Δοκιμαστική ηχογράφηση που προορίζεται για ιδία χρήση ή για προώθηση.

Τα «Μωρά» είχαν ηχογραφήσει σ' ένα ντέμο πριν διαλυθούν ένα τραγούδι με τίτλο «Αδρεναλίνη». Όταν διαλύθηκαν, ο Παυλίδης το πήρε, άλλαξε τους στίχους (κράτησε μόνο το γενικό νόημα), κράτησε ένα-δυο ριφάκια από το αρχικό και έκανε την «Αδρεναλίνη» που γνωρίζουμε σήμερα. (από το διαδίκτυο)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Προκύπτει εκ της αγγλικής λέξεως demonstration (επίδειξη) και αναφέρεται στο πρόγραμμα επίδειξης με στόχο να προβληθούν και να διαφημιστούν κάποιες συγκεκριμένες δυνατότητες.

Πέρα από τη σημασία που αποδίδεται σ' αυτό το λήμμα, ο όρος χρησιμοποιείται:

α) Ευρέως στα δοκιμαστικά προγράμματα υπολογιστών. Ένα τέτοιο πρόγραμμα είτε παρέχει περιορισμένες δυνατότητες σε σχέση με την ολοκληρωμένη έκδοση του προγράμματος (συνήθως, δεν περιέχονται οι πιο δημοφιλείς), είτε παρέχει όλες τις δυνατότητες για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Για αυτή την περίπτωση, βλ. παράδειγμα 1.

β) Σε περιπτώσεις που χρειάζεται να προβληθούν οι επαγγελματικές δυνατότητες ενός ανθρώπου, μιας ομάδας ανθρώπων (π.χ. μια ομάδα χορευτών), οι δυνατότητες ενός μηχανήματος, κλπ (βλ. παράδειγμα 2).

γ) Σε επιδεικτικό, ενθαρρυντικό, ή κοροϊδευτικό τόνο, στην περίπτωση που κάποιος κάνει επίδειξη κάποιων δυνατοτήτων του (βλ. παραδείγματα 3, 4, 5).

1) Έφερα το ντέμο της τελευταίας έκδοσης του φωτομάγαζου. Βάλ' το να το δοκιμάσουμε.

2) Πωλητής: Προκειμένου να σας ενημερώσουμε καλύτερα για τις δυνατότητες της μηχανής που θέλετε να αγοράσετε, θα σας δείξουμε κάποιο σχετικό ντέμο.

3) Επιδεικτικός τόνος:
Λίλιαν: Lui είσαι ο καλύτερος εραστής του κόσμου.
Lui: Και αυτά που 'χεις δει μέχρι τώρα δεν είναι τίποτα. Ένα απλό ντέμο ήταν.

4) Ενθαρρυντικός τόνος:
Έλα Μητσάρα. Δείξ' τους το ντέμο σου και τρέλανέ τους.

5) Κοροϊδευτικός τόνος:
– Πφ... Πάλι αυτοπροβάλλεται ο ξερόλας.
– Ναι. Πάλι, παίζει το ντέμο: «Είμαι και ο κρότος».

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία