Έτσι αποκαλούμε ένα ρούχο ή αξεσουάρ που είναι παλαιομοδίτικο, άκομψο και μας πέφτει πολύ φαρδύ.

Κυριολεκτικά, τα πεθαμενατζίδικα είναι η γκαρνταρόμπα αποβιωσάντων ατόμων, που παραχωρήθηκαν έναντι ευτελούς συνήθως τιμήματος από τους συγγενείς σε παλαιοπώλες, για να καταλήξουν να πωλούνται σε παλαιοπωλεία στα γιουσουρούμ/ψειροπάζαρα/flea markets.

Χαρακτηριστικά, πεθαμενατζίδικα σακάκια, παπούτσια, καπέλα, γραβάτες, πουκαμισιές κ.α. βρίσκει ακόμη κανείς στο μπιτ παζάρ (οδός Ιουστινιανού) στη Θεσσαλονίκη.

Σημειωτέον ότι ο όρος «πεθαμενατζίδικα» μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για λουλούδια, που αφού χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή στεφάνων σε κηδείες, συλλέγονται και επαναχρησιμοποιούνται στις λαϊκές πίστες και ναούς του λαϊκού πενταγράμμου γενικότερα.

Επίσης, πεθαμενατζίδικα μπορεί να χαρακτηριστεί μια ειδική κατηγορία τραγουδιών σε κλίμακα μινόρε με απαισιόδοξη διάθεση και στίχους, π.χ. Νικόλας Άσιμος - Στο φαλιμέντο του κόσμου. (παρ. 2)

  1. - Κανόνισε να φορέσεις πάλι κανένα πεθαμενατζίδικο.

  2. από εδώ
    - οοοοο, πεθαμενατζίδικα τραγούδια, γουστάρωωωωω

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Ο οίκος τελετών στην πραγματική του διάσταση. Κατά το ψιλικατζίδικο, σουβλατζίδικο κλπ.

Ο καθιερωμένος όρος είναι ανακριβής, καθώς τελετή είναι και ο γάμος όπως επίσης η ορκωμοσία, η βάπτιση, η κοπή της πίτας κλπ. Είδατε κανένα οίκο τελετών να κόβει πίτες;

Η χρήση επομένως του όρου είναι καταχρηστική και ο σοφός λαός έδωσε τη σωστή διάσταση στα εν λόγω καταστήματα δίνοντάς τους τον τίτλο «πεθαμενατζίδικα».

  1. - (Στον περιπτερά) Γιώργο, ξέρεις κανένα πεθαμενατζίδικο εδώ κοντά; Μόλις πέθανε η πεθερά μου.

  2. - Πού είναι ένα βουλκανιζατέρ εδώ κοντά;
    - Μόλις περάσεις το πεθαμενατζίδικο, στρίψε αριστερά.

  3. Διασημότερο πεθαμενατζίδικο: «Το γρήγορο φτυάρι».

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία