Μια έκφραση που κρατάει κι αυτή απ' την εποχή τουΑλή Πασά.

Αυτός, όπως κι άλλοι αργότερα που εφάρμοσαν αυτή τη βασανιστική πρακτική, διέταζαν στο background του ξύλου της αρκούδας, που έδιναν απλόχερα, στον δυστυχή που ήθελαν να βασανίσουν, να παίζει δυνατά η μουσική, κατά τον... ξυλοδαρμό του, ώστε να καλύπτονται έτσι οι φωνές του.

Αλλά και στην παλιά Αθήνα, στα καφωδεία - καφέ σαντάν - καφέ αμάν, γίνονταν καυγάδες κι ακολουθούσε, ως «επιδόρπιο», ξύλο με το τουλούμι. Έτσι, για να καλύπτεται η φασαρία, οι ρουμάνοι των καταστημάτων έλεγαν, ή έδιναν σήμα με οπτικό τηλέγραφο, στους μουσικούς, για να παίζουν δυνατά.

Βάσει των παραπάνω λοιπόν, όταν αναφέρουμε τον όρο, αναφερόμαστε σε ανελέητο ξυλοδαρμό:

- Που έγινε. (βλ. παράδειγμα 1).

- Που και καλά, ή κυριολεκτικά, θα γίνει, αν κάποιος δε συμμορφωθεί με κάποια αναμενόμενη συμπεριφορά. Σχετικό και το λήμμα: Μαύρο φίδι που σ' έφαγε. Για την αναφερόμενη περίπτωση, βλ. παράδειγμα 2.

  1. Ήταν η μέρα που θα έκανε παρέλαση ένα παρδαλό γκρουπ αναρχικών κλόουν ονόματι «Carnival of Full Enjoyment», με σκοπό να αποκλείσουν τις πιο εμπορικές και πολυσύχναστες περιοχές της πόλης. Η αστυνομία πιάστηκε κυριολεκτικά στον ύπνο (δεν ήταν η μοναδική φορά!) κι όταν το Carnival of Full Enjoyment έδειξε τι εννοούσε, οι δρόμοι της πόλης μετατράπηκαν σε τσίρκο και έπεφτε ξύλο μετά μουσικής! Δες

  2. Φτάνει, έξω γρήγορα, μη φας ξύλο μετά μουσικής τώρα.
    Δες

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
ο αυτοκτονημενος

στη-ος

#2
Vrastaman

στή- η Gatz ; Σε διαβεβαιώνω ότι οι πρωτύτερες φήμες περί Mrs Robinson ήταν παντελώς κακεντρεχείς και ανυπόστατες!

#3
jesus

να θεωρήσω μάλλον, έως πλήρως, απίθανο να έπαιζε μουζική, στα μπουντρούμια του αλή πασά, για να καλύπτεται, ο θόρυβος των, βασανιστηρίων;

οι giannena sound system γαμάνε, πάντως,

#4
HODJAS

Σε μεταγενέστερες του Αλή Πασά εποχές, έβαζαν μπροστά την μοτοσικλέτα...

#5
jesus

ναι, κ γαμώ τα ξεχού να γκαζώνεις το δίχρονο στην ταράτσα...

#6
patsis

Άμα κάποιος θέλει να πιστέψει, και χανεμπού θα προτιμήσει ν' ακούσει, έτσι δεν είναι;...