Από τον παθητικό παρακείμενο του ρήματος λέγω.

Χρησιμοποιείται κυρίως κατά την διάρκεια κατινάζ, ή κοινωνικής κριτικής γενικότερα.

  1. Αρνητική χρήση: Ο σχεδόν ακατονόμαστος. Κάποιος τον οποίο σχολιάζουμε, δεν τον εγκρίνουμε, αλλά δεν θέλουμε και να εκδηλώσουμε πόσο ακριβώς κατάπτυστο τον θεωρούμε, ενδεχομένως για να μην πληγώσουμε τον συνομιλητή μας που είναι θετικά προσκείμενος. Συνήθως ακολουθεί μια καλοπροαίρετη κριτική που αφήνει μια γλυκιά γεύση αντίστοιχη τσιμπήματος οχιάς. Παράδειγμα 1.

  2. Θετική χρήση: Ο ανέλπιστα ενδιαφέρων, όπως προέκυψε από τα συμφραζόμενα της συζήτησης, τύπος αγνώστου ονόματος. Συνήθως ακολουθεί έντεχνη προσπάθεια ενημέρωσης περί λεπτομερειών, όπως όνομα, κινητό, αφμ και εκκαθαριστικού της εφορίας. Παράδειγμα 2.

  3. Προνοητική χρήση: Εκείνος που δεν θέλουμε να αναφέρουμε το όνομά του, γιατί και οι τοίχοι έχουν αφτιά και δεν μας παίρνει. Ο υπονοών υπονοείτω. Παράδειγμα 3.

Παράδειγμα 1:

- Θυμάσαι μαμά το παιδί που έβγαινε η Μπέτυ της θείας Αμαλίας; - Αυτόν με την ουρίτσα και το σκουλαρίκι; - Ναι καλέ! Παντρεύονται!
- Μπα; Και, για να 'χουμε καλό ερώτημα, τι δουλειά κάνει ο λεγάμενος;
- Χμμ, νομίζω δικηγόρος.
- Γύρευε τι χασοδίκης θα 'ναι με τέτοιο ντύσιμο, σιγά μην τον σεβαστεί δικαστής. Κοίτα μην στραβωθείς και συ με καναν τέτοιο, κανόνισε. - Χέσε ρε μάνα, ο ένας σου μυρίζει ο άλλος σου βρωμάει...
- Ε, ναι, δεν έχεις κι άδικο, μην κρίνουμε και από την εμφάνιση, μπορεί να είναι καλό παιδί. Κατά βάθος. (Φςςςς η διχαλωτή γλώσσα).

Παράδειγμα 2:

- Λοιπόν η Κωνσταντίνα μου 'λεγε ότι βγήκε τελικά με αυτόν τον παππού από το σεμέν (σ.ς. msn).
- Ε, καλά τώρα, σιγά μη δεν έβγαινε.
- ...κι όχι μόνο αυτό, αυτός λέει, ήταν σουπερντούπερ στο κρεββάτι, με την μία την πλάκωσε σε κάτι γλυφομούνια που είδε τον χριστό φαντάρο.
- Τι λες τώρα;! Το ραμολί; Α πα πα... τον είχα υποτιμήσει... Και, πότε θα μας τον γνωρίσει τον λεγάμενο;

Παράδειγμα 3

- Παιδιά δεν θα 'ρθω το βράδυ σόρρυ κάτι προέκυψε.
- Τελέρε μαλάκα, χαλάς την μπακουροτετάρτη μας; Ου να χαθείς ρε προδότη!
- Ε, ρε παιδιά (ένοχο ερύθημα, βλέμμα στο πάτωμα), μόνο σήμερα μπορώ να δω τη λεγάμενη (κλείσιμο ματιού με υπονοούμενο) χωρίς να πάρει μυρωδιά η Ελένη...

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
GATZMAN

Ετς!

#2
iron

καλά εγώ έπρεπε να σε εγκρίνω; τιμή μου! πάρε και τα δέοντα τώρα.

#3
Vrastaman

> αφμ και εκκαθαριστικού της εφορίας
Το αποκορύφωμα μια λυσσάρα αδελφή φίλου μου που μου ζήτησε να μεσολαβήσω να δει εαν ο λεγάμενός της είναι «μαυρισμένος» από τον Τειρεσία!

#4
Galadriel

Φαντάσου με τι βλαστάρι είχε μπλέξει η κοπέλα...

#5
Hank

Εύγε που έδωσες μια νέα διάσταση στον όρο «μπακουροτετάρτη»! Και δεν το είχα σκεφτεί! Μου βάζεις ιδέες! Από την άλλη, μια μπακουροτετάρτη έχουμε, και να την χαλάσουμε για γκόμενα; Δεν λέει!...