Ο όρος ομερτά απαντάται στις περιοχές Σικελία, Καλαβρία και Απουλία, όπου υπάρχει ισχυρή παρουσία παρανόμων οργανώσεων (Μαφία). Ο όρος αποδίδεται με την έννοια της μη συνεργασίας με τις αρχές. Στην πραγματικότητα είναι ο υπέρτατος νόμος της σιωπής, που η παραβίασή του πρέπει να τιμωρηθεί με θάνατο. Σε συνάρτηση με το νόμο της σιωπής είναι και η σικελική παροιμία «όποιος δεν ακούει, δε βλέπει και δε μιλάει, ζει εκατό χρόνια».

Σλανγικιστί ο όρος ομερτά, αναφέρεται σε ανθρώπινα σύνολα (π.χ.: οικογένεια, δικαστικό κύκλωμα, κύκλωμα φυλακών, κ.λπ.) όπου, για λόγους κοινού συμφέροντος, τα μέλη τους λειτουργούν ως τάφοι, ώστε να αποτραπεί η διαρροή κάθε πληροφορίας που έχει χαρακτηριστεί ως μυστική που πιθανή διαρροή της είναι ικανή να τους βλάψει.

Επομένως, εκφέροντας τον όρο του συγκεκριμένου λήμματος υποδηλώνουμε σπάσιμο της σιωπής και διαρροή μυστικών πληροφοριών σε τρίτους.

1.Το πρόβλημα του πολιτικού, της αντιθέτου μάλιστα παράταξης, δεν ήταν τι συνέβη με το «μαύρο χρήμα» της Siemens αλλά ότι κάποιος έσπασε την ομερτά του πολιτικού κατεστημένου.
Δες

  1. Φυσικά ο κ. Χριστοδουλάκης με την καταγγελία του έσπασε την ομερτά της κυβερνητικής ευθύνης, αν θέλει όμως να ολοκληρώσει την κάθαρση πρέπει να βρει την τόλμη να στηλιτεύσει τη Διοίκηση του Χρηματιστηρίου, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τα κυβερνητικά στελέχη που έβγαζαν αφίσες για να διαφημίσουν τα κέρδη του Χρηματιστηρίου επί ΠΑΣΟΚ για τις ευθύνες που έχουν για την εξαπάτηση των επενδυτών. Όλοι αυτοί οι ένοχοι κυκλοφορούν ελεύθεροι και νεόπλουτοι! Δες

Η φετινή ταινία Gomorra για την Καμόρα. Φοβερή! (από Hank, 25/02/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία