Φράση που περιγράφει θεμελιακό φαινόμενο της ψυχολογίας των ομάδων. Αφορά στο πως να εκμεταλλεύεται κανείς την έκπτωση του είναι σε φαίνεσθαι, με άλλα λόγια το πώς κανείς μπορεί και οφείλει από αυτοσεβασμό να διατηρεί τα κεκτημένα ή να ανεβαίνει σε κοινωνικούς χώρους, υπερβάλλοντας -λιγάκι- το prestige του, τις ικανότητες του, τις γνωριμίες του, το πόσο άτομο είναι.

Τώρα αν με αυτό το «εδώ μέσα» εννοούμε -και πολλές φορές το εννοούμε- τα σύνορα της Ελλάδας, τότε η φράση είναι συνώνυμη του «είσαι ό,τι δηλώσεις», το οποίο θα εκσυγχρονίζαμε ως του Paul Moore η μάνα δεν έκλαψε (σχεδόν) ποτέ.

Η σχετική πανάρχαια συμβουλή (προς under-achievers άρρενες κυρίως) «ε, παίχ' το κι εσύ λιγάκι βρε παιδί μου», πλέον έχει γίνει επιστήμη, λέγεται δημόσιες σχέσεις και σου μαθαίνει «πως να στέκεσαι».

Μεγαλειώδης χρήση της φράσης από τον Μοντεχρήστο του Αρκά, που την είπε αφού κοίταξε την ατζέντα του να δει πότε ευκαιρεί να κάνει παρέα στον Ισοβίτη. Αν δεν πρωτοειπώθηκε από αυτόν, σίγουρα διαδόθηκε από αυτόν.

(από patsis, 14/04/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
xalikoutis

θξ μαν

#2
GATZMAN

Στος!

#3
papiou

Ευσημα !