Κατίνα οι παλιές Σμυρνιές λέγανε την πλάτη.

Ωχ, με πόνεσε η κατίνα μου. Ξεκατινιάστικα.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Η γυναίκα, μικρής ή μεγάλης ηλικίας, κάποιες φορές χαμηλού μορφωτικού επιπέδου αλλά όχι πάντα ή απαραίτητα, που αναλώνεται σε επουσιώδη ζητήματα, επιδίδεται στο σχολιασμό τρίτων προσώπων και κουτσομπολεύει ασύστολα. Βασικό χαρακτηριστικό της Κατίνας είναι η διπροσωπία και η κουτοπονηριά. Εναλλακτικά χρησιμοποιούνται και οι όροι «κατινάκι» ή «κατινικό».

Η γυναίκα του Γιώργου είναι μεγάλη κατίνα: χθες σχολίασε τα ρούχα της Καίτης μπροστά σε όλους, λέγοντας ότι είναι σίγουρα αγορασμένα από φτηνιάρικη βιοτεχνία στα Λιόσια.

Σχέση αγάπης- μίσους με την κυρα-Κατίνα. (από Hank, 22/02/09)

Βλ. και κατινιά. Στα σχόλια του λήμματος υπάρχει συζήτηση για την ετυμολογία του «κατίνα».

Βλ. και αυτί της γης, το, γλωσσοκοπάνα, ελεύθερη ραδιοφωνία, κουτσομπολιό, κουτσομπολόι, κατινάζ, το, κυρα-περμαθούλα, η, Ρόιτερ, το, θάβω, θάψιμο

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Ορισμός για «κατίνα»: Ο αποδοκιμαστικός αυτός χαρακτηρισμός δεν προήλθε, όπως λανθασμένα διατείνονται διάφοροι φιλόλογοι από το γαλλικό catin (μετ. «πρόστυχη γυναίκα»). Πρόκειται για συνθηματική ονομασία μεταξύ των μελών μιας παρέας στα τέλη της δεκαετίας του '60 μιας όντως αμόρφωτης κοπέλλας της παρέας,που την έλεγαν Ελένη, την οποία όμως (λόγω των καλών τρόπως της εποχής) δεν μπορούσαν να κοροϊδέψουν κατά πρόσωπο. Έτσι, έλεγαν «άκουσες τι είπε η Κατίνα;» και γελούσαν. Τον χαρακτηρισμό αυτόν άκουσε ο τότε πολύ γνωστός δημοσιογράφος Βασίλης Καζαντζής και τον μετέφερε στην στήλη που είχε στις «Εικόνες», τον διαβόητο Index, αφιερώνοντάς του τρεις-τέσσερις εκτεταμένες αναφορές. Από τον Index, που τότε έδινε τον τόνο σε πολλές εκφάνσεις της αθηναϊκής ζωής, οι χαρακτηρισμοί «κατίνα», «κατινιά», «κατινισμός» κ.τ.λ. πέρασαν στην διάλεκτο της ελίτ του Κολωνακίου κι από εκεί στον υπόλοιπο κόσμο.

«Είναι πολύ κατίνα αυτή η γυναίκα. Δεν ξέρει ούτε πώς να σταθεί ούτε πώς να μιλήσει -- εντελώς αμόρφωτη.»

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία