H στρηπτιτζού που δεν προσφέρει φραπέ, αναδεικνυόμενη σε περσόνα νον γκράτα των στρηπτιτζόφιλων. Το γεγονός ότι η ντικάφ είναι η περσόνα νον γκράτα του ευαγούς ιδρύματος, οδηγεί και στον όρο «περσόνα νον κάφα».

Συχνότατα η ντικάφ είναι η ομορφότερη κορασίς του ευαγούς ιδρύματος, γι' αυτό εξάλλου και την παίρνει να είναι ντικάφ. Οπότε οι στριπτητζόφιλοι αναπτύσσουν με την ντικάφ μια σχέση αγάπης-μίσους... Παράβαλε τα «Καλλιστεία για την καλύτερη ντικάφ» στο πάλαι ποτέ www.bourdela.com

Συνώνυμα: ντεφραπεϊνέ, defrap, ντιφράπ
Αντώνυμα: φραπεδιάρα

  1. - Η Τζέσικα προσφέρει τζεσικοτσίνο, ή είναι ντεκάφ κι αυτή;

  2. - Τέτοια ομορφιά, τέτοια νιάτα, και να είναι ντικάφ! Αίσχος! Πρέπει να συνεννοηθούμε όλοι οι στριπτητζόφιλοι και να της κάνουμε μποϊκοτάζ! Μόνο έτσι έχει δύναμη ο καταναλωτής!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Ορισμός

Ο καφές (ή το τσάι, κακάο κ.ό.κ.) από τα φασόλια του οποίου έχει αφαιρεθεί η καφεΐνη. Ο ντεκαφεϊνέ καφές έχει δηλαδή υποστεί αφκαφεΐνωση (ή αποκαφεΐνωση τέλος πάντων).

Ο όρος ντεκαφεϊνέ προέρχεται μάλλον εκ του γαλλικού décaféiné, ενώ ο όρος ντεκάφ ή ντικάφ εκ του αγγλικού decaffeinated.

Ερωτήματα...

Το εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι, γιατί να προτιμήσει κανείς ντεκαφεϊνέ καφέ και όχι κάποιο άλλο ρόφημα, εφόσον το συστατικό που προκαλεί τον εθισμό και τις βλαβερές συνέπειες είναι η, αφαιρεμένη πλέον, καφεΐνη. Μην είναι η γεύση του; Το μεθυστικό άρωμά του;

Και απαντήσεις...

Το συνημμένο διάγραμμα ροής (βλ. πολυμέσο 1) επιχειρεί να δώσει σχηματικά απαντήσεις.

Φραστικά, ο ντεκαφεϊνέ καφές ανήκει στη γενικότερη κατηγορία προϊόντων που προσφέρει πλέον η βιομηχανία, τα οποία (προϊόντα) μας επιτρέπουν αμαρτωλές αποδράσεις ευχαρίστησης, χωρίς όμως τις τύψεις και/ή επιπτώσεις που κανονικά θα πήγαιναν πακέτο.

Έτσι έχουμε μπέικον με 0% λιπαρά, πάστες χωρίς ζάχαρη, τυροκαφτερές που δεν καίνε για τους μικρούς μας φίλους, νηστίσιμα McDonalds, τσιγάρα που κάνουν καλό (ή λιγότερο κακό), φυτικά κρέατα, ζωικά φυτά, και άλλες τέτοιες αηδίες γι' αυτούς που δεν έχουν τα κότσια να κάνουν το κέφι τους ανεξαρτήτως κόστους, αλλά ούτε και την πρέπουσα αυτοπεποίθηση ώστε να επιβληθούν στον εαυτό τους και να κόψουν ό,τι θεωρούν επιβλαβές, καταφεύγοντας σε τεχνηέντως πασαρισμένες μεσοβέζικες λύσεις.

Προέλευση και κοινωνικές προεκτάσεις

Έχει παρατηρηθεί μια στροφή της αγοράς προς προϊόντα που απευθύνονται σε τρυφερά πόδια. Η τάση αυτή έχει επιβληθεί στο αγοραστικό κοινό κυρίως μέσω των (metrosexual) προτύπων που προβάλλονται από τα ΜΜΕ γενικότερα και τις διαφημίσεις αντίστοιχων προϊόντων ειδικότερα. Σε συνδυασμό με μια πιασιάρικη ονομασία ωσάν το ντικάφ, τα αποτελέσματα δεν μπορεί παρά να είναι αυτά που μαρτυράμε σήμερα: μεταξύ άλλων, άνδρες που πασαλείβουν τα μούτρα τους με κρέμες περιποίησης, που προσέχουν τη σιλουέτα και τα κιλάκια τους περισσότερο απ' τον Κολοκοτρώνη και που πίνουν... «ντικάφ».

Αβίαστο συμπέρασμα: αν πίνεις ντικάφ, είσαι γκέι, όπως με το ενυδρείο ένα πράμα. Ή μάλλον, είσαι τουλάχιστον ψευδο-γκέι. Χάριν αποφυγής παρεξηγήσεων, δεν χρειάζεται να στάζει κανείς βαρβατίλα (σαν τον Κολοκοτρώνη) για να μην είναι γκέι, ούτε είναι κακό να είναι γκέι, εφόσον όμως ακολουθεί τις σεξουαλικές ορμές του, κι όχι τη nestlé.

Λοιπές παρατηρήσεις

Τέλος μια παρατήρηση σε σημαντικό επίπεδο: συγκεκριμένα ο ντεκαφεϊνέ καφές δεν αποτελεί απλώς οξύμωρο σχήμα, αλλά αυτοαναιρούμενο. Άλλα παραδείγματα αυτοαναιρούμενων σχημάτων:

  • γυάλινο σφυρί (βλ. συνημμένο πολυμέσο 2)
  • τασάκι σε ποδήλατο
  • αθλητικό παπούτσι (σπορτέξ) με τακούνι (βλ. συνημμένο πολυμέσο 3)
  • το αυτοκίνητο των Flintstones (βλ. συνημμένο πολυμέσο 4)
  • τα κινητά τηλέφωνα πρώτης γενιάς με τη μπαταρία βάρους 3 κιλών και αυτονομίας 10 λεπτών
  • αμάνικο χειμερινό μπουφάν (βλ. συνημμένο πολυμέσο 5)
  1. Σάκης: Αχχχ, με πόνεσες βρε Τάκη! Πρόσεχε που πατάς...
    Τάκης: Σιγά μωρή κυρία, ίσα που σ' ακούμπησα! Μήπως πίνεις και ντικάφ;
    Σάκης: Ναι, γιατί;
    Τάκης: ...

  2. - Όχιιιι, μη βάζεις αλάτι! Παχαίνει!
    - Σώπα καλέ, δεν είναι αλάτι! Αλατίνη είναι!
    - Αλατίνη; Τι είναι αυτό, καινούργιο;
    - Ναι χρυσή μου, πως είναι η ζαχαρίνη για τη ζάχαρη...
    - Α μάλιστα!
    [...]
    - Και τώρα που φάγαμε, έλα να πιούμε το καφεδάκι μας, να σου πω και τα νέα μου...
    - Ντικάφ φαντάζομαι ε; Χιχι...
    - Ε βέβαια!
    - Ωραία, για πες μου τα νέα σου λοιπόν...
    - Έχω καρκίνο.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία