Είναι θλιβερό γεγονός ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων αγνοούσαμε την βουκολική αυτή λέξη μέχρις ότου ο ευφραδής Βύρων Πολύδωρας (επινοητής του Στρατηγού Ανέμου και της ασύμμετρης απειλής) αποφάσισε να μας την υπενθυμίσει και να της δώσει νέα διάσταση με μια εξαίσια αγόρευσή του στη Βουλή από την οποία το μόνο νόημα που βγαίνει είναι πως γράνα θα πει υδραγωγός. Όλα τα υπόλοιπα λεγόμενά του μάλλον σε χαζό τριπάκι φέρνουν και η αποκρυπτογράφησή τους χωρίς τη λήψη ναρκωτικών είναι μάταιη και ουτοπική.

Η λέξη γράνα λοιπόν είναι σλαβικής προέλευσης, ενσωματώθηκε στην ελληνική γλώσσα στα μεσαιωνικά χρόνια, χρησιμοποιείται ιδιωματικά και όντως θα πει υδραγωγός, αλλά και χαντάκι.

Η εν λόγω αγόρευση/διδασκαλία του Πολύδωρα έγινε αυτό που λέμε instant classic και αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος της καλτ κληρονομιάς μας μαζί με την επική τελευταία εκπομπή του καναλιού 67, το άσμα «Άντε σπάσε ρε μαλάκα» από την ταινία «Καμικάζι αγάπη μου», τον παράγοντα Εδεσσαϊκού και τα τόσα άλλα μνημεία του νεοελληνικού πολιτισμού.

Ας τα διαφυλάξουμε γιατί, εν τέλει, «γι' αυτά πολεμήσαμε»!

  1. (Η αγόρευση του Βύρωνος Πολύδωρα)

«Σας ζητώ να εκτιμήσετε... ειλικρινώς σας ζητώ να εκτιμήσετε... ειλικρινώς σας ζητώ να εκτιμήσετε... ότι πάσχουμε... ως κράτος... ως κοινωνία... ως διοικητική δομή... από τους εργάτες -εντός εισαγωγικών- του πεδίου!

Ποιος θα δει την κομμένη γράνα; Γράνα! Που σημαίνει υδ-ρα-γω-γός! Που καταστρέφει το νερό! Τοοο.. έδαφος! Και ύστερα γλείφει και κόβει την άσφαλτο! Και θα έρθουμε εμείς ύστερα... οι Συβαρίτες πολιτικοί της μαλθακότητας και της τρυφηλότητας και των σχεδιασμάτων... έχασαν... έχασαν από τον Κρότωνα... Θα έρθουν οι Συβαρίτες πολιτικοί να πουν: εδώ, τα δισεκατομμύρια... στην Τσακώνα πρέπει να καταβληθούν τάχιστα! Γιατί ο δρόμος Τριπόλεως-Καλαμάτας κάνει εξ' αιτίας της διακοπής απ' το νερό... Αλλά και στη Μαλακάσα το ίδιο έγινε!»

  1. (Από εδώ)
    «Είχε προηγηθεί , από τα μέσα του 7ου αιώνα η ανοργάνωτη εγκατάσταση Σλαβικών Νομάδων που διείσδυσαν ανεμπόδιστα και σχημάτισαν σκόρπιους καθαρά αγροτικούς οικισμούς, χωρίς καμία συνοχή μεταξύ τους. Με το πέρασμα των χρόνων και προ της εμφάνισης των Φράγκων είχαν σχεδόν όλοι απορροφηθεί από το κυρίαρχο Ελληνικό περιβάλλον. Στην οριστική αφομοίωση συνετέλεσε δραστικά και η επιτυχημένη προσπάθεια εκχριστιανισμού από το Βυζάντιο.
    Κατάλοιπα αυτής της εγκατάστασης είναι τα διάφορα τοπωνύμια που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούνταν (Βυδισοβα στο Δήμο μας και Γαράντζα - Παυλίτσα - Γαρδίτσα στον περίγυρο). Επίσης λέξεις με καθαρά αγροτικό νόημα (όπως γράνα, σβάρνα, λόγγος, καρβέλι, κ.λ.π).»

Η αγόρευση που άφησε εποχή. (από Cunning Linguist, 25/04/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
knasos

Η κομμένη γράνα είναι πιστεύω η μάστιγα του σύγχρονου ελληνικού πολιτικο-κοινωνικού τοπίου.

#2
Cunning Linguist

Με πιάνεις knaso! Την πήγε τη λέξη πολύ μακριά ο Βύρωνας με την αγόρευσή του!

#3
Vrastaman

O Πολύδαρος είναι επίσης εκείνος που πρώτος λάνσαρε την λέξη golden boys στο Ελληνικό κοϊνό. Μέγας σλανγκομούνης!

#4
ο αυτοκτονημενος

ληπηθειτε τον φτοχο θα θελατε να σας ειχε κανει ο θεος ετσι ;;

#5
acg

Θεος - κι ο Βυρωνας που το ειπε κι εσυ που το ανεβασες. Τι θεος... ημιθεος και βαλε!

#6
Βασίλης-7

Κανονικά πρέπει να σου αφαιρέσω όλα τα αστεράκια που υποχρέωθηκα να διαβάσω δέκα γραμμές του Πολύδωρα,
αλλά επειδή ζαλίστηκα σου έβαλα 5άστερο :-)

#7
GATZMAN

Πάρε και για τη μάχη της γράνας

#8
Galadriel

Λοιπόννν... εκτιμώ ότι η παρανόηση προέρχεται από το ότι δεν είναι ευρύτερα γνωστή η λέξη. Συνεπώς θα επιχειρήσω να ρίξω λίγο φως στα λεγόμενα.

Γράνα είναι το (συνήθως χωμάτινο) χαντάκι στην άκρη των αγροτικών δρόμων που σκοπό έχει την μεταφορά των ομβρίων υδάτων (είναι και αρδευτική η χρήση του σε κάποιες περιπτώσεις).

Αν το χαντάκι στην άκρη του δρόμου φράξει και δεν φροντίσει κάποιος να το ανοίξει και δεν ενδιαφερθεί (που αυτός που μπορεί να το κάνει αυτό είναι ο ανθρωπάκος που περνάει από δίπλα και όχι ο πολιτικός που κάθεται στα έδρανα της βουλής), το νερό που περνάει ξεχειλίζει και σιγά σιγά αρχίζει να καταστρέφει την άσφαλτο (την οποία η γράνα θεωρητικά προστάτευε), συνεπώς, ένα απλούστατο μικροπρόβλημα γίνεται τελικά ένα πολύ μεγαλύτερου κόστους θέμα.

Λέει λοιπόν ο άνθρωπος: μας λείπει κόσμος στην βάση που να φροντίζει να ενημερώνει και να ενδιαφέρεται για τα προβλήματα. Γιατί σκάνε οι άσχετοι πολιτικοί και λένε δώσε λεφτά εδώ και εκεί, ενώ στην ουσία αν υπήρχε κόσμος να φροντίζει τις «γράνες» και τα μικροπροβλήματα να αποκαθίστανται άμεσα χωρίς να μεγενθύνονται, θα γλυτώναμε από σπατάλες (γιατί επί της ουσίας οι πολιτικοί είναι άσχετοι με τα πραγματικά προβλήματα).

Ο δρόμος Τριπόλεως είναι ένα άθλιο κατασκεύασμα (προσωπική εμπειρία), έχουν δώσει εκατομμύρια να φτιάξουν ένα πανέμορφο δρόμο που θα βοηθήσει τον κόσμο να γλυτώσει από έναν απαίσιο που υπάρχει τώρα μέσα στην στροφή και την φουρκέτα και σε κάνει να ξερνάς. Και στην πρώτη βροχή γαμήθηκε το σύμπαν, έγινε κατολίσθηση και ο καινούριος δρόμος βγήκε εκτός λειτουργίας πριν καν εγκαινιαστεί. Και η Μαλακάσα (πιο γνωστή περίπτωση) δρόμος μπουρδέλο επίσης, παρόλα τα εκατομμύρια που έχουν χαλάσει.

Το ιστορικό κομμάτι περί Συβαριτών και Κροτωνιατών εδώ: Οι Συβαρίτες (μαλθακοί με αξιοζήλευτες συνθήκες ζωής) και οι Κροτωνιάτες (που τους ξεφτίλισαν την πόλη).

Το άτομο (για τον Πολύδωρα λέω) είναι πολύ μακρυά σε αυτό τον λόγο, αλλά αναρωτιέμαι για ποιον τον έφτιαξε.

#9
Cunning Linguist

Η Mes κηρύσσει τον λόγο του Πολύδωρα επί της γης;

Κοίτα, πρέπει να παραδεχτούμε ότι πρέπει να ψάξεις πολύ για να συναρμολογήσεις το νόημα σε αυτή την αγόρευση! Κι εγώ το ψιλοκατάλαβα, αλλά μου πήρε πολλή πολλή σκέψη! :Ρ Η πλάκα είναι ότι προσπαθεί ως συνήθως να χώσει διάφορα πράγματα μέσα (αγροτικό λεξιλόγιο, αρχαίο-ιστορικό λεξιλόγιο κτλ.) για να το παίξει ρήτορας και τελικά τα κάνει μπουρδέλο εντελώς!

#10
jesus

ένα ανθρωπάκι έχει κλειστεί στη μαγιονέζα, κουνάει τα χεράκια του και κάνει γλουγλουγλού...πρέπει να το σώσουμε...

#11
iron

σας θυμίζω ότι ο Πολύδωρας είχε πει και το ελίτης. Μέγας σλάνγκαρχος...

#12
Vrastaman

Συμφωνώ με την Μες ότι ο Πολύδαρος είναι μπροστά. Πολύ μπροστά.

Πριν από μερικά χρόνια είχα βρεθεί σε έναν αντίγαμο (θα το αναρτήσω κάποια στιγμή) στην Κάρπαθο όπου άκουσα μια γιαγιούμπα να αγγαρεύει το εγγόνι της να «ξεκαραώσει τον αό». Ρώτησα και έμαθα: αός (< αγωγός) είναι το αρδευτικό χαντάκι (γράνα) ενώ «ξεκαραώνω» σημαίνει «ξεχορταριάζω».

#13
knasos

Ένα πιο βαθύ νόημα έχουν και τα λεγόμενα του χεσού. Εγώ τα αντιλήφθηκα ως εξής:

Η μαγιονέζα αντιπροσωπεύει την έννοια, λόγω υφής, χρώματος, σημείου πήξης (κι αν θέλει κάποια συγκρίνει και τη γεύση) του σπέρματος το οποίο υπάρχει στον έφηβο ακόμη, γιατί η εξέλιξη της μαγιονέζας είναι η μουσταρδομαγιονέζα όπως του εφήβου ο ενήλικας, άντρα.

Από την άλλη, το ανθρωπάκι που κουνάει τα χέρια είναι το εν δυνάμει ανθρωπάκι, μιας και όπως πολύ καλά ξέρουμε και από τα ανώτερα μαθηματικά η έννοια αυτή καθεαυτή περικλείει πολλά περισσότερα από την εικόνα που σχηματίζουν οι νευρώνες του εγκεφάλου αντιλαμβανόμενοι την, ξεπερνώντας την συμβολική της αξία, που θα δημιουργήσει ο εν λόγω έφηβος με τυχόν συνουσία.

Γλου γλου, είναι ένας ήχος που ακούγεται πολύ συχνά από κλειστές πόρτες τουαλέτας που φιλοξενούν από πίσω τους εφήβους για τους οποίους έγινε λόγος παραπάνω. Μάλιστα η τριπλή χρήση του γλου μας οδηγεί, ευλόγως γαρ, στο συμπέρασμα της υπερβολής . Η υπερβάλλουσα ενέργεια δίνει το στίγμα τόσο της γνώσης του ζητήματος όσο και της επιμελημένης και συνεχούς προσπάθειας.

Τέλος, αντιλαμβανόμενος και τον σημαντικό και ιδρυτικό θρησκευτικό συμβολισμό του νικ του χεσού το οποίο αντιτάσσεται σαφώς στην πραγματοποίηση της ενέργειας που γλαφυρώς περιεγράφη παραπάνω, καθώς και λόγω της μεστής σε πόνο και οδύνη δήλωσης «πρέπει να το σώσουμε», οδηγούμαι σε μόνο ένα συμπέρασμα:

Η κοπή της μαλακίας-αυνανισμού είναι απαραίτητη.

#14
Galadriel

Εσύ μωρουδέλι δεν πιάνεις να γράψεις καναν γαμάτο ορισμό απ' αυτούς που συνηθίζεις με το ύφος το δικό σου που μυρίζει προδέρμ, αντί να γράφεις σχόλια σεντόνια στην γλώσσα και στο ύφος του Ζάκη; Ε;;; Από γέρους έχουμε, από μωρά δεν έχουμε, μας είσαι πολύτιμος κανόνισε να επηρεαστείς από την γεροντόνη που αιωρείται και να σε χάσουμε και σένα :(

#15
jesus

@κνάσο: γοητεύομαι από την εξήγηση, τόσο που σκέφτηκα πολύ πριν αποφασίσω να σου ανακοινώσω ότι απλά «είδα πρόσφατα (για 7η φορά) τον τσίου, κούκι»

#16
knasos

Κι εγώ βρήκα τη συνταγή στο τρίτο ντουλάπι αλλά μου βγήκε πολύ μοβ.

#17
jesus

μπουρδέλο τά'καμες...μήπως πήρες ρωσσικό σταφ κ έφαγες πακέτο;

#18
knasos

Μπα, η τσέπη αντέχει μόνο Αφγανικό μεταλλαγμένο.

Χωρίς να θέλω να διαλύσω κάθε έννοια σεβασμού προς το πρόσωπό σας ή να προσπαθήσω να εκμηδενίσω τον ελεύθερό σας χρόνο αναφέρω ότι επιτέλους μπορούμε να ανεβάσουμε δικά μας δήθεν ανέκδοτα ακριβώς εδώ. Θα το αναρτήσω και στο λήμμα του τιραμισουρεαλισμού.

#19
Galadriel

Κάνινγκ εντυπωσίασε κι άλλους ο λογοτέχνης: OMFFL!

#20
jesus

η πρότασή σου με τρομάζει κ παρακαλώ κάποιον να σβήσει το λινκ πριν καώ εντελώς...

#21
Mr. Cadmus

Ας προστεθεί στα μνημεία του νεοελληνικού πολιτισμού και αυτό το άσμα ασμάτων.

Με δική σας ευθύνη.

#22
jesus

:o

#23
vikar

Νά, σε κάτι τέτοιες φάσεις θυμάμαι χίλιους και έναν τρόπους να ρίχνει ο Οβελίξ φάπες σε ρωμαίους.

#24
jesus

τρολλιά είναι ρε (αν πατήσεις τον χρήστη σου βγάζει πλέυλιστ, αυτό με τα κουμπιά κ τη χοντρή είναι πασέ), κ το γαμάτο είναι ότι εκτός απ' τους βίκαρους τσιμπάνε κ τα ναζά.

εκτός κ εννοείς σύννεφο στον κάδμο, οπότε μέσα.

#25
vikar

><)))*>

(Σύννεφο στον Κάδμο μέσα έτσι κι' αλλιώς, ότι ώρα.)

#26
Mr. Cadmus

Πελάτες μου...

#27
Cunning Linguist

Και όμως, βρέθηκε ο άνθρωπος που κούφανε τον ίδιο τον Πολύδωρα, τον πατέρα της κομμένης γράνας. Κωνσταντίνος Μπογδάνος κυρίες και κύριοι.λεζάντα video

#28
knasos

Κάλλιο αργά παρά ποτές

http://www.naftemporiki.gr/story/1060131/paradothike-stin-kukloforia-i-gefura-tis-tsakonas

ΥΓ: @jesus Εκείνη την εποχή δεν την είχα δει την ταινία αλλά δεν ήθελα να φανεί ότι δεν την είχα δει αλλά φαίνεται ότι είμαι μαλάκας με αυτά που γράφω. Τώρα την έχω δει και έχεις δίκιο

#29
vikar

Κάτσε, με αυτά που γράφεις τώρα ή μ' αυτά που έγραφες τότε;

#30
knasos

Τότε ήμουν μαλάκας, τώρα έχω πρόβλημα με τη γραμματική και τους χρόνους

#31
jesus

πάνω-κάτω το ίδιο είναι.

#32
vikar

Ήταν. Το ίδιο ήταν...

#33
jesus

ή επίτας;

#34
soulto

«Φαντάζομαι το καταλαβαίνετε ότι μας ξεφτιλίζετε. Γιατί αν δεν το καταλαβαίνετε θα πέσετε από τα σύννεφα λίαν συντόμως», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook ο Χρήστος Καραγιαννίδης, βουλευτής και μέλος της «Κίνησης των 53». Νωρίτερα είχε γράψει: «Επίσης, γιατί όχι και τον Θωμά Μάτσιο;» και «Και γιατί όχι η γράνα; Αφού το ξεφτιλίσαμε που το ξεφτιλίσαμε».

Πηγή εδώ

#35
soulto

Γεωτεμάχιο σε συμβόλαιο φαίνεται να συνορεύει με γράνα. Ο Πολύδωρας το έχει γράψει;