Ακαθόριστο χρονικό διάστημα, που όμως δίνει την αίσθηση του συγκεκριμένου (ίσως λόγω της ηχητικής ομοιομορφίας με τον όρο «τρίμηνο»).

Σαν να λέμε, τρία τέρμινα π.χ. μπορεί να είναι: τρεις ώρες, τρεις μέρες, τρεις μήνες, τρία χρόνια και πάει λέγοντας.

Αντίστοιχο του μελλοντικού «κάποτε», «όποτε» κ.λπ., όμως είναι μια πολύ ευέλικτη λέξη, με την οποία όλοι είναι ευχαριστημένοι: αυτός που την λέει δεν δεσμεύεται, αυτός που την ακούει ικανοποιείται, η συζήτηση λήγει (βλ. Παράδειγμα).

Τούλα (αγωνιούσα): Τι βλέπεις κυρά Τασία μου; Καλό το φλυτζάνι;
Καφετζού: Τούλα μου τι να σε λέω... Ευτυχία σκέτη, ανοιχτό εντελώς ούτε ένα συννεφάκι!
Τούλα (γκχμ γκχμ): ... στεφάνι; Θα το πάρει απόφαση ο Ντίνος;
Καφετζού: Ολοφάνερο! Να, κοίτα εδώ (δείχνει ένα σημείο στο φλυτζάνι με έναν ακαθόριστο λεκέ από κατακάθι), το βλέπεις το στρογγυλό; Στεφάνι!
Τούλα (λάμπει ολόκληρη): Αχ πότε κυρά Τασία μου, πότε;;;
Καφετζού (ψάχνει με σπουδή συνοφρυωμένη και αποφαίνεται): Σε τρία τέρμινα το πολύ.
Τούλα (ανάθεμα τι κατάλαβε - μαζεύει την τσάντα της όπως όπως και φεύγει τρέχοντας για τις φίλες της): Ευχαριστώ κυρά Τασία μου, καλά μου το 'παν ότι είσαι καταπληκτικήηη...

Βλ. και φεγγάρι

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Vrastaman

Πάντα με μπέρδευε η συγκεκριμένη μονάδα μέτρησης, καθώς παραπέμπει και στο «τέρμα» (το τελικό σημείο χρόνου) πράγμα πεπερασμένο και ψιλομακάβριο!

#2
GATZMAN

Πολύ εκφραστικός όρος, γνωστός και σαν τέρμενα. Παραπέμπει σίγουρα σε τερματα. Ισως στην περίπτωση αυτή, να μη θεωρούμε ως τέρμα το τελικό σημείο χρόνου, αλλά κάποιο ενδιάμεσο χρονικό σημείο-σταθμό.

#3
Galadriel

...που όμως δεν προσδιορίζεται...

#4
GATZMAN

Ακριβώς!

#5
jimakos

Από το ιταλικό terminare (σταματώ, τελειώνω) και κατ'επέκτασιν το ουσιαστικό termino (απ'όπου και το γνωστό αγγλικό terminal που σημαίνει τον τερματικό σταθμό τρένου, λεωφορείου κ.ο.κ.).

Όπως σωστά επισημάνατε, το λήμμα δηλώνει ακαθόριστη μονάδα χρόνου, αλλά μπορεί να προσδιορίζει και χρονικά το έτος (με την λογική οτι κλείνει ένας χρόνος - πχ. σε 2 τέρμινα = σε 2 χρόνια)

#6
Galadriel

Jimako διπλά τριπλά ρισπέκτ μεθ' υποκλίσεως για την ετοιμολογία. Σα να λέμε δηλαδή «σε δυο ολοκληρωμένα χρονικά διαστήματα», «σε δυο κύκλους χρόνου» ουάου σε δυο κύκλους χρόνου, may The Force be with us!