#1
Khan

Δεν κατάφερα να βρω πού κάνουμε προτάσεις για νέες ετικέτες γενικά κι έτσι άνοιξα αυτό το θέμα. Θα ήθελα να προτείνω τις εξής ετικέτες. Η μία έχει να κάνει με αυτό που ο Νίκος Σαραντάκος ονομάζει "εθνικά αυτοφαυλιστικά" δηλαδή τις λέξεις που φτιάχνουν οι Έλληνες για να βρίσουν την Ελλάδα και/ή να την περιγράψουν ως δυστοπία. Πολλά από αυτά είναι τα με κατάληξη εις -σταν, που θα μπορούσε επίσης να γίνει ετικέτα. Μία άλλη ετικέτα θα μπορούσε να είναι οι τόποι εις -αδικο. Και μία άλλοι τα τεκνά εις -τεκνο. Αατα.

#2
vikar

Σωστός για τα «εθνικά αυτοφαυλιστικά»!...

Οι καταλήξεις, και γενικότερα τα συστατικά, θα γίνουν ετικέτες στάνταρ -είναι ήδη τουντού και ενεξελίξει. Βασικά, υπάρχουν δύο χαίρω-πολύ βήματα σχετικά με νέες ετικέτες:
1. συγκεντρωτικά λήμματα θα γίνουν και ετικέτες,
2. συγκεντρωτικές και επαναλαμβανόμενες παλιές «Σημειώσεις της Συντονιστικής Ομάδας» θα φύγουν μεταμορφωνόμενες σε ετικέτες.

Αυτά, αν είμαστε καλά, κι' ανάλογα με τους ρυθμούς μας, μέχρι το καλοκαίρι πές θα έχουνε λίγο-πολύ γίνει. Ντάξει, μεγάλη μπουκιά φάε και τα λοιπά... Τέ'ς πά'. Το θέμα είναι να προταθούνε νέες ετικέτες που δέν εμπίπτουνε στα παραπάνω. Ένα παράδειγμα τα «εθνικά αυτοφαυλιστικά» που λές. Άλλο παράδειγμα, οι «αθρώπινοι χαρακτήρες» του χαλικούτη.

Το πώς να προτείνονται που λές, απ' ότι φαίνεται ήδη επιλέγεται το φόρουμ γι' αυτήν τη δουλειά. Οπότε...

#3
deinosavros

Αν και απασχολημενοτατότατος τις τελευταίες μέρες, να πετάξω κι εγώ τη μαλακία μου, που την έχω ξαναπεί δυό-τρεις φορές εδώ μέσα. Μια ετικέτα ψιλορετρό, που να αφορά λέξεις παλιακές που δεν χρησιμοποιούνται πιά απ' όσο ξέρω στον προφορικό λόγο αλλά επιβιώνουν στο ίντερνετ. Έχω ανεβάσει μερικά τέτοια λήμματα, ένα που θυμάμαι είναι η σπαλιόρα.

Τροποποιήθηκε από τη Σ.Ο. :
εισαγωγή λίνκ
#4
Galadriel

Μπαμπαδισμός; Τι εννοείς ρετρό;

#5
vikar

Δεινό, κάνε ρε σύ έναν κόπο όταν τό 'χεις, και μάζεψε πεντέξι τέτοιους ορισμούς αλα σπαλιόρα να καταλάβουμε πως τό 'χεις κατανού.

#6
deinosavros

Γειά Βικ και Γκαλά. ¨οχι δεν εννοω μπαμπαδισμό, αλλά παπουδισμό και βάλε. Ο οποίος όμως ενώ δεν χρησιμοποιείται στον καθημερινό λόγο, υπάρχει ακόμα στο νέτι, δλδ γραπτώς μόνο. Μιλάω για λέξεις που τουλάχιστον εγώ δεν έχω ακούσει ποτέ στο καθεμέρα, αλλά τις συνάντησα στο ίντερνετ. Για τσεκάρετε πισσοκόκκαλος, μπρακ λακιρντί, ντρεσάρω, χαλδούπηδες, κοκορνιόκος (στο τελευταίο δείτε και τα σχόλια) για να καταλάβετε τι εννοώ και δείτε το αν αξίζει τον κόπο.

Τροποποιήθηκε από τη Σ.Ο. :
εισαγωγή λίνκ
#7
vikar

Όταν όμως γράφονται ονλάιν, πώς να ξέρουμε οτι δέν λέγονται κιόλας;...

#8
vikar

Τσέκαρε ας πούμε τα σχόλια στο μπράκ λακ'ρντί, οπου η ιρονίκ λέει την άκουσε πρόσφατα.

Ενδιαφέρον πάντως αυτό ρε γαμώτ'! Πώς μπορείς να τεκμηριώσεις οτι μία έκφραση κυρίως γράφεται παρά λέγεται; (όπως στάνταρ συμβαίνει με εκφράσεις γραπτού λόγου επαγγελματικών ζαργκόν πιχί) Και ακόμα παραπάνω ενδιαφέρον, γιατι άμα μιλάμε για εκφράσεις της αργκό (που πιό κοντά στην προφορικότητα, ανασταίνεσαι), ακούγεται οπωσδήποτε παράδοξο αυτές να γράφονται παρά να λέγονται. Σε κάθε περίπτωση, άμα ήταν να σηκώσουμε τέτοια ετικέτα, θά 'τανε καλό να έχουμε έναν υποτυπώδη τρόπο να το τεκμηριώσουμε αυτό, έτσι δεν είναι;

Ένα πολύ κοντινό ζήτημα πάντως σ' αυτό που λές είναι η χρονολόγηση των σημασιών (πότε ξέρουμε οτι πρωτοειπώθηκε κάτι μ' αυτήν τη σημασία που ορίζουμε;), που δέν βλέπω ακόμα άν θα έπρεπε να γίνει με ετικέτες ή κάπως αλλιώς -και σε κάθε περίπτωση, έχουμε ήδη αρκετή δουλειά να κάνουμε πρί να μιλάμε για πιό προχώ πράματα.

#9
jesus

το "συστατικό: σαβουρο" κ τα όμοιά του, αν υπάρχουν, μήπως θα έπρεπε να γίνουν "συνθετικό" ή και "1ο συνθετικό", αν δεν υπάρχουν παραδείγματα όπου δεν είναι άλλης τάξης συνθετικό;

#10
vikar

Μάλλον είναι πιό κατανοητό έ; Μέσα.

(Εγώ το έβαλα έτσι, γιατι το συστατικό είναι πιό τζενέρικ απο τα συνθετικό, κατάληξη, πρόθημα/επίθημα/ένθημα και τέτοια -έτσι χρησιμοποιείται στο «Χτίζω λέξεις», απο κεί τό 'κλεψα. Αλλα στ' αρκίδια μας, ας χρησιμοποιούμε τα μή τζενέρικ.)

#11
σφυρίζων

Σε συνέχεια σχόλιου μου στο λήμμα μικρομηκάς που μυστηριωδώς διεγράφη, να προτείνω μερικά tags που θεωρώ χρήσιμα, off the top of my head:

Παλιακά #ρετρό, #80αζ, #70αζ, #60αζ, #βιντατζιά κλπ

Κινηματογραφικά / κινηματογραφικές ατάκες (#κάλτ, #παλιόςΕλληνικός, #ΝέοςΕλληνικός, κλπ)

Λογοτεχνικά & ατάκες σλανγκιστών #τσιφόρος, #πετρόπουλος, #εμπειρίκος, #μποστ, #κλυνν, #πανούσης, #...

Μουσικά (#χιπχοπ, #μεταλ, #ρεμπετιές...)

Ξύλινα #κλισεδιές, #δημοσιοκαφρικά, #πολιτικά, #φιλελέ, #νεορθόδοξα, #κομμουνιστικά, #αναρχικά, #αντικομμουνιστικά, #ντιριντάχτα, #αρχαιόκαυλα...

Ρατσιστικά #ελληνοκεντρικά, #αντισημιτικά, #ομοφοβικά, #αντιρόμ, #τοπικισμοί..

Σλανγκικά #γαμοσλανγκοτέτοια, #σλανγιωτατισμοί

#12
soulto

Μυστήριο πράγματι, στη δραστηριότητα φαίνεται οτι έγιναν σχόλια από εσένα και τον πάτση, που όμως δεν υπάρχουν.
Jo Nesbo

#13
σφυρίζων

Ένα θεθοδολογικό θέμα που με απασχολεί είναι "που τραβάμε την γραμμή" με τα Tags. Αν το πάμε σε πολύ βάθος μα τα Tags, είναι σαν να χαρτογραφούμε με κλίμακα 1:1 όπως είπε κι ο Έcο.

#14
soulto

Μπράβο στον Έκο και σε σένα που το μεταφέρεις εδώ! Πραγματικά τί είδους μανία είν' αυτή με τις ετικέτες; Ήδη κάτι έγραψα επ' αυτού:

κολλάει με τις ετικέτες: η επιλογή έγινε πολύ βαρειά δουλειά με δεδομένο το πλήθος τους που όλο μεγαλώνει. Και είναι μια δουλειά ταχτοποίησης που αφορά πολύ τους ειδικούς και οχι τόσο εναν σλανγκοταλαίπωρο που κλέβει χρόνο απ' τον εργοδότη του για να ανεβάσει ένα λήμμα.

στο φόρουμ "Τι είδε ο γιαπωνέζος..."

Στο θέμα αυτό αναπολώ την πρότερη κατάσταση, μόνο 2-3 ετικέτες μου έλειπαν, θυμάμαι.

#15
xalikoutis

Σούλτω γεια σου. Τι εννοείς με την έννοια "σλανγκοειδικός"; Και πως μπορεί να γίνει κάποιος τέτοιος;

#16
xalikoutis

Τι εννοείς "ειδικός"; ήθελα να γράψω.

#17
jesus

@ βράστα κ @ σούλτω: το σχόλιο του βράσταμαν ήταν αναφορά για να συμπληρώσουμε τις ετικέτες του ορισμού κ διεγράφη (όπως κ πολλά σχόλια τέτοιου τύπου στο παρελθόν) όταν οι ετικέτες μπήκαν, γιατί δεν είχε λόγο ύπαρξης. τα σχόλια του πάτσι απαντούσαν στον βράσταμαν οπότε διεγράφηκαν κ αυτά. έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν κ θα ξαναγίνει κ στο μέλλον για να μην φορτώνονται ορισμοί με άσχετα σχόλια.

#18
σφυρίζων

Jesus, τα πράματα δεν είναι τόσο απλά όσο τα παρουσιάζεις, υπήρχε ένας ολόκληρος διάλογος μου με μοντ που διαγράφη - και κττμγ δεν διεγράφη για να μην εκτεθώ εγώ. Αν θες, ανάρτησε πάλι τον διάλογο και ας κρίνει ο καθένας εάν επρόκειτο για μοντουλοκατυνιά ή όχι.

#19
soulto

Ήθελα να πω και συνεχίζω να το πιστεύω οτι το θέμα ετικέτες είναι ζήτημα "ταχτοποίησης" και όχι το πρωταρχικό μέλημα ενός σλάνγκου ή του απλού επισκέπτη. Φυσικά και είναι σημαντικό θέμα, αλλά όπως και στη συγγραφή ενός βιβλίου η ταχτοποίηση (βιβλιοθηκονομία) απασχολεί κάποιους, όχι αναγκαστικά τους συγγραφείς.
Ακόμη, πιστεύω οτι η υπερβολική ταχτοποίηση βλάπτει το σλανγκείν (βλέπε παραπάνω σύνδρομο χαρτογράφησης με κλίμακα 1:1).

#20
soulto

Το παραπάνω ήταν απάντηση στον xalikouti