Μυθικό και υπέρτατο χτύπημα στους τσαμπουκάδες της Κρήτης. Πρόκειται για το λεγόμενο και κουτουλίδι, με το κεφάλι στο κεφάλι του αντιπάλου, το οποίο σύμφωνα με τον θρύλο έχει σταθεί σε ξυλίκια όχι μόνο αναγκαίο, αλλά και ικανό να επιφέρει νοκ άουτ.

Καύκαλο ή μάλλον καυκί λέγεται το κρανίο (στην Κρήτη πιο ειδικά το πίσω μέρος του κρανίου, αλλά αυτό δεν αφορά εδώ). Σύμφωνα με τον Τριανταφυλλίδη:

καύκαλο το [káfkalo] O41 : 1. το όστρακο της χελώνας. || (επέκτ.) το κέλυφος των οστρακοδέρμων 2. (λαϊκότρ.) απογυμνωμένο κρανίο. [μσν. καύκαλον < αρχ. καῦκ(ος) `κύπελλο΄ -αλον].

Την εμβληματική της σημασία στους τσαμπουκάδες, η κεφαλιά την αντλεί από το ότι, για να έχει αποτέλεσμα ως χτύπημα, προϋποθέτει κτηνώδη δύναμη αλλά και θάρρος, θράσος και μεγάλη αυτοπεποίθηση - λόγω έκθεσης του κρανίου σε κίνδυνο - από την πλευρά του πλήττοντος.

Ειδικά στην Κρήτη και γενικά σε αγροτοκτηνοτροφικές περιοχές, οι κουτουλιές ή τα κατακαυκαλίδια είναι το χαρακτηριστικό χτύπημα στις συγκρούσεις των κριαριών, συγκρούσεις που είναι χαρακτηριστικές για τη βαρβατίλα, την συντριπτικότητα των πληγμάτων και την αυτοκαταστροφική άγνοια κινδύνου των μαχητών. Αρκετές φορές το κρανίο των κριών ανοίγει και φαίνεται μυαλό, ενώ αν βρεθεί άνθρωπος ή ζώο μεταξύ κεφαλιών έχει πάει στο διάολο.

- Δε με νοιάζει ... δε με νοιάζει να σου παίξω το κατακαυκαλίδι να πάεις από κεια που 'ρθες....

(από Vrastaman, 11/05/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
xalikoutis

με αφορμή το βραστα-μήδι, επιβεβαιώνω ότι η μουσκαροκεφαλή είναι συγκριτικό πλεονέκτημα για τα κατακαυκαλίδια

#2
Vrastaman

;-)

#3
iron

καλά εγώ στην αρχή διάβαζα ξανά και ξανά «κατακαυλίδι» ... και ακόμα όταν το βλέπω, αυτό διαβάζω σε πρώτη φάση.

#4
Vrastaman

Το πεηντάρ σου θέλει calibration!

#6
GATZMAN

Ιφιγένεια εν Καυλίδι

#7
poniroskylo

Στα Αγγλικά, κάτι λίγο διαφορετικό είναι γνωστό ως Glasgow kiss, ένεκα η Γλασκώβη ζόρικο μέρος. (Στην ίδια τη Γλασκώβη, γνωστό ως Gorbals kiss, ένεκα τα Gorbals το πολύ ζόρικο μέρος της Γλασκώβης). Δεν ξέρω για τα κριάρια ή τους Κρητικούς αλλά στη Γλασκώβη δεν σημαδεύουνε κεφάλι, σημαδεύουνε τη μύτη και συγκεκριμένα το κόκκαλο στη μέση (νομίζω, ρινικό τόξο λέγεται) το οποίο, που λέει κι ο halikoutis, έχει πάει στο διάολο. Με τη μία.

#8
Galadriel

Έλεος!!! Μόνο όταν διάβασα το σχόλιο της άιρον κατανόησα ότι το λήμμα ΔΕΝ είναι «κατακαυλίδι»!!! Αμάν τι πάθαμε οι σλανγκομούνες...

#9
Vrastaman

.... τι σλιπάκια! Εδώ έχουμε φροϋδικα ξεβρακώματα!