Μαύρη τρύπα είναι μια συγκέντρωση μάζας στο σύμπαν σημαντικά μεγάλης, ώστε η δύναμη της βαρύτητας να μην επιτρέπει σε οτιδήποτε να ξεφεύγει από αυτή, παρά μόνο μέσω κβαντικής συμπεριφοράς. Το βαρυτικό πεδίο είναι τόσο δυνατό, ώστε η ταχύτητα διαφυγής κοντά του ξεπερνά την ταχύτητα του φωτός. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι τίποτα, ούτε καν το φως, δεν μπορεί να ξεφύγει από τη βαρύτητα της μαύρης τρύπας, εξ ου και η λέξη «μαύρη» (Βικούλα). Η ισχύς της βαρυτικής έλξης έχει ως αποτέλεσμα οι μαύρες τρύπες να ρουφάν κάθε σώμα που βρίσκεται κοντά τους. (εδώ).

Στη νεοελληνική δημόσια ζωή οι μεταφορικές μαύρες τρύπες άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους περί τα τέλη της 10ετίας του 80 και αρχές του 90 και πρωτοεντοπίστηκαν στα ασφαλιστικά ταμεία. Από τότε εμφανίζονται όλο και συχνότερα, στη διαχείριση των νοσοκομείων, στα λογιστικά των δήμων, και τέλος του ίδιου του κράτους. Επίσης έκαναν μετάσταση στον ιδιωτικό τομέα, στο χώρο των ασφαλιστικών εταιρειών (π.χ. ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ), των τραπεζών (π.χ. Proton Bank), των Π.Α.Ε. κλπ. Όπως συμβαίνει και με τις μαύρες τρύπες του σύμπαντος, οι μαύρες τρύπες της ελληνικής οικονομίας απορροφούν όσο χρήμα περιέρχεται στη σφαίρα επιρροής τους και το εξαφανίζουν δια παντός. Θα μπορούσε ίσως κάποιος να το αναζητήσει στα νησιά Καϊμάν, το Λιχτενστάιν ή την Ανδόρα; Ακόμη κι αν βρεθούν τέτοιοι παράτολμοι και άμυαλοι εξερευνητές, το χρήμα δεν πρόκειται να βρεθεί, διότι η μαύρη τρύπα θα τους απορροφήσει και αυτούς επέκεινα του ορίζοντα των γεγονότων, από τον οποίο καμία πληροφορία δεν μπορεί πλέον να ξεφύγει, και αντί να βρεθεί το χρήμα θα εξαφανιστούν οι ερευνητές.

Οι πολλαπλές μαύρες τρύπες των ελληνικών δημοσίων οικονομικών, με την αέναη μεγέθυνσή τους τείνουν να συγχωνευθούν σε μια μαύρη τρύπα δυσανάλογα μεγάλη προς το μέγεθος της οικονομίας της μικρής Ελλάδας. Με την αδηφαγία τους, οι μαύρες τρύπες τείνουν να καταβροχθίζουν όλο και περισσότερα δις, ενώ ασκούν μια παράξενη ελκτική γοητεία που ωθεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το διεθνές νομισματικό ταμείο να τις τροφοδοτούν με τη σειρά τους με δεκάδες δισεκατομμυρίων, που κι αυτά εξαφανίζονται πέρα από τον ορίζοντα των γεγονότων.

Αρχικά ο όρος χρησιμοποιούνταν για να δηλώσει το ταμειακό έλλειμμα (παρ. 1), δηλ. άλλα ποσά έβγαζαν τα χαρτιά και άλλα υπήρχαν στο ταμείο, οπότε παρέπεμπε σε υπεξαίρεση εκ μέρους των λειτουργών του οργανισμού που την εμφάνιζε. Ήδη όμως έχει γενικευθεί και δηλώνει συλλήβδην, κατά περίπτωση, και το λογιστικό έλλειμμα.

Η λογιστική μαύρη τρύπα διέπεται από την κβαντική αρχή της απροσδιοριστίας και έτσι είναι απολύτως αδύνατο να διαπιστωθεί το μέγεθός της. Μόνον εκτιμήσεις είναι δυνατές, που ποικίλλουν σε βαθμό που να είναι αδύνατο να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα, έστω και κατά προσέγγιση (παρ. 2).

Ο δεσπόζων ρόλος της μαύρης τρύπας στα δημόσια οικονομικά έχει ήδη οδηγήσει στην περαιτέρω μετάσταση του φαινομένου και σε άλλους τομείς της δημόσιας ζωής, όπως είναι οι νόμοι του κράτους γενικώς, όπου τα παλιότερα παραθυράκια έχουν αρχίσει να μετατρέπονται σε μαύρες τρύπες, το ποδόσφαιρο, το κομματικό σύστημα, η εξωτερική πολιτική, ο πολιτισμός, κ.ο.κ. (παρ. 3).

Αν σκεφτεί κανείς ότι η σύμμαχος και γείτων χώρα περιστοιχίζει τη μικρή Ελλάδα με γκρίζες ζώνες, ενώ εντός της μικρής Ελλάδας οι μαύρες τρύπες αυξάνονται και πληθύνονται, μπορούμε να εικάσουμε μια μελλοντική κατάσταση όπου η χώρα μας ολόκληρη θα είναι μια μαύρη τρύπα περιστοιχισμένη από γκρίζες ζώνες.

  1. Συμπληρωματική δίωξη για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος σε βάρος του βασικού κατηγορούμενου Παναγιώτη Σαξώνη άσκησε χθες ο εισαγγελέας για την υπόθεση της «μαύρης τρύπας» στα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης.
    εδώ.

  2. Τεράστια μαύρη τρύπα ύψους 4,572 δισ. ευρώ εμφανίζει ο Προϋπολογισμός στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου.εδώ.

Κυβερνητική αποτυχία η μαύρη τρύπα 2,5 δισ. ευρώ στα έσοδα εδώ.

Συνάντηση Παπαδήμου με Βενιζέλο - Νέα μαύρη «τρύπα» 1 δισ. ευρώ εδώ.

Μαύρη τρύπα που αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ στο 9μηνο του 2011, αποκαλύπτουν τα τελικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου. εδώ.

  1. Εντυπωσιακή διεθνής παρουσία, «μαύρη τρύπα» τα ελληνοτουρκικά εδώ.

Εξαμίλια Κορινθίας: Μαύρη τρύπα στον πολιτισμό μας οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης 160 οικογενειών στον καταυλισμό Ρομά εδώ.

Στη «μαυρη τρυπα» της μη εφαρμογης οι νομοι για την Μεταναστευση εδώ.

Η «μαύρη τρύπα» του Βιεϊρίνια
Ο Πορτογάλος μεσοεπιθετικός βρίσκεται ποιοτικά στην κορυφαία τριάδα παικτών του ελληνικού πρωταθλήματος. Στους τελευταίους αγώνες του ΠΑΟΚ, όμως, δεν το δείχνει στερώντας του το σημαντικότερο επιθετικό «όπλο» εδώ.

Η «μαύρη τρύπα» των κομμάτων εδώ.

(από joe909, 17/11/11)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Χαρακτηρισμός της γυναίκας που φημίζεται για την μη επιλεκτικότητά της στους ερωτικούς συντρόφους της. Συνήθως μια μαύρη τρύπα έχει ιστορικό πολλών συντρόφων και είναι γνωστή για την έλλειψη ενδοιασμών όσον αφορά την σεξουαλική της ζωή. Περιφρονείται και πολλές φορές φθονείται για την ευθύτητά της από άλλες γυναίκες, αλλά αποτελεί σεξουαλική όαση για τους άνδρες που την περιτριγυρίζουν. Με λίγα λόγια η γυναίκα που γαμιέται σαν σκύλα. Τις πιο πολλές φορές η γυναίκα αυτή δεν είναι μπάζο αλλά ούτε και μούνος. Συνήθως κάτι στο ενδιάμεσο. Τυπικά ο όρος μαύρη τρύπα περιγράφει το αιδοίο της γυναίκας αυτής με φανερή πρόθεση να το παραλληλίσει με το αστρονομικό αντικείμενο τεράστιας βαρύτητας που έλκει και ρουφάει τα πάντα.

- Καλά ρε Μήτσο και εσύ πήδηξες τη Λίλιαν;
- Ναι ρε, της τά'σκασα χθες....
- Τι να πω ρε...Αυτή η γυναίκα έχει πάει με το Βάγγουρα, το Μπάμπη, τον Ισίδωρο, τον Κούνα Μούτα και τώρα με εσένα! Έλεος πια...
- Αφού ξέρεις ρε Νώντα, η γυναίκα είναι μαύρη τρύπα, τι ρωτάς...Γιατί δεν της τη πέφτεις και εσύ; Η γκόμενα κάνει και παιχνίδι εντός έδρας...Άκου με που σου λέω...
- Τι λες ρε μαλάκα, να κολλήσω και τίποτα...Ούτε με ξένο πούτσο!

(από DT Jesus, 05/03/09)(από Khan, 05/07/14)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία