Επαγγελματική αργκό. Ο χώρος στον οποίο παρκάρει ο επικεφαλής κάποιους εργαζόμενους όταν δεν μπορεί ή δεν θέλει να τους απολύσει. Μπορεί να είναι μια Διεύθυνση της πλάκας, ένα Τμήμα ανεπιθύμητων ή, πολύ συχνά, ένας τίτλος ειδικά φτιαγμένος γι' αυτούς. Τους δίνει ένα γραφείο, τους παροπλίζει, τους ευνουχίζει επαγγελματικά, τους γδύνει από τις αρμοδιότητές τους και τους βάζει να μην κάνουν τίποτα ή, για τα προσχήματα, να ασχολούνται με κάτι δευτερεύον, κάτι που δεν αρμόζει με την έως τώρα σταδιοδρομία τους. Η λέξη οδηγεί στο συνειρμό ότι η καριέρα τους αναστέλλεται αλλά δεν καταστρέφεται και μπορεί να συνεχιστεί αν και όταν βγουν από εκεί.

Στο ψυγείο οδηγούνται όσοι πέφτουν στην δυσμένεια της διοίκησης: κομματόσκυλα των προηγούμενων, άχρηστοι και ανεπρόκοποι που έχουν κάποιον μπάρμπα να τους προστατεύει αλλά και σοβαροί άνθρωποι που τόλμησαν να πουν όχι στο αφεντικό. Είναι συνήθως μεγαλύτερης εργασιακής ηλικίας από τον μέσο όρο και είναι αρκετά χρόνια στον συγκεκριμένο οργανισμό ώστε να έχουν τα κονέ τους και να αποφεύγουν τα τυχόν χειρότερα (μεταθέσεις σε κωλοπετεινίτσες, υποβιβασμούς κλπ).

Επειδή όμως ο κάθε επιχειρηματίας δεν είναι ηλίθιος να ταΐζει κάποιον για να κάθεται ενώ το μαγαζί του αγκομαχά να επιβιώσει, ψυγεία υπάρχουν μόνο στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν την πολυτέλεια τέτοιων ανοχών και το συνδικαλιστικό υπόβαθρο τέτοιων πολιτικών παιχνιδιών: τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΚΟ κλπ. Αλλά και γιατί σε τέτοιες επιχειρήσεις υπάρχουν ακόμα άνθρωποι με συμβάσεις εργασίας αρκετά ισχυρές ώστε να μην παίρνουν πόδι όσο εύκολα θα ήθελε η εργοδοσία. Στο Δημόσιο η έκφραση νομίζω πως δεν κολλάει.

Αυτός που μπαίνει στο ψυγείο συνήθως δεν στερείται κάτι από τις οικονομικές του απολαβές. Γι' αυτό και πολλοί βολεύονται μια χαρά, παρ' όλον τον παραγκωνισμό. Δεν είναι και λίγο πράγμα να σερφάρεις όλη μέρα στο διαδίκτυο με το καφεδάκι σου και το γραφειάκι σου και να πληρώνεσαι μισθό διευθυντή και τμηματάρχη. Πολλοί άλλοι ωστόσο, ίσως πιο αξιοπρεπείς ή φιλόδοξοι, το θεωρούν απαξίωση και προσβολή της προσωπικότητάς τους, για να μην πω βασανιστήριο (να δουλεύεις χωρίς νόημα) και ασκούν αγωγές. Όπως πάντα, μόνοι σίγουρα κερδισμένοι είναι οι δικηγόροι. Κλέφτες θα γίνουν κι αυτοί;

  1. Σαν παράδειγμα αλλά και ικανή προσθήκη του ορισμού, ένα σχόλιο του Vrastaman από τον άλλο ορισμό του λήμματος:

Στην Εθνική Τράπεζα σχεδόν όλες οι ανώτατες διευθυντικές θέσεις απαιτούν πολιτικό δόντι. Υπάρχει λοιπόν ένα κτήριο, γνωστό και ως «ψυγείο», που στεγάζει όσους Εθνικάριους είναι σε πολιτική δυσμένεια. Πάνε κάθε μέρα, σερφάρουν, πίνουν το καφέ τους, ξύνουν τα αρχίδια τους, και κατά βάθος εύχονται να μην αλλάξει η κυβέρνηση και αναγκαστούν να αναλάβουν πόστα με περισσότερες ευθύνες. Δεν πρόκειται για urban legend, κάποτε εργαζόμουν σε θυγατρική της Εθνικής και το έχω δει με τα μάτια μου! Vrastaman 2. - Εκτύπωσες το καινούριο υπηρεσιακό; Τι τον κάνανε τον Πατσίδη;
- Εδώ λέει «Σύμβουλος ποιότητας υπηρεσιών δικτύου». Τι είναι αυτό ρε Παναή;
- Ξέρω 'γω; Άμα βλέπεις «σύμβουλος» κάνα ψυγείο θα είναι.
- Ωραίος! Θα αράξει τώρα και μόλις αλλάξει η κυβέρνηση θα το παίξει και «θύμα πολιτικών διώξεων». Κανείς δεν χάνεται...

  1. - Αρχηγέ μου συγχαρητήρια!
    - Μας δουλεύεις ρε;
    - Μα... δεν έγινες Senior Arrears Advisor στην Διεύθυνση Κεφαλαιακής Ισοστάθμισης;
    - Έχεις ξανακούσει αυτή τη Διεύθυνση;
    - Εεεε... όχι αλλά... Τι δηλαδή, ψυγείο είναι;
    - Κατάψυξη. Νά 'ρχεσαι να πίνουμε κάνα καφεδάκι, μια χαρά μού κατσε τώρα με το έμφραγμα, δεν θα πεθάνω 'γω για τις μαλακίες τους μια ζωή...
    - Δηλαδή δε σε πειράζει;
    - Αυτοί θα μου πούνε την αξία μου ή εγώ θέλω να γίνω πρόεδρος; Δεν τους γαμάς!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

Όρος προερχόμενος από την τηλεόραση, όπου χρησιμοποιείται για να περιγράψει εκπομπές οι οποίες γυρίζονται με σκοπό να παιχτούν όποτε υπάρχει τρύπα στο πρόγραμμα, καθώς δεν έχουν να κάνουν με την επικαιρότητα, οπότε δεν καιγόμαστε να τις δείξουμε.

Από τις εκπομπές ψυγείου περνάμε ούτως στις ατάκες ψυγείου που έχει ο καθένας μας αποθηκευμένες και τις χρησιμοποιεί όταν οι περιστάσεις το απαιτήσουν (βαριεστημάρα, ανάγκη για μη αποτυχημένο χιούμορ κτρ).
Μία ατάκα μπορεί να είναι ψυγείου είτε επειδή την έχουμε πει ήδη καμιά κατοσταριά φορές και έχει πετύχει (αλλά σε διαφορετικές παρέες), είτε επειδή μας ήρθε σε στιγμή άσχετη με οτιδήποτε και αδημονούμε να την πετάξουμε (ελπίζω να μην είμαι ο μόνος άρρωστος που το κάνει αυτό), είτε επειδή την διαβάσαμε κάπου (έχω δει στην πρωτοπορία βιβλία τσέπης τέτοιου στυλ που τα αποκαλώ ατακολόγια, ήμαρτον λέμε), και πάλι αδημονούμε να την πετάξουμε.

Η χρήση πρέπει να γίνεται με πάσα επιφύλαξη, γιατί ενέχει τον κίνδυνο άσχημης ρόμπας όταν αρχίσουμε να επαναλαμβανόμαστε. Το ύφος πολλών, δε, τη στιγμή της απαγγελίας προδίδει το ετοιματζίδικο της ατάκας σε αισχρό βαθμό.

Διαχωρίζεται σαφώς από τα επαναλαμβανόμενα αστεία που κάνουμε όλοι μας, και των οποίων το χιούμορ βασίζεται σε αυτήν ακριβώς την επανάληψη.

- Αμάν με τις ατάκες ψυγείου ρε μαλάκα, σ' έχει βαρεθεί η ψυχή μου να πούμε...

Βλέπε και ακυρολεξίες, κονσέρβα.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία