Η μαϊμού.

Από τον Cheeta, τον θρυλικό χιμπατζή του Ταρζάν.

- ΜΟΥ ΤΗΝ ΔΙΝΕΙ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΛΙΓΑΚΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΗΔΑΝΕ ΣΑΝ ΤΗΝ ΤΣΙΤΑ ΑΠΟ ΣΤΑΤΟΥΣ ΣΕ ΣΤΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ!!! ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΟΤΑΝ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΚΟΛΛΑΝΕ ΠΟΥΘΕΝΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
εδώ

- Είδα τον Τζόρβα επιτέλους σε καλή κατάσταση, να εμπνέει μια κάποια σιγουριά στην άμυνα, να σώζει αρκετές φορές την ομάδα κυρίως με τις σωστές τοποθετήσεις του. Διότι ο τερματοφύλακας δεν είναι καλός όταν εκτινάσσεται σαν την Τσίτα δυο μέτρα πέρα, αλλά κυρίως όταν ξέρει να τοποθετείται σωστά και όταν κάνει καλές εξοδους. εκεί

- Oleg Deripaska, a cheeta look-alike without the chimp’s charm and good manners.
Τάκης Θεωδορακόπουλος, παραπέρα

(από Vrastaman, 08/08/11)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Συμπληρωματικός ορισμός στα ήδη υπάρχοντα μαϊμού, τσούλα, εγρήγορση, φιτιλιά, ψαροκόκκαλο (σπεκ στους προλαλήσαντες).

Τσίτα (επίρ.): Τεταμένα, τανυσμένα, εντελώς τεντωμένα, όπως το δέρμα του τύμπανου, σπας ψύλλο πάνω του, τέζα, που αν χτυπήσει κάτι πάνω αναπηδάει ντόινγκ ντόινγκ τραμπολίνο σε φάση. Τσίτα η μούρη, φρεσκαδούρα, άμα τη φτύσεις μην τη ματιάσεις σου ξαναγυρνάει η ροχάλα αναπηδώντας. (παραδείγματα 1-3)

Παίζει και σε πολύ στενό το οποίο λόγω του ότι έρχεται ίσα ίσα, έχει τεντώσει σε όρια αντοχής, τσίτα το φουστάνι, τσίτα το παντελόνι, τσίτα το μπλουζάκι, τσίτα το σεντόνι κλπ. (παραδείγματα 4-5)

Τσίτα τα νεύρα, νεύρα τεντωμένα, ένταση, ντοινγκ ντόινγκ σαν χορδές κιθάρας. Μια τσίτα στην ατμόσφαιρα, μια ένταση ένα πράμα, ένα ζόρι. (παράδειγμα 6).

  1. Μποντιμπίλντινγκ προβλήματα κυριών: -[...]Αυτό με το φως στα δοκιμαστήρια το είχες εσυ;
    -[...]με τα δοκιμαστηρια ναι το ειχα κι εγω αλλα με ειχαν ενημερωση κατι φιλες μου απο πριν ...ειναι γιατι τα φωτα ειναι απο πανω και ειναι πολυ στενος ο χωρος .....[...]
    -Στο ΖΑΡΑ οι καθρέφτες είναι ΤΕΛΕΙΟΙ!!!Δείχνουν πολύ τσίτα δέρμα! Στο Stradivarius όμως, έπαθα ανακοπή![...]
    -Μόνο εμένα μου φαίνεται τρομερά αστείο αυτό με τα δοκιμαστήρια; [...] (σ.ς. είναι)
    -ευτυχως γιατι και εγω υπο το φως των δοκιμαστηριων ειμαι... zara... κυριολεκτικα!!!!!!

  2. Παιχνίδια: Ξέρω φίλη που “παίζει” με 50-60 “φίλους” στο facebook και τσεκάρει κάθε κίνηση των μισών εξ’ αυτών και του “επίσημου” φίλου της! Παίζει προσπαθώντας να επιβεβαιωθεί σαν γυναίκα. Αρνείται να αποδεχτεί ότι στα 46 της δεν γίνεται να έχει τσίτα το δέρμα και τα μεμέ να στέκουν περήφανα στα ύψη. 2-3 διαφορετικά προφίλ και χάνει την ζωή της μέσα σε εικονικές πραγματικότητες.

  1. Βότανα και υγεία
    υπάρχουν παρα πολλές συνταγές για 100% αγνές κρέμες για το πρόσωπο, τα μαλιά , το σώμα, αφεψήματα, αλοιφές.. [...]
    μάσκα προσώπου για τσίτα δέρμα-2 ασπράδια αυγού χτυπημένα
    [...]για τσίτα πρόσωπο μακροπρόθεσμα- την σημερινή πηχτή-το βράζεις, το αφήνεις να κρυώσει και μετά το κρατάς στο ψυγείο σου, και κάθε μέρα βάζεις απο αυτο. όπως λέγαν όλες-η μια Κωνσταντινουπολίτισσα και η άλλη Σμυρνιά, ότι δεν μπορείς να φάς , μην το βάζεις πάνω σου.
  1. Εδώ δικό μας: Τι μαζόχα κι αυτός ο Μιχάλης! Δεν μπορεί να ξαπλώσει, λέει, στο κρεβάτι του, αν δεν είναι τσίτα όλα τα σεντόνια και κάθε βράδυ, ό,τι ώρα και να πέσει για ύπνο, το ξεστρώνει και το ξαναστρώνει από την αρχή!

  2. Γιουβαρλάκια: Καλά, δεν τη λες και ugly - με την καμία! Λίγη έξτρα περιφέρεια έχει το κοριτσάκι, απλά το τσίτα φόρεμα δεν κολακεύει σε τέτοιες περιπτώσεις (εκ πείρας σου μιλάω!!)

  3. Ένταση: Τσίτα τα νεύρα! [...] Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βόλου ξέσπασε κατά των παρισταμένων, φωνάζοντας: «Μ... γ..., πατσαβούρια δεν σέβεστε τίποτα, δεν σέβεστε οικογένειες. Τι κοιτάτε ρε… », ενώ το «αφεντικό» της Ηλιούπολης ήταν πιο… ήπιος, απευθυνόμενος σε έναν κάμεραμαν: «Τι τραβάς ρε κοπρόσκυλο, γ... το σπίτι σου».

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Η φιτιλιά. Συναντάται επίσης στην Κρήτη. Συνοδεύεται κυρίως στην έκφραση «βάζω τσίτες», δηλαδή «βάζω φιτιλιές» σε κάποιον.

  1. Μου 'πε ότι είδε τη γκόμενά μου με τον πρώην και μου 'βαλε τσίτες μαλάκα. Κάτσε να έρθει και θα γίνει χαμός.

  2. Δεν σου βάζω τσίτες, αλλά νομίζω ότι ο Κώστας δεν σε πολυγουστάρει.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Τα κόκκαλα του ψαριού. Η φράση συναντάται κυρίως στην Κρήτη.

  1. Έλα να φας μπαρμπουνάκι που σ' το έχω καθαρίσει και δεν έχει ούτε μία τσιτούλα...

  2. Πω το κωλόψαρο, μας γάμησε στις τσίτες!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Χαρακτηρισμός γυναίκας της οποίας χόμπι είναι να αλλάζει άντρες συχνά, με μία όμως ιδιαιτερότητα: δεν αφήνει αυτόν που έχει, αν δεν βρει νέο.

Παρομοιάζεται, δηλαδή, η κίνηση της τσίτας στα κλαδιά ενός δέντρου (πηδάει από κλαδί σε κλαδί, αλλά αν δε πιάσει το επόμενο, δεν αφήνει το προηγούμενο), με την αλλαγή των συντρόφων.

- Αφού η Χριστίνα δεν τον ήθελε τον Γιάννη, γιατί δε του το έλεγε, τόσο καιρό;
- Ρε, αυτή είναι τσίτα... Βρήκε πρώτα τον καινούργιο, βολεύτηκε και μετά τον χώρισε....

Σχετικά: μελιτσούλα, σχεσάκιας.

Βλ. επίσης και ελαιώνας, ια

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Η διαρκής κίνηση, η εγρήγορση. Η λέξη χρησιμοποιείται στον ενικό ή στον πληθυντικό, μόνη της ή σε εκφράσεις όπως είμαι στην τσίτα, βαράω τσίτες κτλ. Παράγωγο: τσιτάκιας.

  1. - Καλά, ήπια τέσσερις καφέδες σήμερα κι έχω βαρέσει τσίτες!

  2. - Ηρέμησε ρε μαλάκας! - Δεν μπορώ ρε φίλε, η μικρή δεν σηκώνει το κινητό της και είμαι στην τσίτα! Λες να μου τα φοράει;

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία