#1
patsis

στο μπεζαχτάς

Επιχειρηματίας είμαι, μάλλον αποτυχημένος. Πετυχημένος είμαι μόνο σαν τεχνικός. Όσο για τόλμη ήμουν συμπαραγωγός στην «Ηλέκτρα» (σ.σ. ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη από το 1962). Κέρδισα μάλιστα στο Φεστιβάλ των Καννών το πρώτο βραβείο για την ποιότητα του ήχου, έχοντας συναγωνιστές Αμερικανούς, Άγγλους και Γερμανούς. Απόπειρες έγιναν. Μόνο που για να γίνονται συχνότερα πρέπει να αντέχει ο μπεζαχτάς. Και δεν αντέχει πάντα.

Φιλοποίμην Φίνος: Σαν σήμερα πεθαίνει ο «πατριάρχης» του ελληνικού σινεμά

#2
patsis

στο ιστορίας

Ναι, μπράβο. Βλ. και το, πολύ σπανιότερο, ιδέας.

#3
patsis

στο χαστούκια

Ωραίος, βλ. και σφαλιάρα.

#4
patsis

στο το πήρε η νύχτα

#5
patsis

στο μαξούλι

Δέκα λεπτά σεναρίου από αυτήν την ταινία έχουν περισσότερη επαφή με την πραγματικότητα από δέκα χρόνια ελληνικού κινηματογράφου της "χρυσής εποχής". Και δεν είναι και τόσο στρατευμένη όσο μου φάνηκε στην αρχή, τώρα που την είδα ολόκληρη. Μπράβο ρε πστ, μπράβο.

#6
patsis

στο μαξούλι

Χτήνος πολλά ρησπεκτ για το εύρημα. Λόγω τεχνικού προβλήματος είδα μόνο το πρώτο μισό της ταινίας αλλά με καθήλωσε ο ρεαλισμός των διαλόγων της. Στις σκηνές στο δικαστήριο έγιναν κάποια λάθη αλλά νταξ, ποιητική άδεια. Για την εποχή της στην Ελλάδα υποθέτω ότι ήταν μάλλον ξεχωριστή. Ίσως λίγο στρατευμένη για τα γούστα μου αλλά και πάλι, γούσταρα.

#7
patsis

στο μουνίκακας

Οσίου Κόπρου σήμερα, βοήθειά μας.

#8
patsis

στο φάλια

Μ' αρέσεις.

#9
patsis

στο του πουλιού το γάλα

Υπάρχει ένα φαινόμενο στη φύση που μοιάζει με γάλα πουλιού, σε περιστέρια, φλαμίνγκος και μερικά είδη πιγκουίνων.

#10
patsis

στο ντεγνέκι

Το έχω βάλει σε εισαγωγικά και μάλλον γι' αυτό.

#11
patsis

στο ντεγνέκι

Ωραίος! Δες εδώ όμως, έχει αρκετές εμφανίσεις!

#12
patsis

στο είμαι οφ

Βλ. και οφ.

#13
patsis

στο λαμόγιο

— Σε ποια ηλικία αυτό;

— Δεκατεσσάρων; Εκεί πρέπει να 'μουν. Πολύ μικρό παιδάκι. Πούλαγα τσιγάρα με το κασελάκι κι έκανα το λαμόγιο για τους παπατζήδες. Ξέρεις τι θα πει λαμόγιο; Αβανταδόρος.

Ο Κώστας Βουτσάς, σε συνέντευξη στον Α. Μποσκοΐτη για τη lifo

#14
patsis

στο κοοπτάτσια

Από εδώ:

Ισχνές έως ανύπαρκτες εσωκομματικές δημοκρατικές διαδικασίες: κοπτάτσιες· εξουθενωτική αντιμετώπιση διαφωνούντων· «εκλογή» με υπόδειξη της καθοδήγησης ή –το νέο φρούτο- από εισήγηση «ε π ι τ ρ ο π ή ς π ρ ο τ ά σ ε ω ν» εκλογής· διαμόρφωση της γραμμής στους «απάνω» και αποστολή της στους «κάτω»· παρακομματικές διαδικασίες κτλ.

Δημήτρης Φύσσας. Από το περιοδικό «Αντί» τ. 282, Παρασκευή 1 Μαρτίου 1985, στις σελίδες ‘Διάλογος’

#15
patsis

στο nanosecond

#16
patsis

στο γυφταρμόνιο

Pet Shop Boys, "Twenty-something", 2016.

#17
patsis

στο βρέχονται βρακάκια

#18
patsis

στο τραβέλι

#19
patsis

στο σλανγκιές της εξορίας

Όπως καταλαβαίνεις, κάνανε ό,τι πέρναγε από το χέρι τους χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Μάς έλεγαν τα παιδιά εκεί ανατριχιαστικές ιστορίες. Μαστούρωναν, και τούς τράβαγαν το βράδυ στο Γολγοθά -οι ίδιοι το βαφτίσαν έτσι. Ήταν ένα παλιό αλωνάκι πάνω απ’ τα πειθαρχεία, όπου γινότανε το σώσε. 'Όλο το νησί γεμάτο συνθήματα: «άμύνεσθαι περί... πάρτης», «νύν υπέρ πάντων ο αγών» και άλλες μαλακίες. το πρωί στη γραμμή, πατερημών και τα ρέστα, κι ύστερα τραγούδι «Σόφια, Μόσχα είναι τ’ όνειρό μας», «Έξω βουργαριά, ουστ» και τα τέτοια. ’Εμείς τούς το κόψαμε απ’ την αρχή, ήμασταν δέκα καινούριοι πολιτικοί: δε δουλεύουμε, δεν κάνουμε προσευχές, δεν τραγουδάμε, δε γράφουμε συνθήματα. ’Απάντηση τού αρχιφύλακα: θα πεθάνετε. Εμείς, εντάξει.

Χρόνης Μίσσιος, «... καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς», 1985, εκδόσεις γράμματα

#20
patsis

στο κωλοχτύπα

Σού έλεγα λοιπόν για τον Σταύρο -έτσι λένε το παιδί πού φέραν δίπλα μου. ό Σταύρος λοιπόν δικαιούται κάθε μέρα φαγητό, και βέβαια κάνουμε «κωλοχτύπα», έτσι πιάνανε οι ποινικοί τη λέξη κολεχτίβα. Καλά, και μεις μ’ όλες αυτές τις ξένες λέξεις τα μπερδεύαμε. θυμάμαι μια δόση, σε συνέλευση θαλάμου, ήμουνα τότε ακόμα μελλοθάνατος και ήμουνα στις μεγάλες φυλακές, ένας πού ήθελε να κάνει τον εγγράμματο λέει, συναγωνιστές, νομίζω πώς πρέπει να οργανώσουμε καλύτερα τα σεξουαλικά μας προβλήματα, γιατί παρουσιάζουμε πολλές αδυναμίες, π.χ. πολλοί συναγωνιστές εξακολουθούν να σβήνουν τα τσιγάρα τους στο πάτωμα... με τον Σταυράκη λοιπόν έχουμε κολεχτίβα, μοιραζόμαστε το φαί, το νερό, τα τσιγάρα.

Χρόνης Μίσσιος, «... καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς», 1985, εκδόσεις γράμματα

#21
patsis

στο πετιφαρίνα

1-0.

#22
patsis

στο βιντεάκι

Λήμματα - απομεινάρια μιας εποχής.

#23
patsis

στο μπούτζος

"Τα παλληκάρια τα καλά σύντροφοι τα σκοτώνουν"

...

#24
patsis

στο πούτανος

@vikar: Ναι στο τελευταίο που λες.

#25
patsis

στο ανανίναμου

Μπράβο ρε.

#26
patsis

στο θαλασσοδάνειο

Μόλις άκουσα τη λέξη "θαλασσοδάνεια" στην ταινία του 1964 "Η χαρτοπαίχτρα", οπότε το λήμμα είναι παλαιότερο. Ο χαρακτήρας που υποδύεται η Σαπφώ Νοταρά μαλώνει το αφεντικό της Ρένα Βλαχοπούλου για τα φέσια που αφήνει δεξιά κι αριστερά και λέει "όλο θαλασσοδάνεια μου είσαι".

#27
patsis

στο ποδανά

Αληθινό;!

#28
patsis

στο τρολοπερσόνα

Ναι, μαζί σου! Αλλά έτσι τα λένε, π.χ. δες μια αναζήτηση στο Google.

#29
patsis

στο τρολοπερσόνα

Θα ήταν χρήσιμη μια λέξη ειδικώς για τα πληρωμένα τρολ των εταιρειών και των κομμάτων που "περνάνε" απόψεις ή κάνουν κίνηση (traffic) στο διαδίκτυο - λέγονται μεν τρολ αλλά δεν επιδιώκουν ακριβώς το να γίνει χαμός και μαλλιοτραβήγματα.
Ένα καραμπινάτο παράδειγμα, αν και στάνταρ υπάρχουν σε πολλούς ή όλους τους χώρους.

Τροποποιήθηκε από τη Σ.Ο. :
Μορφοποίηση.
#30
patsis

στο παιδοτρίβης

Οκ, ως προς την σημασία της λέξης "παιδοτρίβης" στα αρχαία λες, έτσι; Όχι ως προς τη σημερινή στα πατρινά. Μπορούμε κάλλιστα, είτε να μείνουμε σε αυτό το σχόλιό σου, που προσθέτει χρήσιμη πληροφορία/διόρθωση και μπορεί να επιβεβαιωθεί και από άλλους (και από τον συντάκτη του ορισμού aias.ath), είτε να ανεβάσεις άλλον ορισμό, εφόσον βέβαια έχεις υπόψιν σου τη συγκεκριμένη σημασία του "παιδοτρίβης" στα πατρινά.