Παλιός ορισμός της δυσχερούς καταστάσεως. «Βρίσκομαι σε δύσκολη θέση».

[i]Η προέλευση της φράσης[/i]

Την εποχή της καθόδου των Φράγκων, την Ακροκόρινθο διοικούσε ο Λέων Σγουρός. Το 1207 οι Φράγκοι άρχισαν μια πολιορκία που κράτησε μέχρι το 1210. Οι πολιορκούμενοι αντιστάθηκαν ηρωικά παρ' όλες τις αντίξοες συνθήκες. Η γυναίκα του Σγουρού ήταν κόρη του αυτοκράτορα Αλέξιου του Γ΄και ο λαός την έλεγε «Αλέξαινα». Η Αλέξαινα λοιπόν, για να βοηθήσει τον άντρα της, έχτισε με δικά της χρήματα μερικές πολεμίστρες (στην Ακροκόρινθο), που ο λαός τις ονόμαζε «κομβίες», από το γαλλικό «κομπά», που σημαίνει αγώνας και μάχη. Οι Φράγκοι παρ' όλες τις προσπάθειες δεν κατάφερναν να καταλάβουν το φρούριο. Και οι Έλληνες έλεγαν, ότι «οι κομβίες της Αλέξαινας αντέχουν ακόμα».

Η φράση με τον καιρό κατέληξε να γίνει τα κουμπιά της Αλέξαινας και την λέμε συνήθως, όταν βρισκόμαστε σε κάποια δυσχέρεια.

ΥΓ. Δεν μπόρεσα να διασταυρώσω την καταγωγή της φράσης.

  1. - Τί έγινε ρε Βασίλη, χρωστάς πολλά μαθήματα;
    - Όχι, μόνον επιστημονικό και διακριτά μαθηματικά ΙΙ, αλλά αυτά είναι τα κουμπιά της Αλέξαινας.

  2. - Τελειώνεις το χτίσιμο ρε Τάκη;
    - Τί να τελειώσει; Τώρα αρχίζουν τα κουμπιά της Αλέξαινας.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Hank

Άξιο δεκάστερο κύριε βυζαντινοτέτοιε μου!

#2
Επισκέπτης

Δεν έχει σχέση με το Σγουρό. Η Αλέξαινα ήταν ξακουστή αλλά κρυφή πουτάνα στο Ναύπλιο - Ανάπλι εκείνη την εποχή - όταν έγινε η πρωτεύουσα της Ελλάδας. Ηταν χήρα και πολλοί στρατιώτες όταν ζητούσαν άδεια για να χαρούν τα κάλη της, έλεγαν στους ανωτέρους τους «πάω στην Αλέξαινα να μου ράψει ένα κουμπί». Ομως κάποτε γκαστρώθηκε και, αφού τη συνέλαβαν για πορνεία, στο δικαστήριο κάποιος δείχνωντας τη διογκωμένη κοιλιά της, είπε «ιδού τα κουμπιά της Αλέξαινας».

#3
poniroskylo

Κύριε Ερανιστά μας, παρακολουθώ τα σχόλια σας με ενδιαφέρον και αναρωτιέμαι, γιατί δεν έρχεστε στην παρέα μας; Που έλεγε και το ΚΟΔΗΣΟ: είσαι φίλος; γίνε μέλος!