Εκφέροντας τον όρο μεγαλόσταυρος, αναφερόμαστε στον ανώτατο βαθμό πολλών παρασήμων.

Επίσης αναφερόμαστε στη σύφιλη λόγω των σταυρών που εμφανίζονται στην ανάλυση αίματος του πάσχοντος απ' αυτή την ασθένεια.

Σλανγκιστί αναφερόμαστε:
1. Στον μεγάλο σταυρό που τοποθετείται στου πασά τον τάφο (βλ. παράδειγμα 1).

  1. Σε αρχιερείς, λόγω του μεγάλου σταυρού που φέρουν κρεμασμένο μπροστά τους (βλ. παρ. 2).

  2. Έμμεση ειρωνική αναφορά σε ορισμένους αρχιερείς που, στα πλαίσια φαρισαϊσμού και υποκρισίας, κάνουν επιδεικτικά το σήμα του σταυρού (βλ.παρ. 3).

  3. Ειρωνικά, για να ευαισθητοποιηθεί κάποιος και να αλλάξει μυαλά, όταν τα δίνει όλα χωρίς να αναγνωρίζεται το έργο του ή όταν αυτός κουράζεται υπερβολικά για λόγους τελειομανίας.

Δες σχετικά: εδώ και εδώ. Στην περίπτωση αυτή, ο όρος συντάσσεται ως εξής: «Θα κερδίσεις τον μεγαλόσταυρο;» Για την περίπτωση αυτή, βλ. παράδειγμα 4.

  1. Αχ ο καημένος. Κουβαλάει του χάρου νερό. Δεν τον βλέπω να τη βγάζει καθαρή. Πολύ σύντομα θα του φυτέψουν τον μεγαλόσταυρο.

  2. Ένθεν και ένθεν, μέχρι τέλους των κεράτων της τραπέζης, εκάθησαν, ως έκαστος έτυχεν, αλλά μετά τους πρέσβεις, οι επίλοιποι των προσκληθέντων, οίτινες σαν οι υπουργοί, ο πρόεδρος της Συνόδου (ουδεμίαν όμως έχων ορισμένην επίτιμον θέσιν, αλλά μετά τον τελευταίον υπουργόν ερχόμενος και ως έτυχε καθήσας) οι αντιπρόεδροι της Βουλής (των γραμματέων αυτής μη προσκληθέντων) οι στρατηγοί και ναύαρχοι, οι σωματάρχαι, οι μεγαλόσταυροι, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο νομάρχης, ο αστυνόμος, ο δήμαρχος Αθηναίων, οι τρεις πρώην πρωθυπουργοί ΚΚ. Δ. Βούλγαρης, Α. Κουμουνδούρος και Ε. Δεληγεώργης, οι πλοίαρχοι των εν Πειραιεί ξένων πλοίων, ο διοικητής της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος, και οι αυλικοί.
    Δες

  3. Πενήντα όπως τα λες είναι και ξέρω πολύ κόσμο που συμφωνεί με αυτά που λες. Όλα έχουν καταντήσει εμπόριο ακόμα και οι μεγαλόσταυροι μερικών.
    Δες

  4. - Αμάν πια. Πλακώνεσαι σαν το σκυλί στη δουλειά και κανείς δεν στο αναγνωρίζει. Σε έχουν του κλώτσου και του μπάτσου. Μπας και πρέπει να αλλάξεις βιολί; Τι νομίζεις; Νομίζεις πως θα κερδίσεις τον μεγαλόσταυρο;

Ο Παπούλιας απονείμει στον Σιούφα το μεγαλόσταυρο του τάγματος της τιμής (από GATZMAN, 29/03/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Βασίλης-7

Λεξικό σλανγκιστικής του Ιδρ. GATZMAN λέμε :-)

έχω ακούσει να δίνουν τον μεγαλόσταυρο μ' ένα όρσε

Όρσε ο μεγαλόσταυρος μούργο!

#2
iron

χαρά που την έχει ο Παπούλιας στη φωτό!

#3
Hank

Αναλυτικότατος, γιατρέ μου!

#4
GATZMAN

Μερσώ

#5
GATZMAN

@iron: Μάλλον βιάζεται για να τελειώσει η τυπικούρα, ε;

#6
GATZMAN

@Βασίλη, Χαν:!

#7
iron

μάλλον σκέφτεται ότι δεν τα είχε υπολογίσει όλ' αυτά πριν να γίνει πρόεδρος (δωράκια τέτοιου τύπου τα οποία δεν ξέρει κανείς πού να βάλει και δεν μπορεί να πετάξει, παρελάσεις, τρισάθλιες παιδικές χορωδίες, κλπ που αντιμετωπίζει κάθε πρόεδρος της δημοκρατίας)...

#8
GATZMAN

Τι τραβάει ο καημένος; Μαύρισε η ψυχή μου. Και δεν του κολλάνε και βαρέα ρε γμτ....λύγμ!

#9
Vrastaman

A'