Ακριβώς μπροστά, ενώπιον, σε πρώτο πλάνο (τοπικό επίρρημα).

Η προέλευση της φράσης πιθανό να προέρχεται από το ποδόσφαιρο, και συγκεκριμένα την επίδειξη κάρτας σε παίκτη από το διαιτητή, η οποία οφείλει να γίνεται με τον σαφέστερο δυνατό τρόπο.

  1. [...] με ενοχλεί η σελίδα του [...], που μου βγάζει φάτσα κάρτα τα εθνικά σύμβολα —σημαίες και μακεδονίες—, με τα οποία λόγω ιδεών δεν τα πάω και τόσο καλά... Αλλά ας κάνει ότι θέλει το παιδί. (από συζήτηση στη Βικιπαίδεια)

  2. Περίπτερο φάτσα κάρτα στην παραλία Ωρεών: Πολλές διαμαρτυρίες είχαμε από τους Ωρεούς για την εγκατάσταση του περιπτέρου [...] ακριβώς δίπλα από την προβλήτα και στο μέσον του δρόμου που το καλοκαίρι σφύζει από κίνηση. Οι κάτοικοι ισχυρίζονται ότι είναι αντιαισθητικό και δε βοηθά την τουριστική εικόνα της παραλίας. (από τον Σερβιτόρο της Εύβοιας)

  3. Συναγερμός έχει σημάνει στην Ρόδο μετά την ανακοίνωση ότι ανώριμος ιδιώτης άφησε ελεύθερο έναν πύθωνα μήκους 5 μέτρων σε δασική περιοχή του Ασκληπειού. [...] οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να ανησυχούν πάρα πολύ για την σωματική τους ακεραιότητα, αλλά για καλό και για κακό ας είναι όλοι προσεκτικοί. Δεν είναι και λίγο να έρθεις φάτσα κάρτα με έναν πύθωνα στα καλά καθούμενα! (από το newsfilter.gr)

(από vikar, 29/05/09)

Φάτσα με φάτσα: φάτσα κάρτα, φάτσα μπάτσα, φάτσα παρτίδα, φάτσα φιγούρα, φάτσα φόρα.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
GATZMAN

#2
Vrastaman

Oh yes!

#3
ο αυτοκτονημενος

μπουμπλέ μπουμπλέ

#4
poniroskylo

Οι κίτρινες και κόκκινες κάρτες εισήχθησαν στο ποδόσφαιρο στο Παγκόσμιο Κϋπελλο του Μεξικού το 1970. Έχω την εντύπωση ότι η έκφραση είναι πολύ παλαιότερη. Δεν ξέρω την προέλευση της αλλά πιο πολύ μου κολλάει να σχετίζεται με την τράπουλα. Στα Ιταλικά faccia=πρόσωπο και carta (di giocco)=το τραπουλόχαρτο - όλο μαζί παραπέμπει στις φιγούρες στα χαρτιά (ρήγας, ντάμα, βαλές) και είναι ενδιαφέρον ότι, στην χρήση του, το φάτσα κάρτα είναι πολύ σχετικό και με το φάντης μπαστούνι.

#5
ο αυτοκτονημενος

@ poniroskylo μπορεις να μου εξηγεισεις γιατη χρωμα κοκινο και κυτρινο και οχι ασπρο μαυρο ;;

#6
vikar

Ε απλό ειναι ρε αυτοκτονημένε... Σίγουρα θα πρόκειται για συνωμοσία ισπανών αντιμπαογκτζήδων.

#7
vikar

Πλάκα πλάκα, δέν τό 'ξερ' αυτό με τις κάρτες. Το εβδομήντα;... Τόσο πρόσφατα; Ενδιαφέρον. Άν ειν' έτσι, όντως δεν πείθει η αναγωγή της φράσης στο ποδόσφαιρο --κι' εγώ την έχω για παλιότερη. Να το δούμε.