Στο Βυζάντιο, όταν οι γυναίκες παντρεύονταν, είχαν το δικαίωμα να παρευρίσκονται με τους άντρες τους στα συμπόσια και στις γιορτές. Μπορούσαν ακόμη να χορέψουν, να τραγουδήσουν και να φλερτάρουν χωρίς παρεξήγηση. Και οι πιο σοβαρές γυναίκες έπαιρναν μέρος σε τέτοιου είδους συγκεντρώσεις , που δεν έμοιαζαν διόλου με τις σημερινές. Φτάνει μόνο να μην παρεκτρέπονταν. Αλλά πώς εννοούσαν την παρεκτροπή; Ένδειξη τίμιας και σοβαρής γυναίκας, την εποχή εκείνη, ήταν να έχει σκεπασμένα τα μαλλιά της και να μη δείχνει ποτέ στους άντρες -ακόμη και στον σύζυγο, στον αδελφό και στον πατέρα- ολόκληρο το πρόσωπό της. Δηλαδή, μπορούσε να διασκεδάσει και να μεθύσει, αλλά το πρόσωπό έπρεπε απαραίτητα να είναι μισοσκεπασμένο. Με λεπτό, λοιπόν, ύφασμα, είχε κρυμμένα το μέτωπο, τα μάγουλα και το πηγούνι. Το ύφασμα αυτό το έλεγαν «τσίπα», βλέπε και τσίπα, η.
Αντίθετα όμως, οι εταίρες, όταν ήθελαν να σκανδαλίζουν τους άντρες -για πείσμα των σοβαρών γυναικών που παρευρίσκονταν στα συμπόσια– σηκώνονταν να χορέψουν τον «τουρλητό», που ήταν ο πιο ανήθικος χορός του καιρού εκείνου. Συγχρόνως άφηναν να τους πέφτει το ύφασμα και να τους ξεσκεπάζει ολόκληρο το πρόσωπο.

Δεν έχει τσίπα στο πρόσωπο. Δεν έχει τσίπα επάνω της.
και Είναι ξετσίπωτη.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
GATZMAN

Στος!
Αλλο τσίπα κι άλλο τσίπρα

#2
Hank

Στος! Ο Ησύχιος μαρτυρεί λέξη σίφα με παρόμοια έννοια, που ίσως είναι η γιαγιά της τσίπας.

Τζίμπα ένα 10άστερο κι από μένα!

#3
ο αυτοκτονημενος

αναρωτιεμε αν εχει να κανει με την μπούργκα

#4
dryhammer

Μου θύμισε διήγηση της γιαγιάς μου για τίς χανούμισες στη Σμύρνη, που όταν τις έπιανε κατούρημα, ανέβαζαν το φερετζέ, να κρυφτεί τελείως το πρόσωπο, και τα κατέβαζαν σχεδόν εν μέση οδώ να κατουρήσουν. Δεν τις ενδιέφερε το τί θα φαίνονταν αλλά να μή φανεί ποιανής ήταν. Κάτι σαν τα nicknames.