Αδέξιος, χωρίς δεξιότητες, κάνει όλο λάθη και προκαλεί προβλήματα, δεν είναι ατσαλωμένος (σκληρυμένος) στη δουλεία, στη ζωή, στην γνώση της ζωής. Κατ' επέκταση δεν έχει δεξιότητες που αφορούν την ζωή.

Δεν έχει καμία σχέση με τη μάθηση του / των σχολείων του, όπου μπορεί να είναι άριστος, αλλά με τοις δεξιότητες της ζωής σε σχέση με το φέρεσθε και άγεσθε προς τους άλλους.

- Μα τί μαλάκας ρε αυτός ο προϊστάμενος που μας φόρτωσαν!
- Τί λες ρε, δεν είδες τα διπλώματα και τα παπλώματα που του κάρφωναν δυο μέρες οι υπεύθυνοι της μετακομίσεις στο καινούργιο του γραφείο;
- Τα είδα ρε, αλλά είδες τί υβρίσεις έριξε στην καθαρίστρια σήμερα το πρωί που είδε λίγο σκόνη στο γραφείο του... Την απείλησε να την απολύσει την επόμενη φορά!
- Κατάλαβα ρε, είναι άτσαλος τελικά με ένα τοίχο επαίνους και διπλώματα.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
allivegp

Λέγεται και α(ρ)τσούμπαλος.

#2
ο αυτοκτονημενος

ναι σωστα το εχω ακουσει και σαν ατσούμπαλος χωρις το ρ

#3
baznr

Θα διαφωνήσω με τη ετυμολογία που δίνεται (θα ήταν ανάτσαλος). Προτιμώ την ετυμολογία από το ατάσθαλος: αποδιοργανωμένος.

#4
poniroskylo

Όπως και ο baznr, και ο Μπαμπινιώτης και το ΛΚΝ του Ιδρ. Τριανταφυλλίδη προτείνουν την ετυμολογία από το ατάσθαλος, αν και με επιφυλάξεις. Αντιγράφω από το ΛΚΝ:

[μσν. άτσαλος ίσως < αρχ. ἀτάσθαλος `απερίσκεπτος, παράτολμος΄ > *τάσθαλος (αποβ. του αρχικού α- από συμπροφ. με το αόρ. άρθρο) > *τάσταλος (ανομ. τρόπου άρθρ. [sθ > st]) > *άσταλος (ανομ. αποβ. του πρώτου [t]) > μσν. άτσαλος (αντιμετάθ. [st > ts])]

Κατά τ'άλλα, είναι μια πολύ ωραία, απολύτως πολιτογραφημένη λέξη της καθομιλουμένης και δεν είμαι βέβαιος γιατί πρέπει να καταγραφεί σε ένα λεξικό της αργκό.

#5
Hank

#6
ο αυτοκτονημενος

@ mods πολύ σωστά για τη δουλεία
@ baznr
δεν είναι η πρόθεση μου να πω ότι ο άτσαλος προέρχεται από το ατσάλι
χάριν παραδείγματος προτείνω το άτσαλη που αν δεν δεχτεί μια θερμική κατεργασία παραμένει μαλακό και εύπλαστο εάν το κατεργαστούμε τότε αποκτά ιδιαίτερες ιδιότητες
όπου λοιπόν ατσάλι είναι ο άνθρωπος ο άτσαλος που δεν έχει δεχτεί κατεργασία από το πανεπιστήμιο της ζωής ακόμα αφού την δεχτεί τότε αποκτά τοις ιδιαίτερες ιδιότητες
@ poniroskylo παρακαλώ πες μου που βλέπεις λάθος να το δω και να το διορθώσω
@ hank
νομιζω οτι δεν εχει σχεση ο ατσουμπαλος με τον ατσαλο

#7
poniroskylo

Κοίτα, δεν τίθεται θέμα λάθους, εγώ απλώς έκανα δυο παρατηρήσεις.

α. η λέξη δεν είναι σλανγκ. Είναι μια κοινή λέξη που λέει όλος ο κόσμος και υπάρχει σε όλα τα λεξικά. Προφανώς για να την ανεβάσεις, εσύ έχεις άλλη άποψη - κανένα πρόβλημα, έτσι κι αλλιώς στο σάιτ υπάρχουν εκατοντάδες λέξεις και εκφράσεις που δεν είναι σλανγκ, με άλλη μία δεν χάλασε ο κόσμος.

β. Η ετυμολογία που πρότεινε ο baznr φαίνεται να είναι η σωστή καθώς συμφωνούν και τα λεξικά. Εσύ, αν κατάλαβα καλά τη διευκρίνιση που έδωσες στο σχόλιο, δεν προτείνεις καθόλου ετυμολογία - ούτε από το ατσάλι, ούτε από κάτι άλλο, οπότε κανένα πρόβλημα και επ' αυτού.

Όπως λες άλλωστε, οι αναφορές στον ατσαλωμένο και το ατσάλι είναι χάριν παραδείγματος και μόνο. Το γεγονός ότι διάλεξες για το παράδειγμα μια λέξη βασικά ομόηχη με τον άτσαλο είναι, προφανώς, μια απλή σύμπτωση. Και πάλι, κανένα πρόβλημα.

Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι εγώ δεν έχω ακούσει ποτέ να χρησιμοποιείται η λέξη άτσαλος με την έννοια που δίνεις εσύ εδώ, του άψητου ανθρώπου, αυτού που δεν έχει πείρα της ζωής. Ούτε έχω δει ποτέ αυτόν τον ορισμό σε κανένα λεξικό - ο καθιερωμένος ορισμός είναι ο άνθρωπος που είναι αδέξιος ή/και τσαπατσούλης. Λέει, ας πούμε, ο Τριανταφυλλίδης:

άτσαλος -η -ο [átsalos] E5 : που τον χαρακτηρίζει η έλλειψη τάξης, συστήματος ή φροντίδας· ακατάστατος και πρόχειρος, τσαπατσούλικος: Άτσαλη εμφάνιση / δουλειά. Άτσαλο ντύσιμο / δωμάτιο / περπάτημα. || (για πρόσ.) τσαπατσούλης, αδέξιος.

Και επειδή το ανέφεραν κι άλλοι αλλά κι εσύ, να και ο ορισμός του ατσούμπαλου:

ατσούμπαλος -η -ο [atsúmbalos] & αρτσούμπαλος -η -ο [artsúmbalos] E5 : (προφ.) α. απεριποίητος, ατημέλητος. β. για άνθρωπο αδέξιο, άγαρμπο, που κάνει ζημιές κτλ.

Το λεξικό, καταφανώς, θεωρεί τις δυο λέξεις κοντινές στη σημασία, εσύ, όπως είπες και στον hank, νομίζεις ότι δεν έχουν σχέση.

Το οποίο είναι λογικό από τη στιγμή που τη λέξη άτσαλος την ξέρεις αλλιώς. Οπότε και πάλι κανένα πρόβλημα, ειδικά αν εκεί που χρησιμοποιείς τη λέξη με αυτή τη δική σου σημασία οι άλλοι την καταλαβαίνουν.

#8
ο αυτοκτονημενος

δεν έχω λόγους να αμφιβάλω ότι μπορεί να μην την έχεις ακούσει ίσως διότι είναι παλεα η , ίσως διότι δεν κυκλοφορεί στον κοινωνικό σου κύκλο ίσως , ίσως, ίσως, πολλά ίσως { άτσαλη συμπεριφορά } λοιπόν αδέξια συμπεριφορά όσον αφορά επαναλαμβάνω την συμπεριφορά
αλλά με τοις δεξιότητες της ζωής σε σχέση με το φέρεσθε και άγεσθε προς τους άλλους. σαφώς όμως αναφέρω , που αναφέρoμε αναφορικά με την τοποθέτηση τις αναφοράς του αναφερόμενου ορισμού μου

#9
baznr

Αυτό είναι σωστό: άτσαλο το άτσαλος