#61
soulto

  • Υπάρχει ταγκ για καταληξη σε -ικη, λλά όχι -ικος. Θα μπορούσε να είναι ένα, το -ικός/-ική.
  • Υπάρχει λήμμα -άτος, αλλά όχι ταγκ για καταληξη -άτος/-άτη/-άτο.
#62
soulto

Τι σημαίνει κατάληξη ΧΧΧΧΧ;

#63
soulto

#64
jesus

τα πολλά Χ είναι για όταν πρέπει να μπει ετικέτα κ δεν καλύπτεται από κάτι υπάρχον. για τα υπόλοιπα, θα γίνουν (όσα δεν έχουν γίνει). θξ.

#65
soulto

  • Λείπει το ταγκ για κατάληξη -ουί.
    Υπάρχουν 3-4 λήμματα.
#66
jesus

γκένεν ατάκα.

#67
soulto

Ευχαριστώ. Είναι και τα καμένο ντουί, σαν ντουί που θα μπορούσαν να μπούνε στην κατάληξη -ουί.

#68
jesus

να πω την αλήθεια, έκανα το ταγκ γιατί μου φάνηκε γνώριμη κατάληξη τύπου -ούμπα και ούτ' ο καφετζής που μπαίνει στο τέλος λέξης χωρίς νόημα, αλλά τελικά δε μπορώ να θυμηθώ λέξη εις -ουί, παρότι εξακολουθεί να μου είναι πολύ οικεία κατάληξη. ένιγουέι, νομίζω προς το παρόν η πολιτική είναι "καλύτερα μια περίσσια, παρά μια να λείπει", όπως κ με τα πιτόγυρα.

για το ντουί, θα έλεγα ότι είναι ζήτημα καθότι η λέξη μόνο συμπτωματικά λήγει σε "-ουί", ενώ το τζαμπουί σου είναι καθαρά ελληνικής εμπνεύσεως.

προσθήκη: ψάχνοντας να λινκάρω το τζαμπουί, είδα κ την τζαμπουίτα, οπότε ίσως να παίζει ως σύντομη εκδοχή αυτής της κατάληξης.

#69
σφυρίζων

Όπως παντελώς άσχετο με το -ουί της Σούλτως είναι και το Κυπριακό -ούι (πιχι καλαμαρούι)

#70
soulto

Λείπει το ταγκ για κατάληξη -έλα.
Υπάρχουν (τουλάχιστον) τα βάρα μανέλα, βαράω μπιέλα, βαρέλα, βουβουζέλα, γκέλα, δαντέλα, κουτσουκέλα.

#71
soulto

Επίσης λείπει ταγκ για κατάληξη -αιος.

#72
jesus

το -αίος έγινε, αλλά το -έλα που προτείνεις παραπάνω (που το φτιάχνω κ αυτό) νομίζω θέλει συζήτηση γιατί πολλές απ' τις λέξεις που δίνεις για παράδειγμα εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία όπως το -ουί με το ντουί. η μιναρέλα κ η βουβουζέλα κτγμ δεν είναι το ίδιο πραμα...

ας μιλήσουν κ άλλοι για το ζήτημα, ίζολ: η ετικέτα για την κατάληξη μπαίνει με γραμματικά κ μόνον κριτήρια, οπότε το ντουί παίρνει την ετικέτα για την κατάληξη, ή την ετικέτα την κρατάμε για όταν η κατάληξη είναι αργκοτικό γλωσσικό φαινόμενο;

εγώ κλίνω προς το δεύτερο πάντως.

#73
iron

νομίζω κ γω για το δεύτερο το βλέπω.

#74
σφυρίζων

Προτείνω υποκατηγορίες στην ετικέτα ΜΟΥΣΙΚΗ: πιχί μέταλλο, ρεμπέτικα, ροκ, χιπχόπ, κλπ

#75
soulto

Λείπει ταγκ για κατάληξη -όνιο. Υπάρχουν αρκετά πχ αγαπόνιο, πουστρόνιο.

#76
soulto

Επίσης λείπει ταγκ για ψευδοεπιστημονικά. Ελλείψει αυτής της ετικέτας πολλά λήμματα μπαίνουν στα "ψευδοϊατρικά". Παράδειγμα, η κομματίνη, το τoν έχει μεγαλύτερo, το αριστερόμετρο κλπ.

#77
soulto

Λείπει ταγκ για κατάληξη -άντζα. Υπάρχουν πολλά, πχ μπροστάντζα, λάντζα, δευτεράντζα, πρωκτικάντζα.

#78
soulto

Λείπει ταγκ για κατάληξη -ρία, πχ μπασκλασαρία, κιτσαρία καυλαρία κ.ά.

#79
vikar

η ετικέτα για την κατάληξη μπαίνει με γραμματικά κ μόνον κριτήρια, οπότε το ντουί παίρνει την ετικέτα για την κατάληξη, ή την ετικέτα την κρατάμε για όταν η κατάληξη είναι αργκοτικό γλωσσικό φαινόμενο;

Μιά στιγμή, γιατι διαβάζοντάς το εγώ κατάλαβα να θίγονται δύο πράγματα εδώ.

Καταρχήν, με γραμματικά κριτήρια δέν θα πρέπει το ντουί να πάρει την ετικέτα -ουί, γιατι γραμματικά η λέξη δέν προκύπτει απο σχηματισμό ντ- + -ουί > ντουί (όταν λέμε «κατάληξη» προφανώς εννοούμε γραμματικά, μορφολογικά, και δέν το εννοούμε κυριολεκτικά, αλλιώς θα έπρεπε το ντουί να πάρει επίσης και τις ετικέτες , -υί, -τουί, και γιατί όχι και -ντουί (και άντε μη βάλω και την κενή κατάληξη μέσα και γίνει το αλεό :-Ρ )...)

Τώρα, για το να κρατάμε την ετικέτα για όταν η κατάληξη είναι αργκοτικό γλωσσικό φαινόμενο, θα έλεγα όχι· όπως ακριβώς θεωρητικά θα ήταν καλό να σημαίνεται οτι και ο μπουρμπούραγας είναι ουσιαστικό και όχι μόνο ο γαμάω, έτσι και για άλλες τέτοιες κατηγορίες της γραμματικής. Επιπλέον, άν η κατάληξη είναι η ίδια αργκοτικά σημαντική (ξερωγώ, αποκλίνουσα ή ανύπαρκτη στην τυπική γλώσσα και λοιπά), τότε θα πρέπει απλά να έχει τον δικό της ορισμό στο σάιτ, σε αντίθεση με τις άλλες.

Θεωρητικά ολ' αυτά, και σε βάθος χρόνου φυσικά.

Τροποποιήθηκε από τη Σ.Ο. :
ορθογραφικά
#80
soulto

Συμφωνώ απολύτως με το δεύτερο που λες και με το γαμάουα παράδειγμά σου: και ο μπουρμπούραγας και ο γαμάω είναι ουσιαστικά, και ΕΚΕΙ θα ανατρέξει κάποιος που τα ψάχνει (ΚΑΙ εκεί).
Με την ίδια ακριβώς λογική, κάποιος που ψάχνει πχ για το σαν ντουί, ή το καμένο ντουί, ή το τουί, θα παει (εγώ σίγουρα θα πήγαινα) να δεί στο ταγκ "ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ: κατάληξη -ουί", όπου και κτγμ πρέπει να βρίσκονται, μαζί με τα χαλαρουί, τζαμπουί, μπαγκουί, αν και για διαφορετικούς γραμματικούς λόγους το καθένα.

Πιο πάνω είχα προτείνει να φτιαχτεί ένα ταγκ που να περιέχει όλους τους ορισμούς για σημαντικές από αργκοτική άποψη -γιαυτό και ήδη αυτόνομες (έχουν γραφτεί γι αυτές ξεχωριστά λήμματα)- καταλήξεις, όπως -ίλα, -ίλες, -ιά, -ιάδα, -άρα, -άρας,-αράς, -άρι, -αριό, -στάν, -άδικο, κ.ά.