Αν ο Φούφουτος είναι ο κανένας, ο χατζηπετρής είναι ο καθένας, ο everyman, ο layman, ο n'importe qui.

Καθιερώθηκε από τραγούδι του Λουκιανού Κηλαηδόνη για τα σκάνδαλα Κοσκωτά κτλ το 1989. Η άποψη του τραγουδοποιού ήταν ότι όλοι φέρουμε ευθύνη για την ελληνική κατάντια, ακόμη κι ο μέσος πολίτης Χατζηπετρής. Από τότε η έκφραση χρησιμοποιείται ευρέως και ως φταίει ο Χατζηπετρής, για να δηλώσει αποποίηση ευθυνών και ρίξιμό τους σε ανώνυμες μάζες, διά του επωνύμου Χατζηπετρής.

 1. Τι θα πει δε φταίμε εμείς
  τι θα πει πως φταίγαν οι άλλοι
  τι θα πει πως φταίνε αυτοί
  τι θα πει ρε σεις τι θα πει;
  Θα πει πως φταίμε κι εμείς,
  φταίτε κι εσείς, ναι, φταίνε κι οι άλλοι.
  Φταίμε κι εμείς, φταίτε κι εσείς,
  φταίει κι ο Χατζηπετρής.
  Τι θα πει μας τα 'παν αλλιώς
  τι θα πει τα φάγαν οι άλλοι
  τι θα πει πως φταίει ο χοντρός; Φταίει κι ο χοντρός κι ο λιγνός. (Τραγούδι του Λουκιανού Κηλαηδόνη για τα σκάνδαλα του 1989, Κοσκωτάς κτλ).

 2. Από βλόγιον: O Χατζηπετρής πήρε τα λεφτά της Siemens - αθώον το ΠΑΣΟΚ! Όλοι αθώοι είναι. Και ο Τσουκάτος και ο Μαντέλης και (κυρίως) ο αρχηγός / πρωθυπουργός Σημίτης, ο επονομαζόμενος και Κινέζος. Το δηλώνουν άλλωστε οι άνθρωποι, καθένας με τη σειρά του: εγώ, δεν... Όθεν, αβίαστα προκύπτει ότι τα 420.000 ευρώ της Siemens τα παρέλαβε και τα χρησιμοποίησε ο γνωστός υπεύθυνος, δηλ. ο Χατζηπετρής.

 3. Από βλόγιον: Έτσι, λοιπόν. Δε φταίει κανείς. Παρά μόνο μια σχετικά νεαρή συμβασιούχα που είχε ερωτικές σχέσεις με τον πολιτικό της προϊστάμενο στο υπουργείο Πολιτισμού. Όλοι οι άλλοι είναι απλώς «προεδρεύοντες». Όπως έλεγε παλιότερα, όταν αληθινά άξιζε, ο Λαζόπουλος: «Δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα, δεν είν' η μάνα μ' μέσα»... Ουδείς είδε το DVD. Κάποιος το πήρε, κάποιος το έδωσε σε κάποιον άλλο, κάποιος άλλος έμαθε γι' αυτό, κάποιοι τρίτοι το πήραν στα χέρια τους, αλλά σιγά μην το έβλεπαν. Υπάρχουν υπόνοιες για εκβιασμό, αλλά ουδείς ξέρει ποιος εκβίασε ποιον και γιατί και, τελικά, χωρίς να έχει γίνει τίποτα, ένας κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας ακόμα παλεύει για τη ζωή του στο νοσοκομείο και μια γυναίκα βρίσκεται στη φυλακή. Ξέρετε, δεν περίμενα και κάτι καλύτερο. Η Δικαιοσύνη έχει προ πολλού πάψει να είναι τυφλή και απλώς αλληθωρίζει προς την εκάστοτε πολιτική εξουσία και τις βουλές της. Η πολιτική ζωή έχει πέσει σε πίθο των Δαναΐδων, οπότε σιγά μην κάνει τον κόπο για κινήσεις πιο διακριτικές, πιο πολιτικές. Άσε, μωρέ, κι έχουμε και δουλειές να κάνουμε. Κουκούλωσ' τα όλα σβέλτα και όποιος καταπιεί το χάπι, το κατάπιε. Ακόμα και τα ΜΜΕ μπορεί να έχουν ένα ειρωνικό μειδίαμα στα χείλη, όμως για την «ταμπακιέρα» δεν λένε κουβέντα, καθώς κι αυτά αποτελούν γενεσιουργό παράγοντα αυτού του «φαύλου κύκλου». Οπότε; Οπότε, ας βρούμε και τον Χατζηπετρή, να του ρίξουμε κι αυτουνού κάμποση απ' την ευθύνη, να καθαρίσουμε...

 4. Από τον «Ριζοσπάστη»:
  Φταίει ο... Χατζηπετρής Σε ρόλο «Πόντιου Πιλάτου», εμφανίστηκε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, σχετικά με τη διαπλοκή και τη διαφθορά που ανθούν στην ελληνική οικονομία παράλληλα με τη ληστρική εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Το τραγούδι του Λουκιανού. (από Dirty Talking, 20/03/09)Αυτό το Ίδρυμα φταίει; (από Dirty Talking, 20/03/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Vrastaman

…. έχεις αρχίσει να ανεβαίνεις επικίνδυνα στην τροφική αλυσίδα και αυτό με ανησυχεί τα μάλα. Έτσι όπως πας σε λίγο θα κλαίνε τα καβουροσλανγκοσαυράκια στου γιαλού τα βοτσαλάκια…

#2
Dirty Talking

Έγραψε επιτέλους οθονιά κι ο καβουροσλανγκόσαυρος

#3
GATZMAN

@Dirty: Κανένας φούρνος θα γκρέμισε!

#4
GATZMAN

Για δες κανα έκτακτο δελτίο αύριο. Κάτι θα ακούσουμε

#5
poniroskylo

Ωραίος, DT!

Προσωπικά, ο Χατζηπετρής μου κολλάει με το τρεις. Κάποιες σκόρπιες μνήμες, προ Λουκιανού:

α) - Τι ώρα είναι; - Τρεις. - Ήρθ' ο Χατζηπετρής. (Επίσης και - Τι ώρα είναι; - Τρεις. - Περνάει τ'ωτομοτρίς)
β) Μείναμε τρεις κι ο Χατζηπετρής. (Ανάλογο με το τρεις κι ο κούκος)
γ) Ένα τραγούδι (;), ίσως παραδοσιακό (;) - είχε έναν στίχο που έλεγε ένας, δύο, τρεις κι ο Χατζηπετρής

Ξέρει κάποιος κάτι πιο συγκεκριμένο, κάτι για την προέλευση και τη χρήση αυτών των φράσεων;

#6
vasan

τρεις και ο Χατζηπετρής. χρησιμοποιείται ως φράση στο τάβλι, όταν έχουμε παίξει σε διπλή ζαριά τις τρεις κινήσεις και πραγματοποιούμε την τέταρτη και τελευταία κίνηση.