«Ο τελευταίος των Μοϊκανών», αποτελεί μυθιστόρημα του συγγραφέα Τζέιμς Φένιμορ Κούπερ. Το 1992 γυρίστηκε η ομώνυμη ταινία με σενάριο βασισμένο στο μυθιστόρημα αυτό.

Σύμφωνα με το στόρι, όταν οι Αγγλογάλλοι μάχονταν για τον έλεγχο των αμερικάνικων αποικιών της βόρειας Αμερικής, κατά το δέκατο όγδοο αιώνα, ο Μοϊκάνος Μόχοκ, ένας εκ των τριών τελευταίων της φυλής του, προσπαθούσε να σώσει την ετοιμοθάνατη φυλή, τις πολιτισμικές της αξίες και τα έθιμα της, κόντρα στους λευκούς που επιθυμούσαν να την εξαλείψουν.

α) Οταν χαρακτηρίζουμε κάποιον ως τελευταίο των Μοϊκανών, μιλάμε για κάποιον που εξακολουθεί να εμμένει σε κάτι, για κάποιον που ενστερνίζεται παλιές αντιλήψεις, όταν τα υπόλοιπα άτομα του συνόλου, τις θεωρούν παρωχημένες, τις αντιμετωπίζουν απαξιωτικά, τις έχουν απορρίψει.

β) Επίσης, ως τελευταίος των Μοϊκανών, μπορεί να θεωρηθεί κάποιος που ανήκε σε μια ομάδα (π.χ.: ηλικιακή ομάδα, κάστα, ομάδα επαγγελματιών), που τα μέλη της τώρα έχουν αποδεκατιστεί εντελώς.

  1. Διαμαρτυρήθηκε έντονα και ενημέρωσε τη διεθνή κοινή γνώμη ο μοναχικός αγωνιστής, κ. Τάσσος Παπαδόπουλος, πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και τελευταίος των Μοϊκανών.
    Δες

  2. ο Μίκης Θεοδωράκης πρότεινε: «Πρέπει να επανέλθουμε στους μεγάλους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, στους Κινέζους, στους Ινδούς, στους Πέρσες, στους Εβραίους κ.λπ., διότι αυτοί οι λαοί πάλεψαν ενάντια στις δυνάμεις του χάους για να δημιουργηθεί ο σημερινός άνθρωπος της ελευθερίας με τη δημιουργία του Μπετόβεν. Αν συνεχιστεί αυτή η επίθεση των δυνάμεων του χάους, ίσως έχουμε μέσα μας το αρχαίο εφεύρημα του Δούρειου Ίππου, και η Ομορφιά, η Τέχνη κ.λπ. γίνουν περιττές για τα παιδιά μας. Φοβάμαι ότι αυτό ήδη έχει αρχίσει να γίνεται, εγώ είμαι ο τελευταίος των Μοϊκανών. Σήμερα μπορεί να υπάρχουν μεγαλοφυΐες, αλλά μπορεί να μην υπάρχουν οι παραλήπτες, εγώ αισθάνομαι μεγάλη μοναξιά».Σε αυτό το σημείο επέρριψε σημαντικές ευθύνες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, διότι δημιουργούν μια ψεύτικη αίσθηση αρμονίας.
    Δες

  3. Για το σήμερα δηλώνει ότι αισθάνεται ερημιά, μοναξιά και θλίψη, λέγοντας ότι είναι ο τελευταίος των Μοϊκανών. Δες
    Πέρι Μητσοτάκη ο λόγος.

  4. Με την διάλυση της “παλιοπαρέας” και τον υποβιβασμό στην Β`Εθνική ο Σκοπελίτης κατάλαβε ότι οι μέρες του στην ομάδα τελειώσαν…Έμεινε κυριολεκτικά,ο τελευταίος των Μοϊκανών.
    Δες

  5. Ο κυρ Σπύρος Κούδας μέχρι πρότινος ήταν ο τελευταίος των Μοϊκανών στην Πίνια. Το λιλιπούτειο ιχθυομαγειρείο του απέναντι από κυλωτάδικα, καλτσάδικα και ρουχάδικα και μερικά ψαράδικα ήταν ό,τι είχε απομείνει από έναν δρόμο ο οποίος είχε ταυτιστεί με το εμπόριο ψαριού εδώ και αιώνες.
    Δες

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Vrastaman

Τρανό παράδειγμα τα μόνο 4 μέλη που έχουν απομείνει στην άλλοτε ακμάζουσα θρησκευτική σέκτα των Shakers στις ΗΠΑ. Η θρησκεία αυτή στα ψιλά γράμματα απαγορεύει δια ροπάλου κάθε μορφή sex – ακόμα και για παντρεμένους. Ο «αντιτουριστικός» αυτός όρος οδήγησε στην απώλεια πολλών μελών, και το ποίμνιο της εκκλησίας περιορίστηκε σε 4 μέλη το 2006. Όσοι πιστοί, προσέλθετε!

#2
GATZMAN

Αφωνος!

#3
Galadriel

Ωραία και πολύ μόδεστ τακτική να λες για τον εαυτό σου ότι είναι ο τελευταίος των Μοϊκανών.

#4
Επισκέπτης

Ο Μίκης Θεοδωράκης είπε όλη αυτή την κορυφαία πίπα; Τι κατάντια... Κρίμα!

#5
Hank

Δηλαδή οι Σέικερς επιτρέπουν μόνο το σέικερ;

#6
GATZMAN

Τι είπες τώρα;