Ο δημοσιοκάφρος του αισχίστου είδους. Ειδικότητά του να αμπαλάρει και να πουλάει ανθρώπινο πόνο. Κάπου έχει ακούσει τη λέξη «δεοντολογία», αλλά του φάνηκε ύποπτη και δε θέλει πολλά πολλά μαζί της. Αυτό που θέλει είναι αίμα, σπέρμα, δάκρυα και αποκαλυπτικές φωτογραφίες.

Όσο πιο δράμα η ιστορία, τόσο χαίρεται το κοράκι. Όσο πιο ευαίσθητο το θέμα, τόσο ξεσκίζεται να το κάνει πρωτοσέλιδο και πρώτο θέμα. Δεν ξέρει τι παναπεί τεκμήριο αθωότητας, προσωπικά δεδομένα, ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Κι άμα ξέρει, τα γράφει στ' αρχίδια του. Το κοράκι είναι:

  • Ο θεατρικός τύπος που χώνει το ματσούκι στη μούρη του θύματος και φωνάζει «Μόλις απανθρακώθηκαν η γυναίκα σας και τα τρία παιδιά σας! Δεδομένου ότι πέθαναν με φρικτούς πόνους ενώ εσείς δεν μπορούσατε να κάνετε τίποτα για να τα σώσετε, πείτε μας: πώς νιώθετε;»
  • Ο ανεύθυνος τύπος που δημοσιεύει όνομα, διεύθυνση, τηλέφωνο και Αριθμό Μητρώου ΙΚΑ κάθε ταλαίπωρου που κατηγορείται για οτιδήποτε ζουμερό. Αθώος, ένοχος, ζμπούτσατ.
  • Ο φορτικός τύπος που πιέζει επιθετικά για δηλώσεις, όχι κάναν αιρετό λειτουργό που τα 'χει κάνει ρόιδο (ποιος τους χέζει αυτούς, άμα δε μπλέξουν σε ροζ ιστορίες, δεν απασχολούν), αλλά τον χαροκαμένο, τον τραυματία, το θύμα, τον κατηγορούμενο. Εκεί συνήθως μαζεύονται πολλοί με τα ματσούκια τους, ακριβώς σαν τα κοράκια που γυροφέρνουν το πτώμα. Ή σαν τα Πουλιά του Χίτσκοκ.
  • Και κυρίως, ο επικεφαλής τύπος που αμολάει τους υφισταμένους να κυνηγήσουν αυτές ακριβώς τις «ειδήσεις» πάση θυσία, που βγάζει το θέμα στο πρωτοσέλιδο, που το κάνει μόνη και μόνιμη είδηση στο δελτίο, που το κρατάει εκεί μέρες και βδομάδες μέχρι να το ξεζουμίσει, που δεν έχει ιερό και όσιο.

Σε ιδιαίτερα πλανημένες περιπτώσεις, το κοράκι έχει πείσει τον εαυτό του ότι κάνει τη δουλειά του ως δημοσιογράφος. Συνηθέστερα, ξέρει πολύ καλά τι ακριβώς κάνει, και κάπως καταφέρνει να μην κόβει τις φλέβες του από ντροπή και σιχαμάρα. Τελεί είτε σε άρνηση, είτε σε αποδοχή, είτε σε κάποιο άλλο ψυχολογικό στάδιο του πένθους.

Υ.Γ. Αυτός ο ορισμός πιάνεται για υποκατηγορία του ορισμού του Χάνκοντα: «[Το κοράκι] γενικότερα μπορεί να λεχθεί για οποιονδήποτε εξ ορισμού και εκ θέσεως έχει συμφέρον να πάνε τα πράγματα άσχημα.»

  1. - Και καλά. Για τις οροθετικές πουτάνες, βγάλανε στη φόρα όνομα, επώνυμο, λοιπά στοιχεία, και μια φωτογραφία ΝΑ. Διότι πρέπει να προστατέψουν τους νοικοκυραίους απ' τις πουτάνες. Αλίμονο! Για τους οροθετικούς νοικοκυραίους, που τρέξανε μπουλουκηδόν να εξεταστούνε, δε θα βγάλουνε στη φόρα όνομα επώνυμο και λοιπά; Δεν πρέπει να πρστατέψουν τις πουτάνες απ' αυτούς; Και τις γκόμενές τους και τις γυναίκες τους; Αυτοί δεν είναι «υγειονομική βόμβα»; Ε;
    - Βρε πουλάκι μου κι εσύ, απ' τον πισινό της μυλωνούς ζητάς ορθογραφία. Περιμένεις δεοντολογία από τα κοράκια; Μυρίστηκαν αίμα και πλάκωσαν.
    - Μα, τα μουνόπανα, δεν ξέρεις πώς συγχύστηκα μ' αυτή την ιστορία...

  2. - Πρωί Ζαχόπουλος, μεσημέρι Ζαχόπουλος, απόγευμα Ζαχόπουλος, βράδυ Ζαχόπουλος!!! Ρε κορακιασμένοι δημοσιογράφοι την είπατε την είδηση μία, την είπατε δύο, την είπατε τρεις. Την καταλάβαμε φτάνει! Ο Ελληνικός λαός έχει λύσει όλα του τα προβλήματα, μόνο το θέμα Ζαχόπουλου πλέον απασχολεί τους Έλληνες! Στο διάλο ρε κοράκια δημοσιογράφοι, ΡΕ ΑΝΤΕ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟ ΛΕΜΕ! ΜΙΑ ΖΩΗ ΚΟΡΑΚΙΑ ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΡΕ, ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΤΕ!!!
    (απ' εδώ)

  3. - Ρε συ, τι παίζει με τη γειτόνισσά σου; Στέκει, ή το 'χει χάσει; Εντελώς παρμένη μου φαίνεται.
    - Άσε, πονεμένη ιστορία. Αυτή είχε ένα γιο φαντάρο, που σε μια άδεια πήρε μπιστόλι και μπούκαρε σε τράπεζα να σηκώσει το ταμέιο. Σκάσανε μπάτσοι, έγινε καταδίωξη, και τέλος πάντων το παιδί σκοτώθηκε. Και το χειρότερο ξες ποιο είναι;
    - Για πε...
    - Πλακώσανε δημοσιογράφοι για δηλώσεις, κι εκείνη δεν το 'χε μάθει ακόμα, δεν είχε ιδέα. Κανείς δεν την είχε ενημερώσει. Και το 'μαθε απ' αυτούς, μπροστά στην κάμερα. Έπαθε σοκ, άστα να πάνε.
    - Καλά, κι αυτοί οι μαλάκες συνεχίζανε να τραβάνε;
    - Ρε πλάκα κάνεις; Πάρτι κάνανε τα κοράκια! Άλλο που δε θέλανε! Η γυναίκα μισοτρελάθηκε, κι αυτοί χαιρόντουσαν που τσίμπησαν «πλάνα με την τραγική μάνα».
    - Γαμημένα κοράκια...
    - Ε τι σε λέω;

  4. - Ρε μαν, έχω ξεμείνει από τσόντες. Να φέρω μία το φορητό σκληρό, να γράψω απ' τις δικές σου;
    - Δε γίνεται, τις έσβησα.
    - ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΛΕΕΙ;!
    - Να σου πω την αλήθεια, έκλασα μέντες. Σκέφτηκα ότι, κοίτα να δεις, εγώ κατεβάζω αβέρτα, νταξ; Πού ξέρω γω αν κάποιες από δαύτες είναι με ανήλικα. Που παίζει. Παιδάκια δεν έχω, δεν είμαι ανώμαλος, αλλά με παστάκια γουστάρω. Και πού ξέρω γω ότι μεθαύριο δε θα θα μου ψάξουνε το λάπτοπ. Και πού ξέρω γω ότι δε θα πούνε «α, εγληματίας, έχει παιδική πορνογραφία». Και είμαι και καθηγητής γυμνασίου. Ακόμα κι αν δε με πάνε μέσα, να με σφάξουν οι φυλακόβιοι στο γόνατο, τα κοράκια οι δημοσιογράφοι θα με φάνε ζωντανό! Θα καταστραφεί η ζωή μου! Και τι έκανα; Κατέβαζα τσόντες απ' το ίντερνετ όπως όλος ο κόσμος!
    - Καλά όλ' αυτά, αλλά το λάπτοπ σου γιατί να το ψάξουν;
    - Ε, άμα βρούνε μαύρο στ' αμάξι, μπορεί να κάνουν ψαχτική στο σπίτι...

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Στην Ελληνοαμερικανική διάλεκτο το κοράκι αναφέρεται στο νόμισμα των 25 σεντς (quarter = 1/4 τού δολαρίου). Επειδή είναι σχετικά νόμισμα μικρής αξίας, πήρε μορφή στα Ελληνικά ως «κουωρτεράκι» και συντομεύθηκε ως «κοράκι».

Ρε Χρήστο, για δες αν σου περισσεύει κανένα κοράκι να το βάλω στο παρκόμετρο για να μη μας γράψουν.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Επίσης, ο παπάς, αφενός λόγω του μαύρου χρώματος του ράσου, και αφεδύο επειδή έχει δουλειά όταν πέφτει θανατικό και δυστυχία -και με την στενή έννοια (κηδείες, ευχέλαια κ.τ.ό.) και με την ευρεία (αφορμή για κήρυγμα μετανοίας και ματαιότητας του κόσμου κ.ο.κ.).

Γενικότερα, μπορεί να λεχθεί για οποιονδήποτε εξ ορισμού και εκ θέσεως έχει συμφέρον να πάνε τα πράγματα άσχημα. Λ.χ. για έναν κομμουνιστή μέσα σε καπιταλιστικό σύστημα (ή και το αντίστροφο), για έναν αντιπολιτευτή κ.ο.κ.

Επίσης, και κάτι πιο επίκαιρο, ο οικονομικός κερδοσκόπος.

Τώρα με την κρίση ξαναβρήκανε ευκαιρία τα κοράκια να μας λένε για τις προτεραιότητές μας που βγήκαν λάθος, για την κρίση που δεν είναι μόνο οικονομική και ταλιμπάν.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Ο άριστος μαθητής ή μαθήτρια. Παλιά σχολική αργκό που χρησιμοποιόταν με κάποιον τόνο ζήλιας. Συνώνυμα: αστέρι

Αντιπαράβαλε: φυτό

- Μας τσεκούρεψε πάλι η Παπαγιαννακοσαχλοκουδουνίδου. Οι μισοί πήραν κάτω απ' τη βάση, κι' οι υπόλοιποι το πολύ δεκατέσσερα.
- Και ο Συμεών;
- Α να μπράβο, να καταλάβεις, μέχρι κι' ο Συμεών το αρχικοράκι έπεσε.
- Πόσο έγραψε;
- Δεκαεννιά μισό.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Ο επαγγελματίας παίκτης στους πλειστηριασμούς σπιτιών.

Όταν η τράπεζα βγάζει το σπίτι σου στο σφυρί, τα κοράκια έρχονται και είναι και καλά έτοιμοι να χτυπήσουν ψηλά εκτός κι αν τους τα σκάσει ο ενδιαφερόμενος για ν' αποσυρθούν. Ωραία δουλειά και καθόλου παρασιτική. Δεν χρειάζεται καν να φοράνε μαύρα κοστούμια για να τους δοθεί ο σχετικός χαρακτηρισμός...

Aλλη Tετάρτη, σε άλλο δήμο: «Πρόσεχε γιατί σήμερα θα γίνει το σώσε», λέει το αρχι-κοράκι στη συμβολαιογράφο. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό ακίνητο, με τιμή εκκίνησης 300.000 ευρώ. Oταν πάει 1.45 η ώρα το μεσημέρι... αρχίζει ο πλειστηριασμός και οι «διαπραγματεύσεις»: Tα κοράκια μαλώνουν μεταξύ τους –ως συνήθως– προκειμένου να κανονισθεί ποιοι θα αποχωρήσουν, με ποιο αντίτιμο και ποιοι θα διεκδικήσουν το ακίνητο. Tα κοράκια δεν τα «βρίσκουν» μεταξύ τους στις «τιμές αποχώρησης». Πάνω στον καβγά, το αρχι-κοράκι σκίζει το σακκάκι ενός «συναδέλφου». Aπειλές εκτοξεύονται δεξιά και αριστερά. H κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο. H συμβολαιογράφος προσπαθεί να επαναφέρει την τάξη. Tο αρχι-κοράκι την αρπάζει από το σακκάκι, τη σηκώνει από τη θέση της και ουρλιάζει: «Δεν θα μου πεις εσύ τι θα κάνω εδώ μέσα». Για να «επικυρώσει» τα λεγόμενά του, ανοίγει το σακκάκι και δείχνει το όπλο, σηκώνει το μπατζάκι του παντελονιού και δείχνει το μαχαίρι... Mέσα σε δημαρχειακή αίθουσα. Φυσικά και κάνει ό,τι θέλει.
Aπό τον δανειστή στον δικαστικό επιμελητή.

Από το διαδίκτυο (και την ελληνική πραγματικότητα)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Ο νεκροθάφτης ή κατ' επέκτασιν αυτός που δουλεύει στον χώρο της εργολαβίας κηδειών (π.χ. ο ιδιοκτήτης γραφείου κηδειών, αυτός που τραγουδάει σε κηδείες κτλ). Προφανώς λέγεται κοράκι όχι μόνο για το μαύρο κουστούμι που απαραίτητως φοράει, αλλά και επειδή όποτε πεθαίνει κάποιος, αυτός έχει δουλειά (όπως τα κανονικά κοράκια δηλαδή).

- Φίλε ξέρεις τι λεφτά καθαρίζει ο Σωτήρης;
- Ποιος, το κοράκι;
- Ναι ρε, η πιο σίγουρη δουλειά σου λέω... Αφού με τους σεισμούς του '81 έχτισε πολυκατοικία ο Σωτηράκης!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Το κοράκι και ειδικά το μαύρο είναι ο τσιγγούνης που καβαντζώνει τα πάντα...

- Καλά ρε ούτε σήμερα πλήρωσε τον καφέ του ο άλλος;
- Έλα ρε δεν τον ξέρεις τι κοράκι μαύρο είναι;

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Ο διαιτητής ενός αγώνα. Προφανώς λόγω του μαύρου χρώματος.

- Και εκεί που πάμε για το διπλό, σφυρίζει το κοράκι πέναλτυ. Θά' μπαινα μέσα να του χώσω τη σφυρίχτρα στον κώλο.

και το κοράκι, πέναλντι δίνει θα τρελαθώ...0:34 (από euripidisk, 21/04/10)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία