Η γυναίκα που έχει τα χρονάκια της, είναι έμπειρη, και πιθανόν ελαρφώς ψωμωμένη.
Από το «σιτεύω» (= εκτρέφω, παχαίνω (μτβ), αφήνω (το κρέας) να τραβήξει ζουμί, κλπ).
Η λέξη μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε θετικά ή αρνητικά.
Η γυναίκα που έχει τα χρονάκια της, είναι έμπειρη, και πιθανόν ελαρφώς ψωμωμένη.
Από το «σιτεύω» (= εκτρέφω, παχαίνω (μτβ), αφήνω (το κρέας) να τραβήξει ζουμί, κλπ).
Η λέξη μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε θετικά ή αρνητικά.
Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!
4 σχόλια
GATZMAN
Ετς!
allivegp
Υπάρχει και το σχετικό άζμα:
«Κι αν είν΄η μοίρα σου σακατεμέεεενη
Τί τη θες τη σιτεμένη»
iron
χα, σας έπιασα! μου το θάψατε αυτό! τσκ τσκ τσκκκκ...
dryhammer
Περί σιτέματος αντιγράφω από «Χημεία Τροφίμων» Δ.Γ. Μπόσκου (Θεσ/νίκη 1983)
«Τα κύτταρα των ινών των μυών περιέχουν διάφορες πρωτείνες, κυριώτερες των οποίων είναι η μυοσίνη και η ακτίνη. Μετά το θάνατο του ζώου η μυοσίνη και η ακτίνη συνδέονται μεταξύ τους και σχηματίζουν την α κ τ ο μ υ ο σ ί ν η στην οποία οφείλεται η νεκρική ακαμψία. Το κρέας στη φάση αυτή είναι άκαμπτο και σκληρό και απαιτείται αρκετός χρόνος αποθήκευσης για να εξαφανιστεί αυτή ανεπιθύμητη ιδιότητα και να καταστεί το τρόφιμο τρυφερό και ευχάριστο στη γεύση (σίτεμα, conditining).
Οι μεταβολές που γίνονται στο στάδιο αυτό της ωρίμασης δεν είναι επακριβώς γνωστές. Πάντως γίνεται μια μετουσίωση και διάσπαση των πρωτεινών με αποτέλεσμα να προκύπτουν πεπτίδια και αμινοξέα που συμβάλλουν στην αύξηση της τρυφερότητας»
Στα καθ' ημας τώρα. Η σιτεμένη γυναίκα έχει χάσει το σφρίγος και τη σφιχτάδα (crispiness)του νεανικού σώματος κι έχει αποκτήσει την χαλαρότητα και πλαδαρότητα του σιτεμένου κράτος. Από την άλλη, λέει η επιστήμη οτι καθίσταται «τρυφερό και ευχάριστο στη γεύση», χώρια η πείρα. Περί ορέξεως ... Τα αυτά και για τους άνδρες βεβαίως βεβαίως. Βλέπε και μισότριβη
Στα πολύ φρέσκα ψάρια δεν έχει περάσει η νεκρική ακαμψία (εκεί όλα γίνονται πιό γρήγορα) και γι αυτό είναι καμπύλα κι όχι ίσια.