Υποτιμητικός χαρακτηρισμός. Χρησιμοποιούμενο ως δείκτης ποιότητας φανερώνει ανεπάρκεια και μπορεί να αναφέρεται τόσο σε αντικείμενα (αυτοκίνητα, μηχανές, ηχοσυστήματα κ.λπ.), όσο και σε ανθρώπους.

Είναι μια έκφραση που έρχεται να πλουτίσει το λεξιλόγιό μας και να δώσει ένα άλλο χρώμα στις καθημερινές συνομιλίες μας, όταν πλέον έχουμε βαρεθεί να χρησιμοποιούμε τον χαρακτηρισμό «του κώλου». Σίγουρα η εναλλαγή αυτή θα αιφνιδιάσει ευχάριστα τον συνομιλητή μας.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι ούτε ο κώλος, ούτε η πούτσα πρόκειται να παρεξηγηθούν από τυχόν αλλεπάλληλες μεταβιβάσεις ιδιοκτησίας (όταν λέμε ότι κάτι είναι πότε του κώλου, πότε της πούτσας), όντας αμφότερα απαλλαγμένα από ρωμαϊκού τύπου συμπλέγματα (τα του καίσαρος τω καίσαρι, κ.λπ.)

- Πάλι έμεινε το παπάκι σου στην ανηφόρα ρε;
- Πάλι, γαμώ την καταδίκη μου. Τελείως της πούτσας είναι…

Στο 1:06 (από knasos, 14/06/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Hank

Variatio: Η λογοτεχνική ανάγκη για ποικιλία στον λόγο.

Επίσης, στο συμβατικό συντακτικό υπάρχει διάκριση μεταξύ Γενικής Κτητικής (Τα βυζιά της Βερόνικας) και Γενικής της Ιδιότητας (Τα βυζιά των τριών οκάδων). Μήπως η εν λόγω γενική είναι της ιδιότητας; (Αν και από λογικής πλευράς η διάκριση, νομίζω, είναι συμβατική).

#2
knasos

Γαμάτη ατάκα, το αποδεικνύει και το ότι συμπεριλήφθηκε στην θεϊκή ταινία που με σημάδεψε (να εδώ κάτω, δίπλα στον αστράγαλο) Σπιρτόκουτο.

#3
Hank

Πώ, απίθανη σκηνή! Ο μεσαίος τι ρόλο βάραγε στην κουβέντα; Μια με τον ένα, μια με τον άλλο...

#4
Vrastaman

Στοστ, Blood 'n' Jism!

#5
knasos

Χανκ ευχαριστώ για το σχόλιο, μου δίνεις δύναμη να ανεβάσω αποσπάσματα από το «Τσίου» στο λήμμα γίνομαι και αποσπάσματα από το «Ψυχή στο στόμα» στα λήμματα μουνίλα και καμένο ντουί.

#7
poniroskylo

Γαμάτος ορισμός! Και το μήδι ήρθε κι έδεσε.

#8
vikar

Χάνκ! Δέν έχεις δεί το Σπιρτόκουτο;!...

#9
Khan