Μουσική αργκό. Το σταθερό ρυθμικό και αρμονικό υπόστρωμα που στηρίζει τη μελωδία ή τον αυτοσχεδιασμό σε ένα μουσικό κομμάτι. Γενικότερα, η μουσική υπόκρουση. Μάλλον απευθείας μεταφορά του αγγλικού carpet.

  1. Τα έργα λοιπόν του Σκαλκώτα για σόλο βιολί και για βιολί και πιάνο αποτελούν μια έμμεση συνομιλία του συνθέτη με την πρώτη του αγάπη, το βιολί. Το γεγονός ότι τα έχουμε σε ένα και μοναδικό cd είναι εξαιρετικά σημαντικό [...] καθώς τα έργα δωματίου φανερώνουν περισσότερο, όπως πιστεύω, τις προθέσεις του συνθέτη, επειδή αυτές δεν κρύβονται κάτω από το ορχηστρικό χαλί μιας μεγαλεπίβολης σύνθεσης, αλλά εκφράζουν με σαφήνεια τη συνθετική του λαλιά. (από εδώ)

  2. Η καφετιέρα γεμίζει με νερό που βράζει, εισαγωγή που ανεβάζει την ένταση για να // μπει το στυλό, ο χορός των γραμμάτων που συνωστίζονται στο άσπρο χαρτί ολοένα και περισσότερα, με την μύτη να κολλάει και αφήνεται σαν ένα σύστημα τηλέγραφου // που στην συνέχεια θα δώσει ζωή στα πλήκτρα του υπολογιστή, κτυπήματα γρήγορα και ιδιαίτερα .. // το μοτέρ του ψυγείου μπαίνει ξαφνικά, ένα μπάσο χαλί με ύφος συνθεσάιζερ όταν το φρέον γεμίζει την κατάψυξη. Το πόδι, με παντόφλα να κτυπά το κρύο μάρμαρο έχει μπει να δώσει τη λύση της εξίσωσης του τελικού ρυθμού στη ρίμα της σκέψης. (από ιστολόι)

  3. Τυπικά, μια γαμήλια λίστα μουσικής πρέπει να συμπεριλαμβάνει ένα μουσικό χαλί (ήχοι που θα ακούγονται κατά την είσοδο των καλεσμένων) [...]. (από εδώ)

  4. [...] κατά τη διάρκεια της προβολής τους θα έχουμε σαν «χαλί» τη μουσική του Παντελή. (από εδώ)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
GATZMAN

Πολύ καλός ο όρος κι ο ορισμός!

#2
vikar

Μήν τα παραλές. Τώρα που το ξαναβλέπω, το πρώτο παράδειγμα είναι μάλλον άκυρο...

#3
GATZMAN

Είσαι πρότυπο αιδεσιμότατου αφου την ταπεινότητα δεν την κυρηττεις μίνο στον άμβωνα, αλλά αποτελεί γενικότερα σταση ζωής σου.
Ερώτηση: Δεν υπήρχε λήμμα άμβωνας;

#4
Pirate Jenny

Επίσης!

«Χαλί» στην αργκό των ηχοληπτών είναι πολύ συγκεκριμένα η μουσικούλα που μπαίνει χαμηλά ως υπόκρουση κάτω από την ομιλία, πχ σε διαφημιστικά σποτ ή σε ραδιοφωνικές εκπομπές λόγου κλπ.

Είναι σα να λέμε το ηχητικό background, αυτό που παίζει σε δεύτερο πλάνο, μόνο και μόνο για να αναδείξει το κυρίως θέμα: το μπλα-μπλα του εκφωνητή.

Παράδειγμα από ραδιοφωνικό στούντιο:

- Λοιπόν, θα βάλουμε χαλί το Down Slow του Moby, που είναι χαλαρούλι, μετά θα μπει ο Μπάμπης και θα πει αργά αργά «μήπωωωως.... έχετε βαρεθεί να κάθεστε;», στα καπάκια μιξάρουμε με System of a down και Old school Hollywood να σκάσει κατευθείαν στη μπότα, και πριν πέσουν οι στίχοι χαμηλώνουμε κι ο Μπάμπης φωνάζει «ώρα για πάρτι!» Ε, ε, τι λέτε; Γαμάτο σποτάκι;
- Μαλακία είναι...

(Εσείς τι λέτε; Πάει για δεύτερος ορισμός όλο αυτό; Ή εννοείται ως υποκατηγορία της «μουσικής υπόκρουσης»; )

#5
vikar

Πειρατίνα, σήκωσέ το ρε, είναι εξειδικευμένη σημασία που αξίζει τον κόπο --εγώ πιχί δέν ήξερα οτι είναι στάνταρ στην ηχοληψία.

#6
vikar

Γκάτζ, τον άμβωνα απο 'δώ θα τον θυμάσαι.

#7
vikar

Χμμ... Νιώθω σά μόλις να πέρασ' απο χρονοσκουληκότρυπα.

#8
iron

το χαλί είναι ένα από τα είδη της μουσικής υπόκρουσης, πειρατίνα, όπως σωστά υποψιάστηκες.
Η μουσική υπόκρουση λοιπόν, μπορεί να είναι
α. το χαλί,
β. η γέφυρα, δηλ. ένα πολύ δυνατό (χαρακτηριστικό) κομμάτι που τονίζει ένα -μεγάλης διάρκειας- κενό του λόγου ώστε να στηριχθεί η εικόνα,
γ. το στινγκ
δ. η μουσική των τίτλων αρχής/τέλους ή του σήματος.
Το χαλί πέφτει πάντα κάτω από τον λόγο, έτσι ώστε να σώζει τις καταστάσεις όταν ο λόγος είναι βαρετός και ακατανόητος, ή απλά τον στολίζει (καθότι πια έχουμε συνηθίσει να συνοδεύονται τα πάντα από μουσική). Ποτέ όμως δεν υπερισχύει, ούτε στέκει μόνο του. Γι΄αυτό και λέγεται χαλί.

#9
iron

αγγλιστί επίσης wallpaper.

(πώς μου το πρόλαβες αυτό το λημματάκι παλιοβίκα, ακόμα δεν το έχω χωνέπσει)

#10
vikar

(έ, όπως φαίνεται απ' την άριστα δομημένη και φιλοτεχνημένη ορισμάκλα μου, είναι επειδή εγώ κατέχω ενώ εσύ οπωσδήποτε δεν θά 'χεις ιδέα...)

#11
iron

χμ, εγώ πταίω τώρα να τη σβήσω και να χώσω το σχόλιό μου, ε; :Ρ

#12
PUNKELISD

Και αν μείνουν μόνο τα σχόλια;

#13
iron

έεεεετσι μπράβο.