Ο εμπειρικός γιατρός, χωρίς πανεπιστημιακή μόρφωση και επιστημονική κατάρτιση. Σύνθετη λέξη [κομπ(ώνω) = δένω με μάγια, γιαίνω = θεραπεύω]. Χρησιμοποιείται και ως συνώνυμο του απατεώνα.
Οι εμπειρικοί αυτοί «γιατροί» εμφανίζονται στην Ελλάδα από τα μέσα του 17ου αιώνα και περιγράφονται από πλείστους αλλοδαπούς περιηγητές. Αν και αρχικά είχε εκφραστεί κάποιος σεβασμός για τις ικανότητες και τα γιατροσόφια των εμπειρικών αυτών ιατρών, στη συνέχεια η δράση τους έγινε αντικείμενο χλευασμού από τον λαό.

  1. Απόσπασμα διαφήμισης από το διαδίκτυο:

Γιατί να πληρώνετε το διαιτολόγιο της απάτης 120 € στον κομπογιαννίτη, όταν μπορούμε να σας το δίνουμε ΔΩΡΕΑΝ, καλύτερο και ακριβέστερο, ακριβώς όπως το παίρνουν και οι αμερικάνοι, και μάλιστα για ελληνικά φαγητά από πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή;

  1. Σχόλιο διαδικτυακού forum:

Επειδή δεν έχετε σπουδάσει ή δεν είστε γνώστες των συγκεκριμένων επιστημών, δεν σας επιτρέπει πιστεύω να τις ακυρώνετε και να θεωρείτε ότι όποιος τις εφαρμόζει είναι απατεώνας. Κομπογιαννίτες υπάρχουν πολλοί, χειρουργοί, παθολόγοι, ορθοπαιδικοί, φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και η λίστα είναι ατελείωτη. Η λέξη κομπογιαννίτης δεν περιγράφει κάποιον αναλόγως επιστήμης αλλά αναλόγως πράξεων.

Κακοτεχνίτες: καλαμπόρτζης, κομπογιαννίτης, μπασματζής, ξυλοσχίστης, σκιτζής.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Hank

Πολύ ενδιαφέρουσα ετυμολογία! Μήπως τότε έπρεπε να γράφεται με ένα νι, αφού είναι από το «υγιαίνω» κι όχι απ' το «Γιάννης»;

#2
vikar

Έλα ντέ... Ο Τριανταφυλλίδης έχει την ίδια ετυμολογία αλλα το γράφει πάλι με διπλό νί χωρίς να το εξηγεί.

Ο Μπαμπινιώτης λέει «αβέβαιου ετύμου». Είτε λέει έχει την προέλευση που έχουμε και εδώ, οπότε κλασικός Μπαμπινιώτης πρέπει λέει να το γράφουμε με ένα νί, είτε το -γιαννίτης δηλώνει προέλευση (του πρακτικού γιατρού) απ' τα Γιάννενα. Δείτε και στο Βικιλεξικό.

Παρεμπιπτόντως, εγώ ξέρω να λέν τους απ' τα Γιάννενα γιαννιώτες. Τους λέμε και γιαννίτες; (Όσον αφορά το λήμμα δέν έχει τόση σημασία, η λέξη κομπογιαννίτης είναι παλιά αφού το κομπώνω με τη σημασία «δένω με μάγια» είναι μεσαιωνικό άρα θά 'χε σημασία πώς του λέγαν τους γιαννιώτες παλιά).

#3
HODJAS

Λαδή δεν εχεις δεί το σχόλιο εδώ, που τα εξηγεί όλα ;-)

#4
vikar

Πολλά δεν έχω δεί, και πόσα λίγα ξέρω...