Ενεργητικός ομοφυλόφιλος, συνήθως φερόμενος ως ανδροπρεπής, σε αντιδιαστολή με τον bottom (παθητικό), που αποτελεί και το δέκτη της ομοερωτικής πράξης. Σε ενδιάμεση κατάσταση βρίσκεται ο ενεργοπαθητικός (versatile) και ο bi-curious.

(Το παράδειγμα που ακολουθεί προσομοιάζει τυπικό διάλογο σε chatroom)

- Hi file
- Hi
- perioxi sou;
- Patisia. u;
- N. Kosmo
- ti psaxnis;
- real now ehw gavles
- stats sou
- 1.78/ 80kg/ melaxrinos/ arrenopos/ top. u;
- foto paizei; steile sto agoristatessera@gmail.com
- ok stelnw
................................................................................................

- mori Zozo esy eisai; ti TOP mori tarantela;

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Αγγλιά, που σημαίνει κορυφή. Το σλανγκικό ενδιαφέρον της αγγλικής λέξης στην Ελλάδα εστιάζεται κυρίως στις ακόλουθες χρήσεις της:

  1. Στην γκέι ορολογία, τοπ είναι ο ενεργητικός γκέι, ενώ μπότομ (bottom) είναι ο παθητικός τοιούτος, σλανγκιστί μποτομιέρα, και βερς (<versatile) ο ενεργοπαθητικός, που κάνει και τα δύο. Τοπ είναι, δηλαδή, αυτό που λέμε κολομπαράς, ο περσινός γκέι, αυτός που επιτελεί την διείσδυση, που τον δίνει (ποιον; Αυτόν! 1-0). Η έννοια τοπ (=κορυφή) μπορεί να έχει μια στενή τοπική / κυριολεκτική σημασία, ήτοι αυτός που είναι από πάνω στο σεξ, αλλά όχι απαραίτητα. Επίσης, μπορεί να έχει την σημασία αυτού που εξουσιάζει την σχέση, αλλά αυτό συμβαίνει περισσότερο στην ορολογία της σαδομαζοχιστικής κοινότητας, και όχι τόσο των γκέι.

Πρέπει να πούμε ότι πολλοί γκέι, αλλά και άλλοι οπαδοί της πολιτικής ορθό-τητας / κορεκτίλας, θεωρούν την διάκριση τοπ-μπότομ φρικτά πασέ, και, κυρίως, ότι αναπαράγει νόρμες ετερο-κανονικότητας και τις προβάλλει πάνω στους γκέι, αποτυγχάνοντας να αποδώσει δικαιοσύνη στις ιδιαιτερότητες του γκέι γεγονότος. Δηλαδή έχουμε το στερεότυπο ότι υπάρχει ένας ενεργητικός αντρούτσος και μια παθητική γυναικούλα, και νομίζουμε ότι και στις γκέι σχέσεις υπάρχει αυτός που παίζει το ρολάκι του άντρα, και αυτός που παίζει το ρολάκι της γυναίκας. Με λίγα λόγια μια σεξουαλικότητα πρίζας και φις. Όμως το πλέον προχώ στην γκέι και όχι μόνο σεξουαλικότητα είναι το εναλλακτικό και εναλλασσόμενο, που υπερβαίνει το δίπολο φις-πρίζα.

Εν ολίγοις, το τοπ θεωρείται ως άλλη μια ταμπέλα. Ωστόσο, αυτή η ταμπέλα δεν χρησιμοποιείται μόνο από στρέιτ για να αναγάγουν τους γκέι στα ετερο-πατριαρχικά τους στερεότυπα. Υπάρχουν και πολλοί γκέι που αυτοσυστήνονται ως τοπ ιδίως στα ιντερνετικά γκεο-τόπια. Το να το κάνεις αυτό θεωρείται ενίοτε από άλλους γκέι ως δειλία, ότι δηλαδή πήρες την απαγορευμένη τρίτη οδό, αλλά μόνο μέχρι τα μισά και κωλώνεις (κυριολεκτικά) να συνεχίσεις, ή ότι συνεχίζεις να είσαι κομπλεξάρα που ντρέπεται να παραδεχτεί ότι του αρέσουν και τα δύο επειδή διατηρεί εσωτερικευμένες τις νόρμες της ετερο-πατριαρχίας.

Μάλιστα, στα ελληνικά υπάρχει και η έκφραση τόπαρος που σημαίνει τον πολύ μάτσο γκέι, τον ουάν χάντρηντ περσέντ αρσενικόου, που θα του λέγαμε μην γαμάς πολύ, μεγάλε, κατούρα και λίγο. Σταδιακά βέβαια, καθώς οι τόπαροι ολοένα και βερσοποιούνται, γίνεται αντιληπτό με μελαγχολία ότι ο 100% τόπαρος καθίσταται είδος προς εξαφάνιση, οι τόπαροι δεν υπάρχουν πια, τους πάτησε το τραίνο, κ.ο.κ.

Από την άλλη, υπάρχει και ο γαμιολάντρας που δέχεται να λάβει τον ρόλο του τοπ μέσα στο πλαίσιο ενός συναινετικού (εξαιρετικά απο(σο)δομήσιμη έννοια και αυτή βεβαίως, -όπως και γενικά η αριστοτελική διάκριση μεταξύ των κατηγοριών του ποιεῖν και του πάσχειν) ερωτικού παιγνjίου, ο λεγόμενος τοπ υπηρεσίας (service top). Αυτός δεν είναι ένας ουσιοκρατικός τοπ, αλλά ένας φονξιοναλιστικός τοιούτος, σαν τον κηπουρό που φέρνουμε να μας βάλει λίπασμα ή τον υδραυλικό που φωνάζουμε να μας φτιάξει τα υδραυλικά μας ένα πράμα. Με άλλα λόγια, σαν θέλει η μπότομ-νύφη κι ο τοπ-γαμπρός, τύφλα νά 'χει ο (κορεκτίλας ο) πεθερός.

  1. Ακόμη πιο κοντά σ' αυτήν την έννοια του φονξιοναλιστικού τοπ, είναι η σημασία του τοπ στην σαδομαζοχιστική κοινότητα (η οποία δέον να διακρίνεται από την γκέι τοιαύτη). Στους BDSMτζήδες, ο τοπ είναι αυτός που κάνει μια σειρά από ενέργειες όπως να δένει τον παρτενέρ του, να του περνάει χειροπέδες, να τον φτύνει, να τον εξευτελίζει, να του ρίχνει μπινελίκια και χριστοπαναγίες, να κατεβάζει καντήλια, να γαμάει βάρδουλα τε και πρέκια, αλλά να παραμένει ταυτοχρόνως πάντα σε εγρήγορση μήπως ο μπότομ παρτενέρ του προφέρει την λέξη ασφαλείας. Είναι ευνόητο ότι αυτή η έννοια του τοπ διαφέρει από την γκέι, καθώς ο μπότομ μπορεί να είναι γυναίκα, ή και η τοπ μπορεί να είναι γυναίκα, ή και οι δύο.

  2. Τέλος το τοπ είναι το πάνω μέρος του μπικίνι που συγκρατεί τα βυζιά, εξ ου και topless το βυζάκια έξω λοιπόν.

  3. Περιττό να πούμε ότι τοπ λέγεται και οτιδήποτε το κορυφαίο, λ.χ. δώσε Μπόνο στο ρεφρέν, να σου ανέβει στο τοπ-τεν, που λέει κι ο Χότζας.

  4. Επίσης, στα αμερικλάνικα top είναι και το τσιμπούκι αρκτικολεξούμενο α πουστεριόρι ως tongue on penis.

  1. α. Προβληματισμοί εδώ:

Δεν λέω, είναι πρακτικό σε ένα ον λάιν σάιτ, να γράφεις ένα «τοπ/βερς» ένα «μπότομ» ένα «βερς», θεωρητικά ξεχωρίζεις αυτόν που ταιριάζει με σένα στο κρεβάτι, και ξεσκαρτάρεις αυτόν που δεν ταιριάζει.
Αλλά τα παρακάτω με τσαντίζουν πολυυυύ!
Γράφω ότι είμαι Τοπ 100%, και μπήχτης και κολομπαράς γιατί απλά θέλω να πείσω τον εαυτό μου ότι έτσι δεν είμαι τελείως «ανώμαλος», γιατί απλά δεν έχω τα κότσια να δοκιμάσω κάτι (που σιγά το πράγμα δηλαδή), γιατί έτσι θα γλυκαθώ και θα μ' αρέσει.
Γράφω ότι είμαι Μπότομ 100%, και ψάχνω το απόλυτο αρσενικό που να είναι στρέητ. Έτσι φαντασιώνομαι και αναζητώ διαρκώς τον απόλυτα αρσενικό (που μόνο και ο τίτλος «απόλυτα αρσενικός» είναι συντηρητικός) και προφανώς δεν το βρίσκω ποτέ. Αλλά ούτε αφήνω τον εαυτό μου ελεύθερο να καταλάβει ότι και ο άλλος που θα θέλει να με γνωρίσει θα είναι GAY!
Γράφω ότι είμαι Τοπ/Βερς, και πρέπει να εξηγήσω στον παραπάνω τύπο (Μπότομ 100%) τι εννοώ, και άν δίνω πίπα ή και παίρνω, και αν τον παίρνω, πόσο συχνά τον παίρνω, και τέλος πάντων πρέπει να αποδείξω κατά πόσο έστω πλησιάζω στο προφίλ του «απόλυτου αρσενικού» που αυτός φαντασιώνεται. Σιγά μη κάνω και δήλωση του Ν105, για το τι θα κάνω στο κρεβάτι, αν είναι δυνατόν!
Γράφω ότι είμαι Μπότομ/Βερς, γιατί αν γράψω ότι είμαι μόνο Μπότομ, θα με κράξουνε ως παθητικιά τελειωμένη, και το χάσαμε το παιχνίδι. Βασικά είμαι Μπότομ, αλλά δεν έχω ανακαλύψει ότι απόλαυση μπορώ να πάρω και από τους δύο ρόλους!
Γράφω ότι είμαι Βερς, γιατί ή και πάλι είμαι Μπότομ και φοβάμαι ό,τι και ο παραπάνω, είτε γιατί είμαι της άποψης ότι δεν θέλω να μετράω με το σταγονόμετρο τις κινήσεις μου, και δεν θέλω να προκαθορίζει οποιοδήποτε ηλίθιο σάιτ γνωριμιών τον ερωτισμό και την σεξουαλικότητά μου.
Δεν λέω ότι όλοι μας πέφτουμε σε αυτές τις παραπάνω κατηγορίες, αλλά εγώ προσωπικά έχω περιπέσει σε τέτοια αμαρτήματα, και ξέρω και πολλούς άλλους που σκέφτονται ΜΟΝΟ έτσι. Περιμένω τα σχόλιά σας, και σας λέω από τώρα ότι μου την σπάει πάρα πολύ όταν η ίδια η ομάδα των gay δείχνει σημάδια συντηρητισμού, κατηγοριοποίησης, περιορισμού.

β. Συζήτηση περί οπής εδώ:

Μπότομ με προβιά τοπ .
- Ειμαι 1.92 22 αρρενωπος σε φωνη εμφανιση κινησεις κλπ κλπ κ με θελουν ολες. Εγω ομως δε θελω καμμια .θελω ενα θεογκομενο οπως εγω που να μου παρει το μυαλο με την προσωπικοτητα κ την εμφανιση του. [...] Δεν ξερω τι μου αρεσει top,bottom,vers; Μονο top δε νομιζω οτι ειμαι. Αυτο που με τρομαζει ειναι μην ειμαι μονο bottom. Θελω να πω ειναι ευκολο για εναν αντρα να δεχτει κ να συμφιλιωθει με την ιδεα οτι γουσταρει περσσοτερο η κ μονο να του κανει ερωτα ενας αλλος αντρας; Θελω να πω οτι οι περισσοτεροι ψαχνουν μια τρυπα να χωσουν το πουλι τους. Η ιδεα κ μονο με αηδιαζει αλλα κ παλι εχω τοση αναγκη να κανω σεξ που φοβαμαι μην πεσω σε κανενα μαλακα(δε θα πεσω). [...]

- [...] Τι χαζά άγχη είναι αυτά; Τι κολλήματα «ανδρισμού» και αρρενωπότητας; Τι σχέση έχει ο ανδρισμός με το top και το bottom; Μήπως η έδρα του ανδρισμού είναι η τρύπα του κώλου, ώστε με τη διαστολή της χάνεις μονάδες; Έλεος! Ηρέμησε παιδί μου, βρες κανέναν γκόμενο να παραμυθιαστείς, δοκίμασε, γαμήσου, γάμα, απόλαυσε τη ζωή σου χαλαρά, σταμάτα να ταξινομείς και να βαθμολογείς, και μην αυτοδηλητηριάζεσαι με φαλλοκρατικές χαζομάρες. Και τέλος, ναι, θα πέσεις και σε μαλάκες. Είναι μέσα στο πρόγραμμα και υπάρχουν πολλοί. [...]

γ. Από γκέι φοράδα:

- Αγαπημένη μου Μαλβίνα,

Αναρωτιέμαι εδώ και πάρα πολύ καιρό, τι να συμβαίνει με τους ΤΟΠΑΡΟΥΣ 100%; Υπάρχουν ή είναι σαν τα UFO; Ξέρεις αυτά που τα βλέπουν πολύ λίγοι και εκλεκτοί...
Εμφανίζονται όταν θέλουν, όπου θέλουν και εσύ δεν μπορείς να ξέρεις από πού θα σουρθούν, αν έρθουν βέβαια. Τις προάλλες, ήμουν στην θείτσα μου από το Μερίχοβο, στην άνω παναγίτσα, στην μανά του αρχή-ΤΟΠΑΡΟΥ του Νίκου, ξέρεις εσύ ... ενώ κατεβαίναμε τη ρεματιά με δυο Αλβανά παρέα, κρατώντας τη μέση της, την σακατεμένη από τις επικύψεις, τη ρώτησα και εγώ να μου πει, σαν πιο έμπειρη αν είδε κανέναν ΤΟΠΑΡΟ να κυκλοφορεί τελευταία. Από τους ΤΟΠΑΡΟΥΣ τους 100% φυσικά, αυτούς που δεν γνωρίζουν από εκπτώσεις. Και με έκπληξη μου απάντησε «Δεν ξέρω κανά τέτοιο όνομα». Απ΄ ότι φαίνεται έχει καιρό η άνω Παναγίτσα να δει κάτι τέτοιο. Μέχρι 65% κάτι μπορούσε να μου συστήσει, αλλά με το υπόλοιπο 35% τι γίνεται;

Αγαπημένη μου Μαλβίνα, ο ΤΟΠΑΡΟΣ δεν είναι σαν τη φέτα που αγοράζεις από τον μπακάλη, και ενώ του ζητάς 1 κιλό σου λέει 1 κιλό 200 να τ’ φήσω; Ή είναι 100% ή δεν είναι! Γιατί σε ρωτάω ρε Μαλβινάκι, εντάξει το 65% καλό είναι, με το 35% τι υποτίθεται πρέπει να κάνω;
[...]

Σε φιλώ,

Αναής (από το Παναής).

- Αγαπημένη Αναής...
[...]

Ναι, τα είδη προς εξαφάνιση είναι ένα θέμα!!!
Και ωραία...για τα ζώα υπάρχουν φιλοζωικές οργανώσεις...μια κινητοποίηση anyway, για τα σπάνια είδη φυτών επίσης υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες (βλ. natura) και συγκεκριμένοι οργανισμοί.

Τι γίνεται όμως με τους τοπ 100 τοις 100 που εξαφανίζονται με ρυθμό γεωμετρικής προόδου;;;
Πόσες και πόσες φορές δεν βγήκες με έναν υποψήφιο τόπαρο και αυτός από Απόστολος Γκλέτσος σου βγήκε ΚΑΛΟΜΟΙΡΑ!!!!!
Εγώ ως Φίλη επιστήθια έχω να σου πω το εξής: Μη χάνεις το κουράγιο σου ...όπως και τα UFO έτσι και οι τόπαροι κυκλοφορούν ανάμεσά μας...
ΚΙ αν ποτέ δεις κάποιον να περνά από δίπλα σου τότε ...δώσ’ του χαιρετίσμούς και από εμένα....
Με αγάπη , το Μαλβινάκι σου...
[...] Όσο για τους άντρες που δηλώνουν 100% τοπ, bi και πως δεν κάνουν ούτε πίπα, τότε αυτοί είναι οι πιο αξιολυπητοι από όλους. Πρώτον γιατί δεν είναι αληθινοί και ούτε απέναντι στον εαυτό τους και δεύτερον γιατί δεν ξέρουν τι χάνουν! ;D

  1. - δηλαδή ακόμα και οι bdsmάδες, έχουνε χίλιους δυο όρους, τοπ, μπότομ, βανίλα, σοκολάτα, κλπ, αλλά για τους ασέξουαλ, δε μιλά κανένας! (εδώ)

  2. Οταν ήμουν πιο νέα και πιο ωραία, πέταγα στη παραλία το τοπ και το μπότομ στο λαιμό! (εδώ)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία