Η φράση αυτή συνοψίζει με τον πιο εύστοχο τρόπο μια από τις πιο θεμελιώδεις αλήθειες της ελληνικής πραγματικότητας, αφού ο στρατός είναι ουσιαστικά ο προθάλαμος στον παραλογισμό του ελληνικού δημοσίου, στη λογική του βύσματος, της κομπίνας και του βολέματος. Πέρα από αυτά αποτελεί βέβαια και μια καλή εξάσκηση στο εθνικό μας άθλημα.

Δύο βασικοί άξονες λειτουργίας του ελληνικού στρατού είναι ο προβλεπόμενος τρόπος που πρέπει να γίνεται το καθετί και η άκαμπτη γραφειοκρατία. Αυτά οδηγούν σε καταναγκαστικούς παραλογισμούς και γελοίες διαδικασίες χωρίς κανένα νόημα. Μερικά προσωπικά πρόσφατα παραδείγματα:

• Στρώνεις και τεντώνεις το πανάθλιο κρεβάτι σου κάθε πρωί για την επιθεώρηση και φτιάχνεις περίτεχνο φάκελο παραβλέποντας το γεγονός ότι στα τρύπια σεντόνια και στις πενταβρώμικες κουβέρτες (αν τις χτυπήσεις σηκώνεται πυρηνικό μανιτάρι) γεμιστές με κομματάκια ναφθαλίνης δεν κοιμάσαι έτσι κι αλλιώς. Στην πραγματικότητα βάζεις σεντόνι ή υπνόσακο και κοιμάσαι από πάνω, αλλά αυτά δεν προβλέπονται, οπότε επίσημα είσαι παράνομος.

• Ο σάκος ιματισμού ή αλλιώς λουκάνικο πρέπει να είναι αντικείμενο εξαιρετικά υψηλής τεχνολογίας, αφού απαγορεύεται να τον πάρεις έξω από το στρατόπεδο. Αντιθέτως μπορείς να πάρεις όοολα τα πράγματα από μέσα και να τα πας σπίτι σου, αλλά σε άλλες τσάντες ή βαλίτσες. Το λουκάνικο μένει στο στρατόπεδο.

• Η καθαριότητα είναι από τα πρώτα μελήματα του στρατού, γι' αυτό και κάθε μέρα ορίζονται πολλοί φαντάροι για να καθαρίσουν τουαλέτες, θαλάμους, εξωτερικούς χώρους κτλ. Βέβαια απορρυπαντικά δεν υπάρχουν, τα γάντια είναι δυσεύρετα και η χλωρίνη δίνεται με το σταγονόμετρο. Όσο για αυτούς που έχουν αγγαρεία στο πλοίο της Αγάπης, γάμησέ τα κι άφησέ τα! Γενικά στον στρατό μαθαίνει κανείς να βάφει αυγά με πορδές.

• Οι σκοπιές γίνονται με άδεια όπλα. Για να βάλεις τον γεμιστήρα στο όπλο πρέπει να ειδοποιήσεις τους ανωτέρους, να πάρεις θετική εντολή, να ξηλώσεις τον ραμμένο γεμιστήρα και να οπλίσεις, και όλα αυτά μόνο και μόνο για να ρίξεις στον αέρα, όπως προβλέπεται. Μέχρι τότε μπορείς να πολεμήσεις με βρισιές.

• Όλα τα θαλαμοντόγκ της επόμενης μέρας μαζεύονται και πηγαίνουν στο φρουραρχείο, όπου κάποιος ανώτερος τους αναλύει υποτίθεται τις υποχρεώσεις τους. Βέβαια μετά την δεύτερη φορά που θα τα ακούσεις δεν χρειάζεται να τα ξανακούσεις, γι' αυτό στο τέλος βαριέται και ο ίδιος να έρθει να τα πει, οπότε μετά από την απαραίτητα μεγάλη αναμονή επιστρέφεις εθνικά υπερήφανος που επιτέλεσες το καθήκον σου, ήσουν προβλεπέ και δεν έφαγες καμπάνα.

Αυτά από την μέχρι τώρα εμπειρία μου, γιατί άμα πιάσουμε τις ιστορίες άλλων θα γράψουμε βιβλίο! Η εκπαίδευση του στρατού συνίσταται πλέον στο να περιμένεις ατελείωτες ώρες και να σπαταλάς το μέγιστο δυναμικό για να κάνεις πράγματα που έχουν την ελάχιστη αποτελεσματικότητα. Το χάσιμο χρόνου και η έλλειψη νοήματος στον στρατό κάνει τη ζωή και του μεγαλύτερου κοπρόσκυλου να φαίνεται επιτυχημένη σταδιοδρομία... Αλλά δεν μασάω... 347 και σήμερα!! Ή μήπως 15.000 και μία;

  1. (Από εδώ)

««Εκεί που τελειώνει η λογική αρχίζει ο στρατός». Είναι μια φράση με την οποία θα συμφωνήσει η συντριπτική πλειοψηφία όσων έχουν υπηρετήσει, ή ακόμα και μερικών στελεχών που συνειδητοποίησαν τι εστί στρατός κατόπιν εορτής και τώρα μετράν τη θητεία τους με ολυμπιάδες...»

  1. (Από εδώ)
    «Παλια,πριν περιπου μισο αιωνα (1953),στο Κεντρον Εκπαιδευσεως Καλαμων,οι πεζικαριοι που κατατασσονταν διαβαζαν μια επιγραφη στην πυλη που εγραφε

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΑΡΧΙΖΕΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ»

  1. (Από εδώ)
    «Eκει που σταματά η λογική αρχίζει ο στρατός. Γνωστό απόφθευγμα και εύστοχο. Για να μην αναλωθούμε στο τί ειναι λογικό ή όχι εαν πρέπει ή όχι και άλλα τινα, και τελικά εαν πρέπει να υπάρχει στράτευση (προσωπικά είμα κατά), να πούμε μερικά βασικά δεδομένης της κατάστασης...

Οι καραβανάδες φοβούνται πάρα πολύ μην τυχόν γραφτεί κάτι στον φάκελό τους. Ετσι εαν έχεις χτυπήσει, ζήτα πλήρεις ιατρικές εξετάσεις. Εαν πονάς έστω και λίγο, μην το κρύβεις.»

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
patsis

Cunning τώρα τι καταλαβαίνεις βραδιάτικα με αυτό το ηχητικό, να μ' ανάψεις τα αίματα; Καθόμασταν και βαρούσαμε προσοχές στους άχρηστους, τους γλείφτες, που κλάνανε μέντες μπροστά σε κάποιο βύσμα ή στους αλλοδαπούς τριμηνίτες μην τυχόν και πέσουν σε δυσμένεια ή βρουν τα αυτοκίνητά τους σπασμένα αντίστοιχα, οι κότες. Τέλοσπάντων φίλε μου, ο ορισμός σου, δυστυχώς για σένα, είναι ακόμα ελλιπής. Τα παράλογα έρχονται κατά κύματα.

Και κάτι ακόμα. Προσοχή στα στοιχεία και το οπτικοακουστικό υλικό που δημοσιεύεις, κι ας το κάνουν πολλοί. Ποτέ δεν ξέρεις ποιος θα το αναπαραγάγει και τι σούσουρο μπορεί να προκληθεί. Και ξέρεις, αν φτάσει σε ανώτερους σχηματισμούς διατάζουν ΕΔΕ, οπότε παίζουν και μερικά σοβαρά πλημμελήματα στην εικόνα.

#2
patsis

Και καλός πολίτης!

#3
acg

A ρε μπαγασικο... Μας ελειψες!

#4
Cunning Linguist

Αυτό το αρχείο δεν είναι δικό μου, αλλά έχω ρίξει πολύ γέλιο με τον τύπο! Όταν επιστρέψω από την άδεια θα πάρω μαζί μαγνητοφωνάκι πάντως... ;) Σ' ευχαριστώ!

Acg, έχω μαζέψει πράμα για να περάσω εδώ όμως! :)

#5
Hank

Τα αυτιά σου 14! Περιμένουμε εναγωνίως ένα απντέιτ της στρατιωτικής σλανγκ!

#6
Cunning Linguist

Μείνε ήσυχος, αυτό ήταν το πρελούδιο... ;)

#7
Galadriel

Μωρό!

#8
Vrastaman

Από όσα έγραψες, το πιο θεμελιώδες είναι ότι ο στρατός αποτελεί προθάλαμο για το μέλλει γενέσθαι!

Τα τρία καλά πράγματα μου προσωπικά μου έμειναν από το στρατό είναι τα εξής:

  1. Όλοι οι νόμοι και οι θεσμοί στον τόπο υπάρχουν για να αλώνονται μέσω προσωπικών σχέσεων.

  2. Την τέχνη του sleep-on-command: Έμαθα δηλαδή οποιαδήποτε ώρα και πέφτω και να κοιμάμαι οπουδήποτε!

  3. Έμαθα να αναγραμματίζω κατά τις ατέλειωτες ώρες γερμανικών υπηρεσιών με χαρτί και μολύβι.

  4. Όλα είναι ανάποδα: Το να είσαι 'ΑΑ' είναι κακό, ενώ το να 'απολυθείς' είναι καλό!

I hate to break the news, αλλά το best-kept secret είναι ότι ο στρατός είναι «as good as it gets» - τα χειρότερα έρχονται μετά την απόλυση....ανεργία, τραγικοί μισθοί όταν τελικά βρείς δουλειά, οικογενειακές υποχρεώσεις, χρέη και δανειοδάνεια, πεθερικά και μωρά που κλάινε, στυτικές δυσλειτουργίες, διαζύγια, γονείς που αρχίζουν να αρρωσταίνουν και να πεθαίνουν κ.ο.κ.

Vrastaman τ. Κομάντο
'93 στ ΕΣΣΟ

#9
Vrastaman

('92 στ ΕΣΣΟ για την ακρίβεια)

#10
GATZMAN

Μεστή παραγραφή!

#11
Galadriel

Οκ διάβασα τις σκέψεις του κομάντου και έπαθα κατάθλιψη, πάω...

#12
Hank

Να καταθέσω μερικές αισιόδοξες απόψεις:

1) Τι θα κάναμε σλανγκικώς χωρίς στρατό; Χωρίς βαρβάρους; Το 1/3 από τα λήμματα είναι στρατολήμματα, και περισσότο απ' αυτό, ο στρατός σε εθίζει σε μια νοοτροπία του σλανγκίζειν για να ανατρέψεις ή έστω να διασκεδάσεις τον τριγύρω παραλογισμό, η οποία νοοτροπία σου μένει και μετά την απόλυση με ευεργετικά αποτελέσματα για την υπόλοιπη σλανγκική ζωή σου.

2) Πήγα στον στρατό στα 25 μου, κι όλοι μου λέγανε ότι ήταν η τελευταία μου ξενοιασιά ως άντρα κτλ. Πάντως μετά διασκέδασα πολύ περισσότερο από ό,τι πριν, η ζωή μου έγινε πολύ πιο ποιοτική, διασκεδαστική και πλούσια, από ό,τι τα χρόνια πριν το στρατό. Δεν είναι μονόδρομος ο δρόμος προς τις υποχρεώσεις και το πρήξιμο, ποικίλλει από πρόσωπο σε πρόσωπο...

#13
Hank

Υ.Γ. Άλλο ένα κοινό μεταξύ φαντάρων και σλανγκιστών, είναι ότι όταν είσαι φαντάρος, νομίζεις ότι η ζωή όλων, και των μη στρατευμένων γυρίζει γύρω από τον στρατό, αντιστοίχως και με τον σλανγκοπαθή.

#14
GATZMAN

Σοφή κουβέντα Χαν!

#15
knasos

Α ρε Κάνινγκ, να συναντηθούμε να με πεις στόριζ γιατί και εγώ από του χρόνου τις ίδιες μαλακίες θα τραβάω... Κι αυτό με την πλημμύρα στρατιωτικών λημμάτων; Θα το πας δηλαδή σε Cunning linc(751979)uist;

πίες: Σου πάει το κοντό μαλλί;

#16
Cunning Linguist

Με το κοντό μαλλί δεν έχω τόσο πρόβλημα, το μούσι που ξύρισα είναι πίκρα... Πάντως φαίνομαι νεότερος έτσι... :)

#17
Galadriel

Φτου.

ΥΓ. αχαχαχαχα!

#18
iron

έχω κάνει 3 φορές φανταρογκόμενα (ω της φρίκης) και έχω να σας πω ότι ο ένας ούτε που μίλησε ποτέ, ο άλλος έβριζε όλη την ώρα, ο τρίτος που τον γνωρίζετε (νικ) το αντιμετώπισε στωικά (όπως και τα πάντα στη ζωή του, εμένα πχ) και επέτρεψε στον εαυτό του να το βιώσει αποκλειστικά και μόνον ως αφορμή για παρατήρηση και καταγραφή εμπειριών. Αν δοκιμάσεις αυτήν την ψύχραιμη μέθοδο, θα βγεις κερδισμένος και συ και το σλανγκ γκρ!

Βράστα, πολύ μου άρεσε η περιγραφή σου!

#19
Cunning Linguist

Φανταρογκόμενα; Πρέπει να το περάσεις αυτό, εσύ που έχεις χρόνια στα μπετά! ;) Εγώ σε ακούω και υπακούω!