Εξ ίσου κοινό και το μπλέξαμε τα μπούτια μας

Εκφράσεις πολύ συνηθισμένες πια, περιγράφουν μια κατάσταση σύγχυσης και αντιφάσεων, αλούμπαρδη τελείως, απ' την οποία άκρη δεν βγαίνει. (Παρ.1)

Συχνά, μπερδεύουμε τα μπούτια μας όταν το βασανίζουμε πολύ το πράμα και κάνουμε τα εύκολα δύσκολα. Χαρακτηριστικά, τη λέμε τη φράση ως συμπέρασμα και για να μπει τελεία και παύλα σε μια παπαρολογία, θεωρητική ή πολιτική, όπου, αφού έχουν ακουστεί οι χιλιάδες μαλακίες, η συζήτηση έχει καταλήξει σε πλήρες αδιέξοδο. (Παρ.2)

Λέμε, επίσης, ότι μπλέξαμε τα μπούτια μας όταν βρισκόμαστε μπροστά σε συνοθύλευμα ετερόκλιτων απόψεων - ειδικά όταν κάποιοι τη βγαίνουν απροσδόκητα και αλλόκοτα. Σχετικό εδώ είναι και το πούστηδες και παλικάρια γίναμε μαλλιά-κουβάρια. (Παρ.3 & 4)

Αλλά, τα μπούτια τους δεν τα μπερδεύουν μόνον οι άνθρωποι. Τα μπερδεύουν επίσης οι πίσουλες, ειδικά σε μεγάλα δίκτυα (Παρ. 5), τα χρηματιστήρια (Παρ.6) και τα ποδοσφαιρικά συστήματα (Παρ.7).

Η προέλευση της έκφρασης δεν είναι σαφής. Νταξ, επειδή έχετε βρώμικο μυαλό η προφανής παραπομπή είναι στις παρτούζες (Παρ.8) - να οργανωθούμε, παιδιά, να οργανωθούμε... Αλλά, αν θέλουμε να κυριολεκτήσουμε, τα μπούτια τους τα μπλέκουν επίσης και οι παλαιστές. Και τα μπλέκουν - από μόνοι τους, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις - και διάφοροι άμπαλοι ποδοσφαιριστές (Παρ. 9).

  1. Μερικοί έχετε μπλέξει άγρια τα μπούτια σας και δεν ξέρετε τι σας γίνεται. Γι αυτό έχουμε αυτό το χάλι που έχουμε γύρω σας. (forum, antinews.gr)

  2. Κοίτα, όπως όλοι εδώ μέσα είπες και εσύ μια θεωρία η οποία μπορεί να είναι λανθασμένη μπορεί όμως και όχι. Οι θεωρίες πολλές, τα παρακλάδια πολλά και εν τέλει αυτό που πάθαμε είναι ότι μπερδέψαμε τα μπούτια μας. (από το newsfilter.gr)

  3. Πώς το είπε ο Γιάννης ; Α, ναί : μπερδέψαμε τα μπούτια μας, γιατί οι αριστεροί γίνανε δεξιοί και οι δεξιοί αριστεροί, οι κεντρώοι αριστεροδεξιοί και ο Καρατζαφέρης στον δικό του κόσμο.....:)))) (από φόρουμ του ΠΑΣΟΚ)

  4. (Αλλάξανε τα γούστα σου, Μπουλάς-Γιοκαρίνης)

Αλλάξανε τα γούστα σου
και μπέρδεψες τα μπούτια σου
Και φέρεσαι αλλόκοτα
και παρατάς τον Κόκοτα

  1. Καποτε ειχε γινει ενα τετοιο κουλο επειδη ο χρηστης ηταν μελος νουμερο 65536 (2 εις την 16η) και το συστημα εμπλεξε τα μπουτια του σε μια αναβαθμιση ή κατι τετοιο τελος παντων... (από ένα geek forum)

  2. Με άλλα λόγια τώρα που φράκαρε το πράγμα και η αγορά έμπλεξε τα μπούτια της και το χρήμα έγινε φύλλο και φτερό στις κομπίνες και στον τζόγο, φέρτε το χρήμα του μεροκαματιάρη, του χαμηλόμισθου, του μικρομεσαίου, να τα ξεμπλέξουμε... (από τον ΠΟΛΙΤΗ της Λευκωσίας, 11/05/09)

  3. «Καταρχάς είδα έναν προπονητή να έχει μπλέξει τα μπούτια της ομάδας! Δεν επιτρέπεται να διασύρεσαι και να κινδυνεύεις να μένεις εκτός Τσάμπιονς Λιγκ από τους Κύπριους που δεν έχουν βάλει σε ομίλους ποτέ ομάδα...» (Τρισμέγιστος Αλέφαντος σχολιάζων τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού από την Ανόρθωση)

  4. (στιχάκια από το από το gaypatras.gr)

Τα μπούτια μας μπερδέψαμε ξεπέτα την ξεπέτα
κι ανάθεμα κι αν χάρηκα
την έρμη την κουκέτα!!!

  1. - Ασε να πούμε, μας τον φέρανε και καλά ότι τρώει παιδιά ... και το άτομο είναι και ο πρώτος ξυλοκόπος ... μόνος του στην μικρή περιοχή, μια ζωή μπερδεύει τα μπούτια του και πέφτει ...

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε