Γράφω στο Tweeter, τουιτάρω, τιττυβίζω, κάνω τσίου.

Μπορεί να έχει και αξιολογική χροιά, δηλαδή να είναι το αντίστοιχο της αγγλικής έκφρασης nice tweet. Οπότε ενώ τουιτάρω και τιττυβίζω είναι το απλό tweet, κελαηδάω είναι το nice tweet. (Βλ. και εδώ).

Συναφώς, πολλά δημοτικά ή λαϊκά τραγούδια που αναφέρονται στο κελάηδισμα πουλιών τρέπονται πλέον για να αποτελέσουν λολοπαίγνια με το Tweeter. Λ.χ.

- Άκουσες Κωνσταντίνε μου τι λένε τα πουλάκια;
- Πουλάκια είν΄και κελαηδούν, πουλάκια ειν' κι ας λένε.
Λέγεται πλέον για να ειρωνευτούμε σελεμπριτόνι, που αφού έχει σκάσει είδηση εναντίον του στο Τουίτερ αυτός σφυρίζει αδιάφορα.

- Για μας κελαηδούν τα πουλιά.
Όταν οι απαρτίζοντες μια χώρα, κράτος, οργανισμό, ή άλλη ομάδα συνειδητοποιούν ότι απασχολούν το ενδιαφέρον του Τουίτερ όχι για καλό.

(Επίσης, θα ήταν ίσως ενδιαφέρουσα και μία σύγκριση με την παραδοσιακή αργκοτική σημασία του κελαηδάω (βλ. έτερο ορισμό), δηλαδή ρουφιανεύω, καταδίδω, οπότε το Tweeter λαμβάνει έτσι τον χαρακτήρα ενός διαδικτυακού ρουφιανέματος (με την καλή έννοια), όπως αντίστοιχα οι βοηθούντες τα σάιτ τ. Wikileaks έχουν ονομαστεί σφυρίχτρες. Μια τέτοια σύγκριση βέβαια είναι εκ των υστέρων, γιατί δεν νομίζω ότι η παραδοσιακή αργκοτική σημασία έπαιξε σημασία στην προφανή μετάφραση των tweet και nice tweet ως κελαηδάω. Πάντως για ένα σχετικό λολοπαίγνιο βλ. εδώ).

  1. Οι τηλεαστέρες κελαηδούν. (Εδώ).

  2. Το κελαηδάνε οι Έλληνες στο Ίντερνετ. Στο twitter υπάρχουν 85.000 λογαριασμοί Ελλήνων χρηστών που καθημερινά δημοσιεύουν 180.000 αναφορές (σχόλια ή, όπως είναι γνωστά στη γλώσσα του twitter, tweets). Αντιστοιχούν δηλαδή 2 σχόλια ανά χρήστη.(Εδώ).

  3. Πουλάκι είναι και κελαηδεί, Τουίτερ είναι και λέει...
    Με το τουίτερ μπλέχτηκα
    όταν τα μπλογκ βαρέθηκα.
    Παίρνω ύφος τζιτζιφιόγκου,
    κάνω φόλοου τη Τζο Τόγκου.

Άσπλαχνη θα με πεθάνεις,
βρε ανφόλοου μη μου κάνεις.
Ρίξε μου ένα ριτουίτ
να γενώ κι εγώ ελίτ.

Με σαράντα κι εκατό
χαρακτήρες, τι να πω;
“Αχ και βαχ” μόνο σου γράφω,
παίζω προ και πίνω μπάφο. (Εδώ).

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Ομολογώ ή καταδίδω ενώπιον των ανακριτικών αρχών.

-Τι έγινε ρε μεγάλε, δεν έχεις καμιά νταφού να πιούμε; -Άσε, τα έχω εξαφανίσει όλα γιατί πιάσανε το Σάκη. Αν τον αρχίσουνε στο ξύλο ξέρω ‘γω αν δε θα κελαηδήσει;

Βλ. και κελάηδισμα.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία