Στην εκκλησιαστική-θεολογική γραμματεία είναι η «δεξιά χειρ» του Θεού (ανθρωπομορφικώς), η οποία βοηθά, σώζει, υπερασπίζεται τους βασιλείς τε και ευσεβείς.

Σλανγκικώς, είναι η ανίερη συμμαχία (ακρο)δεξιάς και Εκκλησίας. Έγινε της μοδός μετά τις δηλώσεις του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, αμέσως ύστερα από την πρώτη εκλογή Καραμανλή ότι του εύχεται να τον «στηρίζει η δεξιά του Κυρίου», και ότι «η δεξιά του Κυρίου» καθορίζει και πάλι τις εξελίξεις στην Ελλάδα, ή κάτι παρόμοιο (από μνήμης παραθέτω).

Με την ανάδειξη του Στυλιανίδη στο Υπουργείο Παιδείας, η Δεξιά του Υψίστου παρενέβη και έκοψε το νέο βιβλίο Ιστορίας για την Στ' Δημοτικού.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Hank

ΥΓ. Τώρα το θυμήθηκα: Η φράση προέρχεται από το «Αύτη η αλλοίωσις της δεξιάς του Υψίστου», που λέγεται κατά τις χειροτονίες, και η οποία σλανγκίζεται για να δηλώσει κάποιον που γίνεται ξαφνικά ναζιάρης, ή που γίνεται νεοφώτιστος και μαζί δεξιός (βλ. Σπανουδάκης) ή αντίστροφα δεξιός και μαζί θρησκευόμενος.

#2
Vrastaman

... τον Ζουράρι πως θα τον εσλάνγκιζες;

#3
Hank

Το έχω ήδη κάνει στο λήμμα μαρξορθόδοξος, ο/με Μαρξ, ορθοδοξία και μια ζεϊμπεκιά, αλλά εσλανγκίσθη προσφάτως και από νεοκλή (με την καλή έννοια) συσλαγκιστή ως Αλμπέρ Γαμύ.

#4
Hank

Στους μαρξορθόδοξους (αντώνυμο του: η Δεξιά του Υψίστου) προσετέθη εσχάτως και ο Θεόδωρος Ζιάκας.

#5
Vrastaman

Σωστός! Δεξιά του Υψίστου και Αριστερά του Καλιγούλα!

#6
Hank

Κάνοντας το τελευταίο γούγλε, ανακάλυψα παρεμπίπταμπλυ μια νέα ζουραριά: «φιλέμβολος φύσις», μάλλον ο ποιητής εννοεί κάποιον σε στυλ γαμαωδέρνουλα.

#7
xalikoutis

ζουραριά ολκής, γαμώ

#8
earendil_ath

O Αλέξανδρος o Μέγας δεν ήταν ο Αλέξανδρος ΙΙ (371–369 πΧ) αλλά ο Αλέξανδρος ΙΙΙ.

#9
earendil_ath

Αγνοήστε το παραπάνω ^ Αλέξανδρος ΙΙ ήταν ο δεύτερος δίσκος για τον Αλέξανδρο...