Κατάσταση κατά την οποία παρουσιάζεται έντονα η τάση για τεμπελιά και απραγία.

Η κατάσταση αυτή μπορεί να παρουσιαστεί όπου και όποτε, με απαραίτητη όμως προϋπόθεση την απουσία οποιασδήποτε υποχρέωσης.

Κατά συντριπτική πλειοψηφία, τυχαίνει να παρουσιάζεται μετά από κατανάλωση ποσοτήτων φαγητού (και δη μεσημεριανές ώρες με ηλιοφάνεια) ή διαφόρων ουσιών (οινοπνεύματος, μαριχουάνας κ.α., ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών), ακόμα και σε συνδυασμό των παραπάνω.

Βασικό συστατικό της κατάστασης αυτής είναι, τις περισσότερες φορές, ο ήλιος και η γενικότερη καλοκαιρία ενώ το παγκάκι μαζί με το κρεβάτι είναι τα συνηθέστερα σημεία στα οποία μπορεί να συμβεί.

Συνώνυμα: βαράω ντάγκλες, φιδιάζω (λιάζομαι δηλ. σαν το φίδι) κ.α.

Σόρυ αλλά δεν είμαι για να κουνηθώ. Άδειασα δυο μακαρονάδες και με έχει πιάσει μια ρέκλα... είναι και ο ήλιος που μου φιλάει το κούτελο...

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Αποχαύνωση. Το απόλυτο αρντάν. Τεμπελιά και βαριεστιμάρα που εξελίσσεται σε κούραση, ίσως ακόμη και σε μυϊκή εξάντληση. Μια προχωρημένη μορφή χαβαλέ όπου δεν παίζεις ούτε τα βλέφαρά σου.

Η ρέκλα παραπέμπει σε ατελείωτα φραπόγαλα ή μπυρίτσουαλς. Ή, σε καλοκαιρινές διακοπές - φάση χύμα στο κύμα με καύσωνα. Ή, σε κοκούνινγκ με το καλοριφέρ στο φουλ. Ή, βέβαια, όπως ήδη έχει πει ο linc751979, στο στρατό - σε φάση μονάδα χυμείο.

Η ετυμολογία της λέξης δεν είναι εύκολη. Η άποψη ότι προέρχεται από την κα-ρέκλα στην οποίαν αράζουμε και χαλαρώνουμε σε σημείο που βαριόμαστε καν να πούμε το κα- είναι μεν ευρηματική αλλά μάλλον δεν ευσταθεί.

Ίσως, η ρέκλα να προέρχεται από το Ιταλικό recluso=ερημίτης, απομονωμένος. Στα Επτάνησα απαντάται η λέξη ρεκλούτης που σημαίνει ρακένδυτος, εξαθλιωμένος και εξ αυτού λένε ότι και κάποιος είναι ρέκλα όταν βρίσκεται σε κακό χάλι - έχει απομονωθεί, δεν προσέχει τον εαυτό του, είναι βρώμικος και ατημέλητος κλπ. Όλα αυτά με επιφύλαξη.

  1. Οργώσαμε την Κηφισιά και τη μισή Ερυθραία και στη συνέχεια στο πάρκο για καφέ και ρέκλα στην καρέκλα με καφεδάκι. (από smageo.blogspot.com)

  2. Αύριο, μαζί με τη Μαρίνα και τις δύο κορούλες μου, φορτώνουμε το αμάξι και πάμε διακοπές. 10 μέρες με ξεκούραση, φραπέ, παραλία, ρέκλα. Τώρα, πόσο μπορεί να ξεκουραστεί κανείς με δύο μικρές 4 και 2 χρόνων αντίστοιχα να αλλωνίζουν πάνω-κάτω, αυτό είναι άλλη ιστορία... (Από το blog Terra Incognita)

  3. Γεια χαρα σε ολους.Οι μερες περασανε-παρουσιαστικαμε και πλεον ειμαστε στα σπιτια μας με αδεια ορκομοσιας.Μεχρι στιγμης περναμε καλα και οι δυο.Εγω ειδικα την πρωτη εβδομαδα βαρεθηκα να πινω καφεδες και να κοιμαμε.Μονο λιγο τις τελευταιες μερες μου πριξανε τα ... με τις παρελασεις αλλα κατα τα αλλα πολυ ρεκλα.Μακαρι να συνεχισει ετσι. (από apriliabikers.gr)

  4. Ρεμαλια FM: το μονο που μας νοιαζει ειναι η ρεχλα μας και το ραδιο μας. Δεχομαστε μονο αφιερωσεις και request τραγουδιων, σχολια και κριτικες δεν θελουμε και το βασικοτερο μην ακουσω τιποτα για το ασφαλιστικο εμεις δεν κολαμε ενσημα, κολαμε τεμπελοσημα (από remalia.org)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Στον στρατό, η εύκολη μονάδα. Συνώνυμο με το χυμείο.

Υπηρέτησα σε μια μονάδα εντελώς ρέκλα. Κάθε μήνα άδεια, μέρα παρα μέρα εξόδους και αγγαρείες πολύ λίγες!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία