Μεταφορά στα ελληνικά του αγγλικάνικου hacker. Πρόκειται για «άτομο το οποίο εισβάλει σε υπολογιστικά συστήματα και πειραματίζεται με κάθε πτυχή τους. [...] Συνήθως οι χάκερς είναι προγραμματιστές, σχεδιαστές συστημάτων αλλά και άτομα τα οποία ενώ δεν ασχολούνται επαγγελματικά με τομείς της πληροφορικής έχουν αναπτύξει τέτοιες δεξιότητες και δουλεύουν είτε σε ομάδες (hacking-groups) είτε μόνοι τους» (δες).

Οι χακεράδες διακρίνονται σε White Hat χακεράδες και σε Black Hat. Οι White Hat είναι οι ντεκαφεϊνέ ηθικοί χάκερζ (ethical hackers) που απλώς τεστάρουν την ασφάλεια των συστημάτων πληροφορικής μιας οργάνωσης χωρίς κακό σκοπό, απλώς για να διαπιστώσουν κατά πόσο είναι ευάλωτα. Οι Black Hat είναι οι χακερατάδες που καταστρέφουν, τροποποιούν ή κλέβουν δεδομένα, ή καθιστούν το δίκτυο μη χρησιμοποιήσιμο για αυτούς που είναι εντεταλμένοι να το χρησιμοποιούν. Λέγονται και κρακεράδες. Ο κράκερ, όμως, μπορεί να είναι κάποιος που απλά σπάει το σύστημα και διεισδύει χωρίς κατ' ανάγκην να το γνωστοποιεί μέσω κακοποιού παρέμβασης, αλλά κρατώντας τη γνώση αυτή για τον εαυτό του. Οι μαύροι και οι άσπροι χακεράδες είναι σαν σύγχρονοι κλέφτες και αρματολοί ένα πράμα, καθώς μπορεί και να εναλλάσσονται οι ρόλοι τους στα ίδια φυσικά πρόσωπα. Και, σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν μεταξύ τους οι πενήντα αποχρώσεις του γκρίζου Hat, ο οποίος μπορεί να διεισδύσει σε ένα σύστημα, χωρίς να προκαλέσει ζημιά, μόνο για να ειδοποιήσει τον ιστομάστορα ότι υπάρχει μία αδυναμία, την οποία ενίοτε προσφέρεται να διορθώσει με το αζημίωτο. Ένας άλλος έγχρωμος χακεράς είναι και ο Blue Hat, που τεστάρει ένα σύστημα προτού βγει στην αγορά για προληπτικούς λόγους. Μην ξεχνάμε, τέλος, και τους χακτιβιστές, που είναι σαν σύγχρονοι Ρομπέν των Δασών, είτε πρόκειται για σφυρίχτρες που κάνουν προσβάσιμα σε μεγάλα κοινά πληροφορίες που έπρεπε να είναι ανοικτές μόνο σε περιορισμένα κοινά, είτε και κυβερνοπειρατές cyber-terrorists. Για τους πιο διάσημους χακεράδες δες στη Βικούλα.

Στα ελληνικά οι όροι χάκερ, χακεράς και χακερόνι βγάζουν μια ναϊντίλα, ήταν πολύ δημοφιλείς τότε ως σημαίνοντες σκληρή μαγκιά και ενίοτε και μια εξεγερσιακή δυναμική. Μας έδωσαν εξάλλου και τα ψυχάκερ (= ο ψυχάκιας χάκερ) και χακερατάς (=ο κερατάς ο χάκερ που μας υπέκλεψε).

Πάσα (Δ.Π.): Ιronick.

1. Είσαι hacker, νομίζεις πως είσαι χακεράς.

2. Οι χακεράδες είναι υπεράνω χρημάτων, όλα τα κάνουν για το γούστο τους.

3. Είσαι χακεράς; έλα στην υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ.

4. Παίξτο χακεράς από τις ταινίες του ’90!
Και καλά!
Την επόμενη φορά που θα έρθει ένας φίλος/συνεργάτης σου άσχετος με την τεχνολογία να σου ζητήσει να του βρεις κάτι που το έχεις ήδη όπως ένα τραγούδι για παράδειγμα μπορείς να τον ψαρώσεις με τον παρακάτω τρόπο.
Του λες ότι δεν το έχεις αλλά θα χακάρεις κανέναν ξένο υπολογιστή για να το βρεις, ανοίγεις το http://hackertyper.net βάζεις τις προτιμήσεις που θες, πατάς και ένα F11 και μετά αρχίζεις να γράφεις αρλούμπες στο πληκτρολόγιο, το Hackertyper θα αρχίζει να αραδιάζει γραμμές κώδικα με τρελή ταχύτητα όπως βλέπαμε στις ταινίες του ΄90, σε κάποια φάση βγάζει και ένα Access Granted. Μετά σαν κύριος (ή like a boss που λένε και τα αμερικανάκια) του αντιγράφεις το τραγούδι στο στικάκι.
Αν και πρέπει να είναι πολύ άσχετος ο άλλος για να ψαρώσει δεν παύει να έχει γέλιο το σκηνικό.

  1. «Ο Χακεράς», ανέκδοτο για να ευθυμήσουμε εδώ.

(από Khan, 16/12/14)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

Ο ελληνοποιημένος χάκερ.

Να μην την έχεις ανοιχτή αυτή τη θύρα γιατί θα μπούνε χακεράδες και θα τα κάνουν πουτάνα.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία