#1
the_inq

στο περβέρι

Φυσικά η ρίζα είναι λατινική (perversus) αλλά σε αυτή εδώ την περίπτωση το δάνειο είναι μάλλον από γαλλικά (pervers - «πεγβέγ»)

#2
the_inq

στο salue-moi le platane

Vrasta: «Tout l'argent» ήθελες να πεις. ;-)

Οσο για το ρήμα αυτό καθ'αυτό (pouler;)

Nous la poulâmes, vous la poulâtes, ils la poulerent. Σιγουρα το' χει και ο Μπετσερέλ.

#3
the_inq

στο γερμανιά

Μιας που σπουδάζω στο τιμημένο ντέουτσλαντ ας παραθέσω 1-2 γερμανιές που ακούω από Έλληνες φοιτητές:

«Ρε συ, ακόμα να βγουν οι νότες* στο Strukturmechanik;»

«Άσε πίκρα ρε..έχω ακόμα πέντε κλαουζούρες** να γράψω»

*Από «Die Noten»=οι βαθμοί
** Από «Die Klausuren»= οι (γραπτές) εξετάσεις

#4
the_inq

στο κόκορας

Το απόσπασμα της ταίνιας: Καπότες Κόκορα!

#5
the_inq

στο Γ.Α.Π.

Εξαιρετικώς μπζαγμένο μήδιον μόνο για την Ελίτ (της φρυγανιάς)

mms://lyssna-wm.sr.se/isidor/p1/2009/06/16srminnensthlmsommarmedgeorgiospapanp1-071890e2f4e7f2e81w96.wma

Κάντε το κλοπυ και πεηστ στο ουιντοζ μεντια πλεηρ η βι-ελ-σι και ακούστε τον G.A.P να εξομολογείται τον γκαημό του μετανάστη στο σουηδικό ραδιόφωνο!

#6
the_inq

στο παράκμας

Johnblack: Να σου πω την μαύρη αλήθεια, την βερσιον που λες δεν την έχω ακούσει ποτέ. Βέβαια δεν ειμαι και κάνας σλάνγκαρχος όποτε αν είσαι σίγουρος βεβαίος ρήξε συμπλήρωμα

#7
the_inq

στο γιούλα

Οκ Βράστα, μ' έστειλες εις Παρισίους και συγκεκριμένα στο δάσος της «Βουλώνεις».

#8
the_inq

στο γιούλα

Τι είναι αυτές οι λάσκειες παρετυμολογίες Βράσταμαν; Με απογοητεύεις!

#9
the_inq

στο γιούλα

Pedantic Attack: Το όνομα της φωτογενούς ουκρανής πολιτικού ειναι Γιούλιγια και στα μη σλαβόφωνα ΜΜΜ προφέρεται συνήθως Γιούλια (Yulia/Julia). Σε καμία περίπτωση Γιούλα λεπον.

Ιν οδερ νιουζ ορίστε και η δική μου ταπεινή συμβολή στη λίστα:

My loved francish book is «The three bodyguards» of Alexandre Dumas - Το αγαπημένο μου γαλλικό βιβλίο είναι «Οι τρεις σωματοφύλακες» του Αλεξάνδρου Δουμά.

#11
the_inq

στο Λάσκος

Εύγε τεκνά μου (εεε..τέκνα μου). Έτσι εξασφαλίζουμε την υψηλή πχοιότητα των λημμάτων. Διότι η λέπτομερεια ποιεί την διαφοράν. Και το εκπαιδευτικό σχόλιο της ημέρας απο τον σκανδιναβόπληκτο της γειτονιάς σας: Για όσους δεν το γνωρίζουν, το κυκλάκι πάνω από το Α δεν είναι διακοσμητικό αλλα αλλάζει την προφορά του σε μακρυ «Ο». Έτσι ο κακόμοιρος Σουηδός φυσικός λεγόταν «Όνγκ-στρεμ» (με τραγουδιστή προφορά).

#12
the_inq

στο Λάσκος

Υπερσχολαστική διόρθωσις: Αν προσθέσεις την τετραγωνική ρίζα του αθροίσματος των αντιστοιχούντων σε αριθμούς, γραμμάτων της πελασγικής αλφαβήτου...προκύψει με ακρίβεια <b>Ångström</b>, η αμοιβή που θα σκάσεις στον ψυχίατρο ;)

#13
the_inq

στο δύο μπλιζέ

Obligé μου κάνει περισσότερο για «υποχρεωμένος» παρά για υποχρεωτικός (obligatoire).

#14
the_inq

στο καπιτάλας

Τζονμπλακ: Εποικοδομητικότατο σχόλιο για το οποίο διευκρινίζω: Σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζω τον πλούσιο με τον κεφαλαιοκράτη. Παρ'αυτα ο πλούσιος στην εποχή μας συνήθως επωφελείται αμέσως ή εμμέσως από το κεφαλαιοκρατικό σύστημα. Λ.χ ο αστήρ-πλαστικός χειρούργος δεν είναι κεφαλαιοκράτης αλλά επωφελείται από τις εγχειρίσεις που πραγματοποιεί στις συζύγους των κεφαλαιοκρατών. Τώρα όσον αφορά το ότι ο λαός πραγματοποιεί διακρίσεις πιθανώς και να έχεις δίκιο. Ο ορισμός που έδωσα βασίζεται στο δικό μου περιβάλλον όπου ο καπιτάλας χρησιμοποιείτο ως συνώνυμο του λεφτά. Εάν τώρα με βεβαιότητα γνωρίζεις ότι ο όρος χρησιμοποιείται με βάση τους ορισμούς του Μαρξ τότε είσαι ευπρόσδεκτος να τροποποιήσεις τον ορισμό.

#15
the_inq

στο τρίπατος

Ευχαριστούμε για το τρίβιουμ Κνάσος. Εγώ απλώς να σχολιάσω (για αυτούς που δεν το πιάσαν, αν υπάρχουν :p) ότι η επιλογή του Vorarlberg ως πατρίδας του αγαπητικού της Λίλιαν λειτουργεί ως έμμεση αναφορά στην πατρίδα του γνωστού και μη εξαιρετέου Governator που τόσα μπρατσωμένα παλικάρια έχει παράξει.

#16
the_inq

στο κατενέρ

Κατά βάση η λέξη είναι λατινική (catena=αλυσίδα) η οποία πέρασε σε πολλές ευρωπαικές γλώσσες (αγγλ chain γαλλ chaine γερμ kette σουηδ. kedja κτλ).

#17
the_inq

στο Τζον Ατζόν

Το γιατί ο Valjean έγινε Αγιάννης είναι ένα υπαρξιακό ερώτημα που πολλάκις με έχει απασχολήσει. Ίσως γιατί το «Γιάννης Βαλγιάννης»/ «Ιωάννης Βαλιωάννης» ακούγονται κάπως χαζά. Ιν ένυ κέης όποιος θέλει να δει με τα μάτια του τις ονομασίες των ηρώων στο πρωτότυπο , voici Rhodes, voici le saut :P

Les Misérables, Τόμος 1ος, Τόμος 2ος, Τόμος 3ος, Τόμος 4ος, Τόμος 5ος

#18
the_inq

στο εκεί που ξέρεις

Καλά ρε τσηφ μη βαράς, αν δεν σου αρέσουν τα υποψήφια λήμματα που αναβέζω στο ΔΠ μην τα αναλαμβάνεις :p.

#19
the_inq

στο Λος Ψόφος

Με κολακεύετε κύριε πρέσβη....

#20
the_inq

στο τσακίζω

Μούτσας γκράσιας .Κάποιες φορές, στην προσπάθεια τους να εντυπωσιάσουν ο ένας τον άλλον με ασυνήθιστα λήμματα, οι ορδές των σλάνγκων ξεχνούν τα απλά και καθημερινά ;).

#21
the_inq

στο Τζουζέπε Λουγκρατόρε

Ευχαριστώ πάμπολυ ΝτέρτιΤώκινγκ που με απήλλαξες από το βαρύ έργο της λυματογράφησης :).

#22
the_inq

στο σλανγκιά

Σήμερα η πάλαι ποτέ αρχαία νορβηγική λέξη επιβιώνει ως συνθετικό του αγγλικουρέζικου «slingshot» και του σουηδικού «slänga» (πετάω κάτι μακριά).

#23
the_inq

στο α πουστεριόρι

Ευχαριστώ για τη φιλοφρόνηση χάνκ. Επιτρέψτε μου τώρα μια νιουμπέϊκη ερώτηση: Ποιος είναι τέλος πάντων αυτός ο Βρυβέκιος;

#24
the_inq

στο λολοπαίγνιο

Έμπρος λοιπόν για Λολλάνδη!

#25
the_inq

στο γουτσισμός

Geia sou Monica Belucci pou se kinigan oi....goutsoi :P

#26
the_inq

στο Ομπάμιας

Ναι...ήταν ο πρώτος υπάλληλος του Carlos Ejobar

#27
the_inq

στο γκάου

Εξαιρετικό το μήδιον χαλικούτις . Ατομκραφτ; ριχαηνε μπίτε!

#28
the_inq

στο γκάου

Να σχολιάσω στο σημείο αυτό την ομοιότητα με το γερμανικό ακρωνύμιο GAU (Größter Anzunehmender Unfall / Μέγιστο Αποδεκτό Ατύχημα) που περιγράφει το χειρότερο ατύχημα το οποίο έχει ληφθεί υπ' όψη κατά το σχεδιασμό μιας πυρηνικής εγκατάστασης και του οποίου οι συνέπειες μπορούν να περιοριστούν με μια εκ των προτέρων σχεδιασμένη διαδικασία.

#29
the_inq

στο κούλτουρμαν

Καταπληκτικό. Δεν θα μπορούσα να το είχα γράψει καλύτερα! Σε ευχαριστώ που με απάλλαξες από το βαρύ έργο. Σ.σ Έχω σε αρχικό κόνσεπτ σουπερ ήρωα με αυτό το όνομα και μάλιστα ζήτησα από φιλαράκι και μου τον σκιτσάρισε. Το θέμα είναι οτι χρειάζομαι ιδέες για το κόμικ « Οι περιπέτειες του κουλτουρμαν». Φανταστείτε το πρωί να είναι ο Βαγγέλας ο Χασάπης που ακούει ράδιο μπλάκμαν και το βράδυ να μεταμορφώνεται στο μασκοφόρο υπερήρωα που πολεμαει εμμ....τον μοχθηρό doppelgänger του βασίλη βασιλικού :P.

#30
the_inq

στο Λολάνδη

Εξαιρετική ιδέα vip «Σας παρακαλώ κύριε δικαστά μου, τι υπονοείτε; Εγώ είμαι νομοταγής λολίτης ;)».

Επίσης: Υποψήφιος Πρωθυπουργός: Ξενοφών Λολώτας ;).