Από διαφημιστικό σποτάκι της HELMEPA (Ένωση για Καθαρότητα του Περιβάλλοντος) στα '80ς, όπου ένας γλάρος με κάπως πατερναλιστικό ύφος δακτυλόδειχνε με τα φτερά του κι έλεγε να μην πετάμε σκουπίδια και πλαστικά στις ακτές. Κάτι η εκνευριστική φωνή του ηθοποιού για τον γλάρο, που τον κατέστησε αρχέτυπο για τον γκρηνιάρη, κάτι η πετυχημένη καρτουνιά, το σλόγκαν έμεινε στις συνειδήσεις.

Πλέον χρησιμοποιείται σε φάσεις δυο τρία τακ πριν το όχι άλλο κάρβουνο. Δηλαδή, όταν έχουμε αρχίζει να κουραζόμαστε με κάτι που κάνει κάποιος, λέμε «όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές», και αν, παρ' ελπίδα, ο άλλος συνεχίσει της ψωλής του τον χαβά, τότε αγανακτούμε με το φωσκόλειο «όχι άλλο κάρβουνο». Αν ο άλλος ενοχληθεί με το ηθικιστικό ύφος μας, η σλανγκικώς ορθή απάντηση είναι «γαμώ το γλάρο σου!».

 1. Από βλόγιο: ΟΧΙ ΝΔ, ΟΧΙ ΠΑΣΟΚ, ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΟΧΙ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΚΑΙ ΑΚΤΕΣ!

 2. Αποσπάσματα κρεβατομουρμούρας μεταξύ Σλάνγκου και Λυσισλάνγκης: % Λ.: Δηλαδή το παραδέχεσαι ότι υπήρχαν και γυναίκες στη συνάντα του slang.gr!
  Σ.: Αφού είναι ιστομαστόρισσες τα κορίτσια, πώς να μην έρθουν;
  Λ.: Και καλά. Ήθελες συνάντα; Να πας! Αλλά να πήγαινες στην Θεσσαλλλονίκη που δεν είχε γυναίκες!
  Σ.: Πώς να πάω αγάπη μου εκεί πάνου, 8 ώρες είναι!
  Λ.: Ο Πάτσης δηλαδή πώς πήγε;
  Σ.: Αφού στα έχω εξηγήσει αγάπη μου, η σχέση μου με τις σλανγκομ..., εμ με τις Σλανγκοφοριάζουσες είναι καθαρά πλατωνική. Μας ενώνουν ζητήματα πνευματικής υφής...
  Λ.: Ναι, όπως το μουνοκλάνι και το καμένο ντουί! Έχει βουίξει βρε το Φραπέ.slangossip! Ως εδώ! Ή τις ανάφτρες ή εμένα!
  Σ.: Άσε με βρε μωρουλίνι μου με τα όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές... Νισάφι... Αφού ξέρεις πως δεν έχω μάτια για άλλη!...
  Λ.: Είμαι πράγματι το μωρουλίνι σου; Λουλούκο μου εσύ!
  (σ.ς.: Ακολουθεί γουτσιστικός διάλογος, που αν τον αναφέραμε, το λήμμα θα κατατασσόταν στα «σιχαμερά»).

 3. Τελευταίες οδηγίες που δίνουν οι σέξι ναυαγοσώστριες του Slangwatch, οι επιφορτισμένες με την επιτήρηση και σωτηρία των ναυτιλλωμένων Σλάνγκων από πνιγμό στην ίδια τους την λημματολάσπη:
  - Έτσι σλανγκάκια μου; Όχι τραβηγμένες λεξιπλασίες, όχι τραβηγμένα αυτοαναφορικά σε θάλασσες και ακτές! Δεν σας φταίνε σε τίποτα οι καβουροσλανγκόσαυροι να κάνουν υπερωρίες για να καθαρίσουν την λημματολάσπη σας!...

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Hank

Υ.Γ. Δηλονότι μετά το the Slang & the Restless, δείτε το νέο μας σήριαλ Slangwatch: Ήρωές του η ομάδα από σέξι ναυαγοσώστριες, αλλά και ναυαγοσώστες, καθώς σώζουν παράτολμους Σλάνγκους που δεν υπολόγισαν τις προειδοποιητικές πινακίδες «ceci n'est pas slangue» και καταδύθηκαν στα επικίνδυνα νερά των λεξιπλασιών, με κίνδυνο ακόμη και αυτοαναφορικού πνιγμού. Θα καταφέρει η έμπειρη ομάδα του Slangwatch να σώσει την σλανγκ; Το σασπένς στο κατακόρυφο!

#2
Galadriel

@Iron: χακέψανε τα πισί μας! Ανέβασαν φωτογραφίες οι αλήτες! αχαχαχααα

@Hank: Μεγάλη φαντασία φίλε μου το παράδειγμα. Πολλά θα μπορούσα να πω αλλά δεν λέω τίποτα.

#3
Vrastaman

Σολάρεις, συνάδελφε σλάνγκε!

#4
Jonas

Πωω ρε, έχασα επεισόδια αυτές τις μέρες που ήμουν εκτός Αθήνας (και χωρίς ίντερνετ)...

#5
Hank

Μέσα στο κήτος ήσουνα και δεν είχες Ίντερνετ; Δεν βάζουν ασύρματο εκεί;

#6
Jonas

Ets. αατα.

#7
Pirate Jenny

Κάποτε κυκλοφορούσε πολύ και η παραλλαγή:

Αααχ... καλοκαίρι! Μας περιμένουν οι χαρές της θάλασσας! Της ΚΑΘΑΡΗΣ θάλασσας! Γι' αυτό λοιπόν, ΟΧΙ τζιβάνες, ΟΧΙ ψύλλους, σε θάλασσες και ακτές! Για να μπορούμε να χαιρόμαστε ξακάρφωτοι την καθαρή θάλασσα, κι ΑΥΤΟ το καλοκαίρι!

#8
johnblack

@ jenny: μάλλον οι ψύλλοι στους οποίους αναφέρεσαι είναι ψίλοι.

#9
Pirate Jenny

Ναι, αυτό. Δεν είχα σκεφτεί ποτέ πώς γράφεται. :Ρ

#10
Khan

#11
ThomasTheBarbarian

Όχι σκουπίδια, όχι σεξ, όχι καπότες σε θάλασσες κι αχτές! Παλιοτυροβρωμίκουλοι! Με το χλίμπι-χλίμπι στα δάχτυλα των ποδγιώνε!

Ημίζ, από το κλασικό "Πάμε όλοι μαζί σε μια παραλία".