Τοπική (από Στερεά Ελλάδα και περίχωρα) χωριάτικη έκφραση-πασπαρτού, της οποίας η πλησιέστερη μετάφραση είναι το τούρκικο «γιοκ».

Μπορεί να σημαίνει απλή άρνηση (οπότε χρησιμοποιείται αντί του «όχι»), πλήρη έλλειψη (αντί του «τίποτα» ή του περιφραστικού «δεν υπάρχει, δεν έχει») αλλά και να δηλώνει πλήρη άγνοια - είτε εκ μέρους του ομιλητή (οπότε σημαίνει «δεν έχω ιδέα»), είτε ως προσβολή προς κάποιον που «δε νιώθει, ρε παιδί μου» (οπότε μεταφράζεται «δεν κατάλαβες/κατάλαβε τίποτα»).

Βλέπε και τα συναφή γιοκ βαρ (αδόκιμο), «χαμπερίμ γιοκ».

Ετυμολογία < πιθανόν από το αλβανικό nuk («δεν»).

- Γύρισ' ου μπάρμπας σ' απ'του χουράφ' ; - Νούκουτου!

Από δουλειά λοιπόν νούκουτου. Είχα όμως ένα βίτσιο: συλλογές.
(από blog)

οταν ειπα :«Και δεν ειναι ολη η Αρχαια Ελληνικη γραματεια οπως οριεσαι,ειναι οτι αφησαν οι καθ΄ολα φιλελληνες ταγοι του Γιαχβε σας»,το «αφησαν» δες το κυριολεκτικα (δεν εννοω επετρεψαν),ο junk95 το πιασε,εσυ νουκουτου.
(sic, από το forum του esoterica.gr - άντε βγάλε άκρη)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Pirate Jenny

Έχω βάσιμες υποψίες ότι το νούκουτου (και το χαμπερίμ γιοκ) είναι πολύ σχετικά με το «νάκα τζιν» - που υπάρχει τώρα στο δημόσιο πρόχειρο και περιμένει εθελοντή. Αλλά επειδή από καλιαρντά δεν έχω άμεση πείρα (έχω Πετρόπουλο, αλλά δεν είναι το ίδιο. :-Ρ), το αφήνω για κάποιον που το'χει ακούσει live βρε αδερφέ.

#2
Vrastaman

> που το'χει ακούσει live βρε αδερφέ.

«Βρε αδελφή» you mean :P

#3
GATZMAN

Νομίζω πως είναι αρβανίτικο
Πώς λέμε: γκέγκε;(κατάλαβες;) νουκου γκέγκε (δεν κατάλαβα)

#4
Galadriel

Άκατα μάκατα νούκουτου μπε.

#5
GATZMAN

Αμπε φάμπε ντομινέ

#6
Galadriel

Χαζεύοντας στο ΔΠ προς άγρα κανενός φιλόδοξου λήμματος έπεσα στο «νάκα τζιν». Ο εισηγητής δεν βάζει λεπτομέρειες και διευκρινήσεις. Το νάκα υπάρχει καταχωρημένο στα «καλιαρντά», αλλά για το τζιν τώρα τι να πει κανείς... Συμφωνώ με την προλαλήσασα πειρατίνα... Κάποιος να το χει ακούσει.

#7
HODJAS

Παλιά κουτσαβάκικη (αρβανίτικη) έκφραση:
Γκέγκε ή νούκου γκέγκε; (κατάλαβες για δεν κατάλαβες;)