Άπαντες γνωρίζαμε πως ο ηρωϊκός Λεωνίδας με τα λίγα περσικά που ήξερε είπε στον Ξέρξη «μολών λαβέ!», κι έτσι θυσιάστηκε ηρωϊκά για να αναχαιτίσει την βαρβαρική επέλαση. Πρόπερσι όμως μάθαμε από την αμερικανιά, αμερικλανιά τε και μαρβελιά, ότι ο πολύγλωσσος Λεωνάϊντας εκτός από περσικά ήξερε και αγγλικά, οπότε φώναξε στον Πέρση πού 'ρθε για «earth & water», και του είχε πει «this is madness!», για να τον ψαρώσει: «Madness; This is not madness! This is Sparta» με έξοχη αγγλική προφορά και τσαμπουκαλίδικο αμίμητο στυλ.

Έκτοτε η φράση χρησιμοποιείται:

  1. Για να δηλώσει υπέρμετρο τσαμπουκά, ότι είμαστε Ελληνάρες (με την καλή έννοια), ή Γκρήκ λόβερ με τρίχα για πουλόβερ.

  2. Επίσης, ως επιθαλάμια ιαχή νυμφικής παστάδος, κοινώς: γαμησιάτικο μπινελίκι, όπου λέμε «this is Sparta!», κατά την διάρκεια του σεξ, και «this is, πάρτα!», κατά την εκσπερμάτιση, αντί για το παρωχημένο «πάρτα μωρή άρρωστη».

  3. Χωρίς τσαμπουκαλίδικο στυλ, αλλά ήπια, για να δηλώσει την πραγματικότητα της Κωλοπετεινίτσας, της ελληνικής επαρχίας, όπως είναι η Σπάρτη και όχι μόνο. Όταν, δηλαδή, έχουμε καταστάσεις άκρως χαοτικές και μπαχαλωτικές και μας έρχεται να πούμε «This is madness!», λέμε αντ' αυτού για να παρηγορηθούμε: «No, not madness! This is Sparta!»

  4. Έχουν βγει και πολλές παρωδίες, διαφημίσεις και λογοπαίγνια, όπως το «this is carta», σε διαφήμιση καρτοκινητού, και το γκρηκλισιάρικο «nice party!»- «να η Σπάρτη!», (που όμως είναι παλιότερο!).

  5. Σημειωτέον ότι με το 300 δηλώνονται οι τριακόσιοι του Λεωνίδα, άρα οι πολύ ήρωες, τα κομάντα, ή οι 300 βο(υ)λευτές, άρα τα λαμόγια, ή τα 300 λήμματα που συμπληρώνει ένας Σλάγκος Δράκος, όπως στην περίπτωσή μου, οπότε μιλάμε για αφορμή εορτασμού και κεράσματος.

  1. Παράδειγμα από την χρήστρια Mes της χρήσης του «This is Sparta» κατά την διάρκεια του σεξ, βλ. λήμμα μωρό:
    -Λεωνίδα μου, με πήγες στα αστέρια, δεν ήταν πήδημα αυτό, ήταν ένα όνειρο...
    -Κώστας ρε Λουκία!
    -Μπα; Και γω Κώστας θυμόμουνα, αλλά μου φάνηκε ότι μου είπες this is Spartaaa - θα μπερδεύτηκα.
    -Πάρτααα σου είπα Λουκία (θα μπερδεύτηκες)

  2. Από βλόγιον:

«Δηλαδή πόσα μου μένουν » με ρώτησε η Βάσω, όταν την ανακοίνωσα ότι ο γυναικείος οργανισμός παράγει συνολικά 300 ωάρια.
«Κάνε την αφαίρεση και την προσευχή σου να έχει γίνει λάθος» της απάντησα. « Έπρεπε να μας το ανακοινώσουν νωρίτερα» σχολίασε αγανακτισμένη« «Εγώ πάντως αν έκανα ταινία με τον τίτλο «300» δεν θα χε για πρωταγωνιστές Σπαρτιάτες........ »
»This is Sparta« της φωναξα και κλείσαμε το τηλέφωνο για να διασταυρώσουμε την πληροφορία με Google και φίλους βιολόγους αναπαραγωγής.

  1. Από το Greek News:

Όταν οι τριακόσιοι (όχι του Λεωνίδα, αλλά της Βο(υ)λής), ωστόσο, κάθονται στα έδρανα και τσακώνονται σαν τις γυναικούλες, εμένα προσωπικά μου έρχονται στο νου οι στίχοι από ένα ποίημα του μεγάλου μας ποιητή Κωστή Παλαμά, που μεταφράστηκε και στα γαλλικά και διδάσκεται στη Σορβόννη και το οποίο ο ποιητής έγραψε καυτηριάζοντας τους υπαίτιους της μικρασιατικής καταστροφής:
«Βοσκοί, στη μάντρα της Πολιτείας, οι λύκοι! Οι λύκοι!
Στα όπλα, Ακρίτες! Μακριά και οι φαύλοι και οι περιττοί,
Καλαμαράδες και δημοκόποι και μπολσεβίκοι,
Για λόγους άδειους ή για του ολέθρου τα έργα βαλτοί» [...]
Αντί πάντως να κατολοφύρονται και οι τριακόσιοι «Μαυρογιαλούροι» πάνω στ’ αποκαΐδια, σαν τις μωρές παρθένες, καλό θα ήταν να αναλογιστούν οι προύχοντες της πολιτικής τις ευθύνες τους απέναντι σ’ αυτόν τον τόπο και να συνειδητοποιήσουν ότι είναι εντολοδόχοι του συνόλου των Ελλήνων και υπόλογοι απέναντι σε κάθε πολίτη ξεχωριστά. Μια καλή αρχή πάντως που θα μπορούσαν να κάνουν οι κύριοι βο(υ)λευτές, θα ήταν να καταθέσουν έναν παχυλό μισθό τους υπέρ των πυροπλήκτων. Εκείνοι όμως περί άλλα τυρβάζουν… (Προφανώς περί την 16η Σεπτεμβρίου).

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

#1
Hank

Θα ήθελα να παραθέσω ένα κέρασμα με την αφορμή συμπλήρωσης 300 λημμάτων. Μπορείτε να πάρετε γλυκά και ποτά από την γκαλερί. Έχω εκθέσει τα αγαπημένα μου γλυκά και κοκτέιλ: μιλφέιγ, French kiss, Sex on the beach, Λάβα και Orgasm. Προσέξτε μην στραβοκαταπιείτε!

#2
GATZMAN

Πολύ σωστό το timing για το ανέβασμα αυτού του λήμματος καθώς πατάς τα 300 λήμματα.Να τα χιλιάσεις.
Αλλά σήμερα όλα τα 'χει ο μπαξές. Γλυκά σε εσένα, τυρί στου acg. Ωραία πράγματα!

#3
Vrastaman

Προσυποφράφω όσα έγραψη και η εύγλωττη Mrs Robinson! Χρόνια πολλά σύντεκνε και όρσε για τα επόμενα 300!

#4
Galadriel

Θεωρώ μεγάλη τιμή μου που γίνεται αναφορά σε λήμμα μου σε αυτόν τον επετειακό ορισμό ενός χρήστη του βεληνεκούς σου, Χάνκυ. Τα συγχαρητήριά μου γι' αυτή την εξαιρετική επιλογή παραδείγματος και ευχές (σε μας τους υπόλοιπους) για [χ στην 300στή] λήμματα του ίδιου επιπέδου εκ μέρους σου.

#5
Hank

Meursault, συντρόφια.

GATZMAN, είναι της Τυρρηνής, αυτό το ΣΑΚΥ. Από την «Καθαρά Δευτέρα», καθαριζόμαστε και τέρμα τα τυριά, κεφαλοτύρια, φέτα, ροκφόρ και τέτοια! (Είναι τυχαίο, που πριν από την «Καθαρά» Δευτέρα είναι της «Τυρρηνής»;).

#6
GATZMAN

Αυτή η σκέψη τυριβέλιζε (τυριβελιζω= οβελίζω τυρί) στο μυαλό μου, γιαυτό και έγραψα το πρώτο σχόλιο μου εδώ. Πάντως την Κυριακή της Τυρινής θα είμαι ή στην Τίρυνθα ή κάπου στο Τυρρηνικό πέλαγος.

#7
Hank

Βράστα, Γανυμήδης!

#8
malakia

Γεια σου Γκάτζμαν με τα λογοπαίγνια σου