Η φράση, γνώριμή μας κι απ' το γνωστό τραγούδι που πρωτοερμήνευσε ο Στράτος Διονυσίου, θα μπορούσε να αναφέρεται από κάποιον που βιώνει μια μόνιμη ψυχοσωματική φθοροποιό κατάσταση, ή από κάποιον που συγκυριακά χτυπιέται από διάφορα προβλήματα.

Έτσι, όταν αυτός βρεθεί αντάμα με ένα φίλο, θα μπορούσε χαμογελώντας πικρά να κοιτάξει στον ουρανό, τεντώνοντας τα χέρια πίσω, λες και απευθύνεται στις ουράνιες δυνάμεις (θεωρώντας πως τα προβλήματα που βιώνει είναι τεράστια και που δεν μπορούν να επιλυθούν, πάρα μόνο μέσω θείας επεμβάσεως).

Εκφέρει την ατάκα, επιζητώντας απεγνωσμένα να γίνει στο πατ κιούτ, το επιζητούμενο cut - paste (κοπή - επικόλληση), από τη μπαχαλοκατάσταση που βιώνει, σε μια φυσιολογική κατάσταση (είναι δε τόσο διαφορετικές οι σημερινές συνθήκες απ' τις ζητούμενες, ώστε στα μάτια του οι δεύτερες να φαντάζουν μακρινές και ως συνθήκες ζωής που απαντώνται σε άλλον πλανήτη).

Πολλές φορές, η ατάκα ακούγεται από κάποιον φαντάρο που υποφέρει τα πάνδεινα, ευρισκόμενος στην άκρη του Θεού, σε τόπο που στα μάτια του φαντάζει αφιλόξενος. Αισθάνεται πως βρίσκεται σε άλλο πλανήτη και δεν κάνει τίποτα άλλο από το να επιζητά μανιασμένα τη μετάθεση. Αισθανόμενος πως μέσω των όποιων κονέ του δεν γίνεται τίποτα, στέλνει, request στον ουρανό... Και καλά!

Όταν στον θάλαμο, ή σε κάποια ταβέρνα της περιοχής τού στρατοπέδου, τύχει να παιανίσει το αναφερόμενο άσμα, τότε αυτός θα μπορούσε να τραγουδήσει μαζί με τον Στράτο, εκφέροντας έτσι τη συγκεκριμένη ατάκα. Τότε ξεζιπάρεται όλη η συσσωρευμένη αγανάκτηση που 'χει μαζευτεί στην ψυχή του απ' το ζόρι που τραβάει. Ετς, εκτονώνεται προσωρινά για να φορτώσει την επόμενη, ενώ η ελπίδα προσμονής της μαγικής στιγμής της μετάθεσης, είναι ολοζώντανη μέσα του.

  1. - Που λες, αισθάνομαι βραχωμένος στον γάμο μου. Άστα... Ζητώ ακρόαση Θεού και αλλαγή πλανήτη.

  2. - Άστα, μου 'χουν έρθει τα πάνω κάτω τον τελευταίο καιρό. Με έχουν πλακώσει οι... αρρώστιες και στο καπάκι, έχασα και τη δουλειά μου. Τι να πω; Ζητώ ακρόαση Θεού και αλλαγή πλανήτη. Πολλά ζητάω;

  3. Φαντάρος εκ Κρήτης αναλογιζόμενος τι τραβάει, σε ένα αφιλόξενο τάγμα, λέει την εξής μαντινάδα, κοιτώντας μια προς στον ουρανό και μια προς στον τόπο του:

Ζητώ ακρόαση Θεού και αλλαγή πλανήτη
και μια καλή μετάθεση να κατεβώ στην Κρήτη. Δες

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
patsis

Πολύ καλή έκφραση και, φυσικά (σλουρπ, σλουρπ) άριστος ορισμός! Στρατάρχης ΗΠΑ και Χολινταίυ ινν (πέντε αστέρες) ο κύριος!

Επίσης: το slang.gr βοηθά να αντιμετωπίσουμε την κρίση, τουλάστιχον σλανγκικώς...

#2
Vrastaman

!!!

#3
GATZMAN

χεχεχε θ!ξ αδέλφια

Πολύ σωστή η παρατήρηση για το ρόλο του slang στην κρίση.

#4
ο αυτοκτονημενος

να το λαφρύνο λιγάκη
ζητώ ακρόαση μουνιού και αλλαγή της τρύπας

#5
GATZMAN

Ωπα, ατάκα!

#6
xalikoutis

σπεκ ρε γκατς, απ' τα πολυ καλά

#7
GATZMAN

Φχαριστω σε σύντεκνε.Εχω και παράδειγμα που σχετίζεται με Κρήτη.

Τώρα θυμήθηκα μιαν άλλη μαντινάδα που την έχω βρει και σε δίσκο του Ζερβάκη (που απ' οτι ξέρω δεν τονε πάς και τόσο), Ζοϊδάκη και άλλων.
Εζήτηξα του λοχαγού να φύγω την Τετάρτη βαρέθηκα να τη θωρώ την Κρήτη απο το χάρτη!

#8
xalikoutis

για το ζερβάκη έχω γράψει τούτο

#9
GATZMAN

Μπράβο ρε εσύ. Το 'ψαχνα. Θυμόμουν πως ο τίτλος σχετιζόταν με κάποιο τραγούδι και πληκτρολογούσα το όνομα του δίσκου («στην εντατική»), δίσκο που τυχαίνει να έχω. Οπως τα γράφεις ρε γμτ.

#10
maria brozou

το καλύτερο από όλα όσα έχω διαβάσει που εκφράζουν άριστα την αγανάκτηση και την απόγνωση

#11
GATZMAN

Φχαριστώ σε