Το «ψόφος!» χρησιμοποιείται ως κατάρα για να εκφράσει εντονότατη οργή στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, αλλά και σε πιο συμβατικές μορφές έκφρασης, όπως οι επιγραφές τ. γκράφιτι. Κυριολεκτικά ευχόμαστε να ψοφήσει κάποιος ο οποίος έκανε μια ατυχή δήλωση ή πράξη, λόγω όμως του πληθωρισμού της εκφραστικής σε παρόμοια μέσα απλώς εκφράζει ισχυρό θυμό και αποτροπιασμό με κάτι που δεν μας αρέσει.

Επίσης, χρησιμοποιείται ως λολοπαίγνιο με την ψήφο όταν ένας πολιτικός δεν θεωρείται ως άξιος της ψήφου μας, αλλά μόνο άξιος να ψοφήσει. Συνηθισμένο λολοπαίγνιο είναι λ.χ. το ψόφος εμπιστοσύνης, όταν μια κυβέρνηση είναι για επισκευή και πέταμα, δηλαδή χρειάζεται να λάβει την «εμπιστοσύνη» του κυνοβουλίου και μετά να πάει για πρόωρες εκλογές.

Μεγεθυντικό: κακός ψόφος, ψόφος κακός
Γκρηκλιστί, φωνακλιστί: PSOFOS

1. Ψόφος στο πουλάκι Τσίου!

  1. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 35χρονη Σοφία -γνωστή στους κύκλους του διαδικτύου και με το ψευδώνυμο Σκεπτόμενη Νέμεσις- έχει ευχηθεί «ψόφο» τουλάχιστον 1.410 φορές τον τελευταίο μήνα ενώ συνολικά η λέξη «ψόφος» ή τα παράγωγά της εμφανίζονται περίπου στο 88% των σχολίων της. Στους αποδέκτες της κατάρας περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων πολιτικοί, δημοσιογράφοι, άλλοι αναγνώστες, δημόσιοι υπάλληλοι, τραπεζίτες, τα μέλη της τρόικας, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, καλλιτέχνες, συγγραφείς, αθλητές, απλοί πολίτες, μετανάστες, μέλη της Χρυσής Αυγής και σταρ του Χόλιγουντ ενώ σε μια περίπτωση, το βράδυ του Σαββάτου 27 Σεπτεμβρίου η 35χρονη σχολίασε «ψόφος» κάτω από άρθρο που αφορούσε τη νέα, επετειακή έκδοση του περιοδικού «Μίκυ Μάους» (35χρονη που εύχεται «ψόφο» σε σχόλια στο ίντερνετ κατά τα άλλα πολύ εγκάρδιος άνθρωπος)

3. Θα το παλέψω να είμαι συγκρατημένος και να μη βρίζω. [...] Άντε ρε σιχαμένοι. Κύκλωμα. Τοκογλύφοι. Κλέφτες. Απατεώνες. Ψόφος ρε. Μόνο ψόφος!

Και με πιο γουτσιστική διάθεση. (από Khan, 23/11/14)(από Khan, 18/02/15)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

«Με τις υγείες σας!»

- Αααα....τσουυυυ!
- Ψόφος!

Αυτά είναι... (από Galadriel, 07/03/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Πολύ κρύο. Τόσο που ψοφάνε τα πάντα.

Βγήκα χτες και το μετάνιωσα. Ψόφος κακός σου λέω.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία