Πρόκειται για μαύρη βαφή (FeSO4.7H2O), γνωστή και ως μελάνι μοναχών. Στην αρχαιότητα εκχειλιζόταν με εξάτμιση του νερού από σιδηρούχα εδάφη. Περισσότερα εδώ.

Η σλανγκική εφαρμογή της καραμπογιάς προέρχεται από την συνήθεια πολλών γερομπινέδων που (στην προσπάθεια τους να το παίξουν τζόβενοι) βάφουν το μαλλί με τρόπο που διακρίνεται δια γυμνού οφθαλμού από πέντε χιλιόμετρα μακριά. Η καραμπογιά θεωρείται λοιπόν αλληγορία κάθε χονδροειδούς απόπειρας συγκαλύψεως που βγάζει μάτι.

Εκ του Τουρκικού karaboya.

  1. «Αρκετοί ξέρουμε καλά από πού πηγάζει το μένος του κ. τάδε. [...] δεν θα σχολιάσω την ηθελημένη οξύτητά του [...] τις εσκεμμένες αλλεπάλληλες ψευτιές του (και τις ψυχώσεις του) [...] από τότε που άρχισε να βάφει τα μαλλιά του με καραμπογιά και εγκατέλειψε τις αίθουσες διδασκαλίας για τα υψηλότερα βήματα, τους θώκους και το τηλεοπτικό γυαλί· από τότε που πέρασε στη βιομηχανία των “παιδευτικών” μπεστ σέλλερ [...] από τότε που προόδευσε για τα καλά στο κυνήγι των δημόσιων σχέσεων και “αξιωμάτων” [...] που ξέρει εξ ιδίων πόσους κώλους διδασκόντων, διοικητικών υπαλλήλων και φοιτητικών παρατάξεων χρειάστηκε να γλείψει, και επί πόσο καιρό, για να “αναδειχθεί”, με το ισχύον σύστημα πανεπιστημιακών “εκλογών”».
    (Ξεκατίνιασμα υποψήφιου μέλος της Ακαδημίας από συνυποψήφιό του. Από εδώ)

  2. - Ο κίνδυνος όμως δεν προέρχεται μόνο από αυτά τα «παιδιά» αλλά και από μια πληθώρα ήδη γερασμένων και καλά βολεμένων σε πανεπιστήμια, εταιρείες, δικηγορικά γραφεία και ΜΜΕ παλαιών ακροαριστερών που νομίζουν ότι η πολιτική στήριξη κάθε παραβατικότητας, ακόμα και της τρομοκρατίας (το διαπιστώσαμε και με τη 17Ν) βάφει την καρδιά τους νέα, όπως η καραμπογιά βάφει μαύρα τα γκρίζα τους μαλλιά. Οι ενδείξεις είναι πολλές. Περιλαμβάνουν ακόμα και την προβολή των κατάδικων της 17Ν που καλούνται να φωτίσουν τα γεγονότα με τη σοφία τους. Πώς να μη σκεφτείς τις οικογένειες των θυμάτων;
    (από εδώ)

(από joe909, 10/02/12)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
jesus

σ'τόοοοος

#2
ο αυτοκτονημενος

που την πουλανε ρε

#3
GATZMAN

Ετς! Στην ταινία Κάτι κουρασμένα παλικάρια, ο Κωνσταντάρας έβαφε τα μαλλιά του, με καραμπογιά.

#4
xalikoutis

Μου θύμισε τόσο πολύ Καζαντζάκη.... σπεεεεκ......

Κάθεται ο Αγάς της Λυκόβρυσης στο μπαλκόνι του απάνω από την πλατεία του χωριού,καπνίζει το τσιμπούκι του και πίνει ρακή.Ψιχαλίζει ήσυχα,τρυφερά ,και στα γυρτά χοντρά μουστάκια του,τα φρεσκοβαμμένα με καραμπογιά,κρέμουνται λαμπυρίζοντας μερικές ψιχάλες..

(από το Χριστός Ξανασταυρώνεται)

#5
Vrastaman

'στω, ωρέ κλεφτόπουλα.
@Χαλ - ο Καζαντζάκης είναι θησαυρός ιδιωματισμών! Στον νου μου έρχονται λέξεις όπως χαμαντράκι, βασταγερό, καματερό, κλπ κλπ ;-)

#6
poniroskylo

Καλά, ε ... πάτε να διαβάστε το άρθρο της Καθημερινής που δίνει ο Vrastaman στο πρώτο καταπληκτικό παράδειγμα. Και για να λυθεί η απορία ποιοί τα λένε όλα αυτά για ποιούς πάτε μετά εδώ στα ΝΕΑ όπου υπάρχουν και ονόματα.

#7
patsis

Μάστα. Επίπεδο και πχιότητα.

#8
Khan

Αρχιμήδης!

#9
Gathul

Την «καραμπογιά» την ήξερα και ως «κορακί» αλλά δεν είδα να το αναφέρετε (Όποιος είναι πιο έμπειρος στο χειρισμό του site μπορεί να το προσθέσει)