π.χ. το ζελέ δεν κάθησε καλά, η κομμώτρια είχε έμπνευση) και κάποιος μου κάνει πλάκα γι' αυτό (έμμεση αναφορά στα αποτελέσματα του στατικού ηλεκτρισμού). (Παρ. 2 – μήδι 1)

Μπριζώνω - βάζω κάποιον στην πρίζα (ενεργητική μορφή)

  • τον ξεσηκώνω (για καλό) - (Παρ. 3).

Κίνητρο: καταρχήν εγωιστικό («θέλω παρέα»), αλλά παράλληλα αλτρουιστικό («από το μπρίζωμα θα βγούμε και οι δύο κερδισμένοι»).

  • τον νευριάζω - τον τσιτώνω– τον φρικάρω- του σηκώνω την τρίχα κάγκελο (βλ. και προαναφερθέν «βάζω το δάχτυλο στην μπρίζα») - τον εξαγριώνω, επιβεβαιώνοντας φόβους του ιδίου για κάποιο θέμα, ή δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση σε γνωστά προβλήματα, για τα οποία ως τότε ο προς μπρίζωμα διστάζει να πάρει μια απόφαση.

Τα κίνητρα κατά περίπτωση έχουν ως εξής:

Κίνητρο 1: αλτρουιστικό – συμπόνια, συμπαράσταση («προσπαθώ να σου ανοίξω τα μάτια, πρέπει να την παλέψεις για να κερδίσεις φίλε μου, με τις πορδές δεν βάφονται αυγά»). (Παρ. 4)

Κίνητρο 2: χαβαλές, γουστάρω να σπάσω πλάκα, για την καύλαμου –κάνω τον άλλο να φορτώσει και μετά σε φάση άραγκον κάθομαι και παρακολουθώ τις συνέπειες γελώντας. (Παρ. 5)

Κίνητρο 3: ύπουλο και υποχθόνιο. Ο υποκείμενος μπριζωτής, κατά κύριο λόγο μεγάλος χέστης και μουνόπανο χωρίς ενδοιασμούς, θέλει να πετύχει κάτι που για να γίνει απαιτεί τον σχετικό τσαμπουκά. Επειδή όμως όποιος τσαμπουκαλεύεται και πλακώνεται, όλο και κάποια ψιλή θα φάει (τουλάστιχον), ο μπριζωτής δεν θέλει να έχει τις αντίστοιχες συνέπειες. Συνεπώς, αντί να πάει να πλακωθεί αυτός, μπριζώνει τον διπλανό του, ειδικά άμα είναι και μαλακοκαύλης και δεν καταλαβαίνει ότι τον χρησιμοποιεί ο μπριζωτής. Πάει αυτός κοπανιέται, βγάζει τα κάστανα από την φωτιά, βγάζει τα φίδια από τις τρύπες κι έχει τις αντίστοιχες συνέπειες. Ο μπριζωτής κάθεται και απολαμβάνει την διαδικασία αλλά κυρίως τους καρπούς της μπρίζας του χαλαράάά. Έεεετσι! (Παρ. 6)

Μπριζώνω – είμαι στην μπρίζα ο ίδιος (παθητική μορφή)

Με διακατέχει μια νευρικότητα. Πιθανές αιτίες: κατάθλιψη, υπερβολικός φόρτος εργασίας, η δουλειά είναι σκατένια, κανείς δεν με εκτιμάει, οικογενειακά προβλήματα, οικονομικά προβλήματα, αγαμία, προβλήματα στυτικά, προεμμηνορυσιακό σύνδρομο.

Επικίνδυνη περίπτωση μπριζώματος τόσο για το υποκείμενο (λέει την τελευταία πρώτη και μετά το πληρώνει) όσο και για όσους περάσουν σε ακτίνα έως και 300m από αυτό (ακούνε την τελευταία πρώτη, μπριζώνουν με την σειρά τους και ξεκινάει ένας ατέρμονος κύκλος). (Παρ. 7).

Παράδειγμα 1 (από βλογ)
Έχω ένα παλιό Toshiba ... Έχω μια κάρτα PCMCIA modem, που τη βλέπει χωρίς πρόβλημα. Την πριζώνω, την ξεπριζώνω, και το μηχάνημα λέει ότι βρήκε ttyS2, ότι κατήργησε την ttyS2 κλπ. (σ.ς. ε, ρε πόνος το μπρίζωμα)

Παράδειγμα 2
-Τι έγινε ρε αρχηγέ; Τι μαλλί είναι αυτό; Το δάχτυλο στην μπρίζα έβαλες;
-Άει γαμήσου ρε, από το κράνος είναι...

Παράδειγμα 3 (από βλογ)
Άει πάγαινε ρε. Εγώ φταίω ρε που σε (μ)πριζώνω μπας και κάνουμε το γύρο της Μεσογείου κάποτε...

Παράδειγμα 4 (από βλογ)
Φίλε μου μη σε πριζώνω μέρες που είναι, αλλά εγώ θα τα είχα ρημάξει όλα. Αν μου ακουμπήσει άτομο τον άνθρωπο που αγαπώ, είμαι ασταμάτητος. Θα έκανα κάθε νόμιμη ενέργεια.

Παράδειγμα 5) (από βλογ)
Originally Posted by manosa ...Εγώ φιλε μπορεί να μπριζώνω κόσμο και να τους νευριάζω, αλλά δεν έχω θείξει ποτέ κανέναν.

Παράδειγμα 6
(γραφείο, παρόντες ο Μένιος και ο Γιώργης)

Μένιος: -Ρε Γιώργο, μέρες τώρα σκέφτομαι, δεν είναι συνθήκες εξαερισμού εδώ μέσα αυτές, δηλαδή καθόμαστε και αναπνέουμε όλα τα σκατά, τις τσιγαρίλες και η διοίκηση δεν κάνει τίποτα, κοντεύουμε να αρρωστήσουμε. Να χτες εσένα σε άκουγα να βήχεις και στενοχωριόμουν. Αλλά είναι μαλάκες το μόνο που τους νοιάζει είναι να βγάλουμε την δουλειά και δεν πα να πεθάνουμε... Νομίζω;

Γιώργος: (Παύση. Το σκέφτεται. Βήχει. Το ξανασκέφτεται. Ξαναβήχει. Μπριζώνει σταδιακά. Σηκώνεται και πάει προς το γραφείο του προϊστάμενου. Ανοίγει την πόρτα χωρίς να χτυπήσει)

- ΑΚΟΥ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΕΣΕΝΑ, ΤΙ ΜΑΣ ΕΧΕΙΣ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ; ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΛΑΚΕΣ ΣΟΥ; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΙΠΕΣ; ΘΑ ΠΑΘΩ ΕΓΩ ΑΣΘΜΑ ΓΙΑΤΙ ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΣΤΑΡΧΙΔΙΑ ΣΟΥ;

(Επόμενος μήνας: Εξαερισμός εγκαταστάθηκε, ο Μένιος χαμογελάει. Προϊστάμενος: «Ευτυχώς που χω και σένα ρε Μένιο που είσαι άνθρωπος να στηριχθεί κανείς... Που μπλεξα με τους ψυχάκηδες...». Ο Γιώργος ψάχνει για δουλειά.)

Παράδειγμα 7
(πρωί, γραφείο, σκάει μύτη από την πόρτα, τσίτααααα - φωνή - έκρηξη στα καλά καθούμενα)

-Να πάτε να γαμηθείτε όλοι ρε, ότι σας καυλώσει του καθενός εδώ μέσα, νομίζατε ότι βρήκατε τον μαλάκα που θα του φορτώσετε ό,τι παπαριά σας αναθέτουν, ΣΤΑΔΓΙΑΛΑ!

(ο πρώην ήρεμος χαλαρός που έπινε ανυποψίαστος τον καφέ του)

-Τί φωνάζεις ρε, τί μας ήρθες μπριζωμένος πρωινιάτικο, έχεις τρελαθεί εντελώς, ΕΧΕΙΣ ΤΡΕΛΑΘΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣΣΣΣ;;;;
(αααααα τρέμουλο - φεύγει για την καντίνα βροντώντας την πόρτα)

Αυτό είναι το μήδι 2, το ένα δεν ανέβαινε χε χε (από Galadriel, 18/02/09)

Βλ. και με μπρίζωσαν, πρίζας

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
GATZMAN

Ε Γ Ρ Α Ψ Ε Σ !

#2
Vrastaman

Θα βαλ-άντωσες, αλλά ήταν αρκούντως βαλ-λιστικό!

#3
BuBis

Valσαμο!

#4
Hank

Μνημείο επιστημοσύνης! Επίσης, χρησιμοποιείται ως συνώνυμο του «καυλώνω» και με την κυριολεκτική έννοια, όταν κάποιος/α δεν το επιθυμεί σε συγκεκριμένη στιγμή.
Επίσης, βλ. την έκφραση του Μάστερ acg: τον βάζει τον φορτιστή στην πρίζα, γι' αυτούς που το κανελώνουν το ρυζόγαλο κ.ό.τ.ό.

#5
Vrastaman

Το βάλ-ανο στην μπρίζα, εν προκειμένω

#6
Galadriel

Ορίστε και ο μπούμπης στο βαλνόημα... Μάστα μάστα. Χάνκ τον όρο περί ανεπιθύμητης καύλας δεν τον ήξερα (και δεν μου προέκυψε και στο ρισέρτς &^*&@@) το γούγλε μου μέσα), κρίμα, ήθελα να το κάνω όσο πιο πλήρες γίνεται αλλά μο [sic] ξέφυγε, θενξ :) :)

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

ΥΓ κι αυτός που έβαλε τα μηδενικά ας κοιμηθεί με τύψεις μουαχαχα

#7
acg

Ρε αμα ειναι να μπαινουν τετοια διαμαντια στο σαιτ, να λειπω πιο συχνα;) Εξαιρετικο, ολ δε μανι, τι να λεμε τωρα...

#8
Galadriel

Κομπλιμέντο και από τον #1, τι να πει κανείς, πλαφόν...

#9
Vrastaman

...για τους Αυστραλούς όμως, βάρεσες ναδίρ!

#10
Galadriel

Ή του ύψους ή του βάθους... ξες βράστα, το βάθοςδεν είναι πάντα κακό...

#11
Vrastaman

Έχει και πολύ αντίλαλο - λο - λο...

#12
Vrastaman

Οι ιπτάμενες Βαλκυρίες με τις κουλούρες άρχησαν να βαράνε και εδώ!

#13
Galadriel

Αυτά είναι Βράστα, άμα δεν μαζεύεσαι και κάνεις εχθρούς ακόμα και στα φόρα.

#14
poniroskylo

Ανεπιφύλακτα τοπ.

#15
allivegp

Ορισμός - Ιερό κείμενο.