Η αδερφή που δεν το κρύβει.

-Είχα καιρό να δω τον Σάκη.
-Είδες, σκέτη σφυρίχτρα έγινε ο Σάκης μας...

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Το υπερβολικά μικρό πέος, μέγεθος σφυρίχτρας. Προέκυψε από την έκφραση: «έλα να στον σφυρίξω».

Το πουλί του Κώστα σαν σφυρίχτρα είναι.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Συνεκδοχικώς, ο διαιτητής αθλητικού αγώνα. Όταν αποσύρεται λέμε ότι κρεμάει την σφυρίχτρα, ενώ όταν δεν είναι δίκαιος / ικανός λέμε πάρτε του την σφυρίχτρα. Ένας διαιτητής που σφυρίζει πολύ εύκολα λέγεται σφυρίχτρα με πολλά στραγάλια, ενώ για έναν που δεν δίνει τίποτα και σφυρίζει λίγο μπορεί να ειπωθεί ότι του έκλεψαν το στραγάλι.

Σφυρίχτρες όλων των ήχων. (Εδώ).

Ψυχαναλύοντας την σφυρίχτρα. (εδώ).

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Απόδοση στα ελληνικά του αγγλικού whistleblower, που έγινε επίκαιρο λόγω της οργάνωσης Wikileaks και του ιδρυτή της Julian Assange, που κατά πολλούς αποτελεί τον μεγάλο ήρωα της εποχής μας, και που πάντως διαθέτει μια ζωή που θα την ζήλευαν πολλά μυθιστορήματα.

Σφυρίχτρα είναι, λοιπόν, κάποιος που αποκαλύπτει («σφυρίζει») τα κακώς κείμενα που συμβαίνουν σε μια οργάνωση ή ομάδα ανθρώπων. Οι σφυρίχτρες απευθύνονται και σε θεσμούς που διασφαλίζουν την τήρηση του νόμου, αλλά πλέον περισσότερο στα μήντια και σε σάη τ. Wikileaks. Πολλές φορές θέλει πολλούς τόνους αρχίδια για να γίνεις σφυρίχτρα, σε αντίθεση με άλλους ορισμούς της ίδιας λέξης στο σάη μας.

Συνεκδοχικά ως σφυρίχτρα αναφέρεται και η ίδια η οργάνωση ή σάη, όπως το Wikileaks.

Ο ασπρόμαυρος κόσμος και η Παγκόσμια σφυρίχτρα του Wikileaks (εδώ).

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Το αυτοπροωθούμενο μικρό βεγγαλικό που βγάζει έναν πολύ δυνατό σφυριχτό ήχο όσο διαρκεί η καύση της πυροτεχνικής του γέμισης. Ταξιδεύει πολλές δεκάδες μέτρα σε μήκος και αρκετά σε ύψος μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να σβήσει. Αυτές που θυμάμαι εγώ ήταν πλαστικές εξωτερικά, σε σχήμα και μέγεθος μικρού μαρκαδόρου.

Στο διαδίκτυο εντόπισα μία αναφορά για σφυρίχτρες που κάνουν ήχο αλλά δεν εκτοξεύονται.

Αν και τις δουλέψαμε πολύ στα παιδικά μας χρόνια, τώρα καταλαβαίνω πόσο επικίνδυνες είναι. Παιδιά, μόνο αν είναι νόμιμες (που αμφιβάλλω) και μόνο σε ανοιχτό και έρημο χώρο. Και προσοχή.

- Πού τις βρήκες ρε τις κίτρινες τις κροτίδες;
- Στον κυρ-Τάκη ρε μαλάκα, δεν σε είπα;
- Αφού πήγα κι εγώ και δεν μ’ έδωσε!
- Γιατί καρφώνεσαι, γι’ αυτό. Με το σεις και με το σας ρε πας να ζητήσεις κροτίδες; Είναι σα να του λες «είμαι φλώρος, θα την κάνω την μαλακία με τις κροτίδες σου και αύριο θα έρθει στο μαγαζί η μάνα μου με την αστυνομία».
- Ε ρε πστ! Και σφυρίχτρες, και στρακαστρούκες... Αυτό τι είναι, αμπούλα;
- Τα πάντα όλα! Και πρόσεξε ε; Δοκίμασα μια σφυρίχτρα χθες το βράδυ και πήγε από το Β2 μέχρι τις βρύσες στην αυλή.
- Κόλαση!

[Σ.σ.: Οι κίτρινες κροτίδες ήταν οι μεγαλύτερες που μπορούσαμε να βρούμε. Ο Θεός μας προστάτεψε σας λέω.]

Σύμφωνα με το άρθρο του http://www.philenews.com, πρόκειται για σφυρίχτρες, αν και αμφιβάλλω. Ίσως είναι κροτίδες από φωτό αρχείου. (από patsis, 16/02/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Το μικροσκοπικό πέος. Πολλά (εισ-)πνευστά όργανα έχουν κατά καιρούς δηλώσει τον πέοντα (ειδικά στην πράξη του στοματικού σεξ), όπως το κλαρίνο, το σαξόφωνο, η φλογέρα, η φυσαρμόνικα κ.τ.ό. Η σφυρίχτρα είναι ο βενιαμίν αυτής της εύμουσης παρέας, καθώς φημίζεται για το εύχαρι λιλιπούτσειο μέγεθος που την καθιστά πρόσφορη για γουτσιστικά παιχνίδια. Μιλάμε για πέοντα γαριδάκι εν ολίγοις.

Εξάλλου η σύγχρονη επιστήμη βεβαιώνει ότι ο ήχος που παράγεται από την ανθρώπινη γενετήσια πράξη ομοιάζει εντυπωσιακά με σφύριγμα, όπως άλλωστε και το πολιτικό πρόγραμμα του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ. Μάλλον από την έννοια της σφυρίχτρας ως πέοντος (έστω μικρού) και της γενετησίας πράξης ως σφυρίγματος είναι που προκύπτει και ο χαρακτηρισμός του γκέι ως σφυρίχτρα (βλ. ορισμό της Ιρονίκ), κωλοσφυρίχτρα, τσαπερδονοκωλοσφυρίχτρα κ.ο.κ. με προσθήκη νι συνθετικών. Για την γυναίκα που το απονιβώνει το ερομιδαλιό βλ. τσαπερδονοκωλοσφυρίχτρα.

Σύμφωνα μάλιστα με ενδιαφέρουσα πληροφορία του 'Ιωνος, που αναμένει την επιβεβαίωσή της από τους καλιαρντολόγους του σάιτ, η σημασία της σφυρίχτρας ως μικρού πεουλακίου, έγινε αιτία για τον χαρακτηρισμό του τοιούτου τσουτσουνακίου ως φίφης (ήτοι το φιφάκι που λέμε και (χ)λι(χ)λί) σύμφωνα με τον συλλογισμό- σοφιστεία:

Το μικρό τσουτσουνάκι είναι σφυρίχτρα, H FIFA (Federation Internationale de Football Association) χρησιμοποιεί σφυρίχτρες, άρα το μικρό τσουτσουνάκι λέγεται φίφα.

Απόσπασμα από το άσμα Υβρεοπομπή του Φοίβου Δεληβοριά:

«Τα κωλοτρυπίδια να βαράνε τις σάλπιγγες
και τα μυγοχέσματα να δίνουν εντολές
να ρυθμίζουν με σφυρίχτρα το εν-δυο οι μικροτσούτσουνοι
το πόδι να βαράνε οι το στανιό μου μέσα».

Fife = φίφα; (από poniroskylo, 17/01/10)Νεαρός παίζων την φίφα; Πίναξ του Μανέ. (από poniroskylo, 17/01/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Εξάρτημα από τον χώρο της αυτοκινητιστικής καγκουριάς. Μπαίνει στην εξάτμιση και στο άφημα του γκαζιού αναπαράγει (συνήθως αποτυχημένα) τον ήχο που κάνει το τούρμπο όταν ο οδηγός αφήνει το γκάζι, ένα χαρακτηριστικό σφύριγμα που προκαλείται από την εκτόνωση της πίεσης του υπερσυμπιεστή (τούρμπο).

Πάει γάντι σε αποτυχημένα καγκούρικα αμάξια των οποίων το φτιάξιμο περιορίζεται σε μοντίφες τύπου τράιμπαλ αυτοκόλλητα, παραπανίσια όργανα στο ταμπλώ, αεροτομή-σιδερώστρα, μπούκα-φωλιά μικρών ζώων και λαμπάκια σταρ-τρεκ.

(βρουμ-βρουμ στο φανάρι)
- Γεια σου ρε Βασάρα με τη σφυρίχτρα σου! Κάτσε να φέρω τον τάφο να σε ταΐσω και μ' αυτόν!

Τύρβω με €15! (από Vrastaman, 07/01/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία