Παγιωμένος όρος της ιδιολέκτου των μουσικών που παίζουν κάποιο όργανο. Δηλώνει την βασική περιποίηση και συντήρηση του οργάνου που πρέπει να γίνεται μετά από κάθε παράσταση ή και περιοδικά.

Για παράδειγμα, το μπάνιο-ξύρισμα μιας κιθάρας περιλαμβάνει γενικό καθάρισμα από σκόνες, στάχτες τσιγάρων, λουλούδια και άμμο που χώθηκαν στο ηχείο της (ανάλογα με το που θα κληθεί ο φουκαράς καλλιτέχνης να βγάλει το νυχτοκάματο του τρόμου), γυάλισμα των τάστων και προσεκτικό πέρασμα με ειδικά λάδια. Η αφοσίωση του μουσικού την ώρα της διαδικασίας έχει κάτι το ερωτικό για όποιον είχε την τύχη να την παρακολουθήσει. Η τυχόν αλλαγή ταλαιπωρημένων χορδών μάλλον δεν εντάσσεται στην αναλυόμενη έκφραση.

Διακρίνεται από το σέρβις του οργάνου το οποίο γίνεται μετά από πολλά μουσικά «χιλιόμετρα» προς αποκατάσταση του σχήματος του σκαριού και των υλικών.

- Πόση ώρα σου παίρνει αυτή η συντήρηση;
- Καμιά ωρίτσα αν δεν βιάζομαι - δεν κρατάς τον καφέ λίγο πιο μακριά από την Lakewood;
- Εεε, οκ, μην αγχώνεσαι. Έτσι που το περνάς λάδι μου θυμίζεις τη συντήρηση του G3 στο στρατό...
- Μου φάνηκε ή συνέκρινες το μπάνιο-ξύρισμα της κιθάρας που μας κάνει να ταξιδεύουμε με τη συντήρηση μιας μηχανής θανάτου;
- Μου φάνηκε ή με είπες αναίσθητο στρατόκαυλο;

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

#1
iron

καμιά ιδέα κανείς για το πώς να καθαρίσω το πιάνο μου (ουρά) από κάτω από τις χορδές που έχει μαζέψει μαυρίλα (καψαέριο) και τρίχες από τη γάτα μου και η ηλεκτρική δεν το ρουφάει και δεν περνάει ούτε το γαμολοσουίφερ;;;

#2
iron

α, και πού 'σαι, Πάτσις, και συ μουσικώνεσαι;

#3
BuBis

Ρε συ ironick, σαν ιδέα αφού όλοι παίζουμε κάτι, στο επόμενο συνέδριο, μπορούμε όλοι να φέρουμε τα όργανα μας και να κάνουμε ένα τζαμάρισμα... Τι λέτε;

#4
iron

αμέεε!

(αλλά τι χαίρομαι, αυτά μου είχε τάξει κάποτε και ο εϊσιτζίδης και σκατά στα μούτρα μου, τον πίστεψα κι ακόμα περιμένω...)

#5
patsis

Χαχα μου-σικώνεσαι! Μπα, δυστυχώς εντελώς άμουσος. Δώσε και κάνα φράγκο στους τεχνικούς του είδους, τι θα κάνουν κι αυτοί, κλέφτες θα γίνουν;

#6
poniroskylo

Νταξ, να μη τα λέμε πάλι, πάρα πολύ καλό λήμμα/ορισμός και αδικημένο.

#7
patsis

Poniroskylo η αλήθεια είναι ότι: αν δεν το εκμαίευα ο ίδιος από τον μουσικό κολλητό μου, που με διαβεβαίωσε ότι είναι παγιωμένη έκφραση με στάνταρ σημασία αναμεταξύ τους, και το διάβαζα από άλλον χρήστη, θα το θεωρούσα δημιουργία της στιγμής. Οπότε δεν στενοχωριέμαι! Νά ’σαι καλά πάντως!

#8
poniroskylo

Μα, από τη στιγμή που είπες ότι δεν είσαι μουσικός ο ίδιος, το κατάλαβα ότι κάπως έτσι έγινε και αυτή ακριβώς η διαδικασία της εκμαίευσης, που λες κι εσύ, και μετά της ακριβούς και απέριττης καταγραφής είναι, κατά τη γνώμη μου, και η ουσία του σάιτ, στην πιο πούρα μορφή της. Εξ ου και τα σπέκια.

#9
patsis

Έχεις τον τρόπο σου ρε poniroskylo, με τον ίδιο ακριβή και απέριττο σχολιασμό να με κάνεις να νιώθω ότι προσέφερα. Thanks.

#10
patsis

Update ορισμού:

1.Ανάλογα με τον επαγγελματισμό του μουσικού και τις απαιτήσεις του σε αξιοπιστία του οργάνου, οι χορδές αλλάζονται και στο μπάνιο-ξύρισμα. Όπως μου είπε η πηγή μου: μπάνιο χωρίς ν' αλλάξεις βρακί δεν γίνεται.

  1. Το ξύρισμα έχει μια ενδιαφέρουσα εξήγηση σαν επιλογή λέξης. Με ειδικά σφουγγαράκια (και πολλή προσοχή) ο μουσικός ή ο τεχνικός, ξύνει τα τάστα του μανικιού για να τα καθαρίσει, κάτι που μοιάζει με ξύρισμα.
#11
vikar

...