Καλώς ήλθατε στο βασίλειο της Παραοικονομίας.

Μαύρα χρήματα είναι εκείνα για τα οποία ο εισπράξας δεν εξέδωσε νόμιμη απόδειξη. Τα παντελόνιασε χωρίς αυτά να καταγραφούν πουθενά. Δεν θα συνυπολογιστούν στο συνολικό ετήσιο εισόδημά του, και ουδέποτε θα φορολογηθεί με βάση αυτά.

Συνηθέστατη πρακτική σε ελεύθερους επαγγελματίες (δικηγόρους, γιατρούς), στους απασχολούμενους στον ευρύτερο κλάδο της οικοδομής (ελαιοχρωματιστές, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι), σε εισοδηματίες που νοικιάζουν διαμερίσματα κλπ. Όλοι τους μαζί συνιστούν την κάστα των φοροφυγάδων (επί το αντζελικότερον, φοροδιαφυγάδων).

Τα μαύρα χρήματα δεν ταυτίζονται με τα βρώμικα χρήματα, τα οποία προέρχονται από 100% παράνομες πηγές (ναρκωτικά, πορνεία, λαθρεμπόριο όπλων). Τα βρώμικα μπορούν να ξεπλυθούν δια του στησίματος πλυντηρίων, δλδ καθ' όλα νόμιμων επιχειρήσεων-βιτρίνα. Για πάρα πολλά νυχτερινά μαγαζιά / διασκεδάδικα, αλλά και για άλλου τύπου επιχειρήσεις, π.χ. γυμναστήρια, ο κόσμος το 'χει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι, οτι αφ' εαυτά δεν φέρνουν κέρδη αλλά λειτουργούν ως βιτρίνα για ύποπτες δραστηριότητες.

Ειδικότερη περίπτωση μαύρων χρημάτων είναι εκείνη κατά την οποία ο εργοδότης δεν κατέβαλε ασφαλιστικές εισφορές σε αυτόν που απασχολεί, δλδ δεν του κολλάει ένσημα. Αυτό συνιστά και απάτη εις βάρος των αγαπημένων μας ασφαλιστικών ταμείων (mainly ΙΚΑ), για τα οποία όλο μας ζαλίζουν τ' αρχίδια οι Κασσάνδρες ότι θα καταρρεύσουν, αλλά τελικά ποτέ δεν καταρρέουν.

Όσοι εργάζονται και παίρνουν τα λεφτά στο χέρι, χωρίς να τους κολλάει ο αφεντικός ένσημα, είναι οι λεγόμενοι μαύροι. Η ίδια η ανασφάλιστη εργασία που προσφέρουν είναι η μαύρη εργασία, επί το σλανγκικότερον μαυρίλα.

Κατά κανόνα οι μαύρες (ανασφάλιστες) δουλειές είναι και μαύρες με την έννοια του ότι δεν πληρώνουν καλά, σου βγαίνει ο πάτος για τρεις κι εξήντα, ούτε κουβέντα εννοείται για προοπτικές ανέλιξης, χώρια τους όποιους κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα του εργαζόμενου (βλ. εδώ μεταξύ άλλων).

  1. Φίλος μαιευτήρας σε γκλαμουριάρικο μαιευτήριο των Βου Που, μου έλεγε πρόσφατα πως πλήρωσε 60 χιλιάρικα εφορία και πως με τα δικά του χρήματα θα σπουδάζουν τα δικά μου παιδιά αύριο. Μου ήρθε να του πω: «βρε παπάρα, με αυτά που βγάζεις θα έπρεπε να πληρώνεις τουλάχιστον τα διπλάσια, κι όλοι ξέρουμε πως το ένα ευρώπουλο στα δύο που βγάζετε εσείς οι κωλογιατροί είναι μαύρο, στην ξεφτίλα». Αλλά συγκρατήθηκα. Δυστυχώς.

  2. Οι εργαζόμενοι οδηγοί δικύκλου (ντελιβεράδες, κούριερ, εξωτερικοί), αλλά και υπάλληλοι-χαμάληδες σε γνωστά βιβλιοχαρτοπωλεία του κέντρου, είναι κλασικές περιπτώσεις μαυρίλας, μαύρης εργασίας και με τις δύο έννοιες. Είναι οι σύγχρονοι σκλάβοι, στους οποίους το κουπί της γαλέρας έχει απλά αντικατασταθεί από το τιμόνι μια πάπιας 100 κυβικών εκατοστών. Σιγά σιγά ωστόσο τα πράγματα αλλάζουν.... (Βλ. εδώ)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
xalikoutis

προσοχή, αν χρησιμοποιήσετε στα αγγλικά το black για να χαρακτηρίσετε όλ΄αυτά που γράφει ο γιαννήμαυρος θα σας την πέσουν πλέον για ρατσισμό - προτιμήστε γενικά το informal... μου την έχουν πέσει ακόμα και για το denigrate = αμαυρώνω... όσο για το black money στα αγγλικά σημαίνει και κάτι πολύ κουφό

#2
babycat

Μπράβο, πλήρες και μεστό!

#3
johnblack

Αυτός που έβαλε τα τριαράκια μάλλον πιάστηκε μαλάκας. Γιατί τρία κι όχι δύο, ένα, μηδέν; Άμα είναι να την κάνεις τη δουλειά κάντην σωστά. Φιλάκια.

#4
Vrastaman

Αυτό λέγεται «μισοριξιά» :Ρ

#5
Hank

Άλλο Κίμων, άλλο Ιάσων

#6
johnblack

Βλέπω το ξύλο συνεχίζεται κανονικά. Εφόσον όμως πρόκειται - όπως είπε κι ο χαν - για περιπτώσεις Ιάσωνα, πράγμα που αποκλείει θέλω να πιστεύω την κακοβουλία, ας βρει κάποιος τα νεφρά και να βγει επωνύμως να πει τι τον χάλασε. Όπως έκανα κι εγώ στο Πονηρόσκυλο. Για να δούμε.

#7
Galadriel

Μην στενοχωρείσαι μπλακ. Τελεία.

#8
GATZMAN

Καλώστηνε. Ποιός είναι αυτός που με αγαπάει; Για ρίξε μια ματιά στις βαθμολογίες μου σε σχέση μέ αλλους καιρούς; Eχω τρελλαθεί στα επτάζυμα και στα πολύσπορα.

#9
Galadriel

Το άλλαξα το σχόλιο γιατί φαινόταν κάπως γκατζ. Σόρυ αμπάουτ δατ.

#10
patsis

Απορρίπτω μετά βδελυγμίας την διάθεση που σας έχει πιάσει. Ρε η ζωή είναι μικρή ρε για να είναι θλιβερή! Ρε!

(Ωχ, ωχ, ωχ, εγώ θα την πληρώσω τώρα, το βλέπω νά ’ρχεται! Τι είπε ο Κωστίκας μόλις είδε την μπανανόφλουδα εκεί που περπατούσε; Όχι ρε πούστη μου, πάλι θα πέσω...)

Θετική ενέργεια σε όλους παιδιά! Έχω περίσσευμα σήμερα!

#11
GATZMAN

Εχεις δίκιο ρε Πάτση

#12
Επισκέπτης

Kαλά βρε μες, οκ, δε χάλασε κι ο κόσμος, αλλά επειδή το έθεσες, πώς ξέρεις εσύ ποιοι σε μαυρίζουν; Μήπως να μας έλεγες το μυστικό; :)

#13
amelie

Δεκαράκι:)

#14
Galadriel

Μου το λένε σε πιμί τζονμπλακ :)

#15
Hank

Αμάααν τι τραβάμε, λέμετε. Σαν απειλητικό μήνυμα ή τελεσίγραφο ένα πράμα; Ή σε σαδιστικό στυλ του τύπου «έτσουξε; έτσουξε;». Δεν πάμε καλά...

#16
johnblack

Μerci, mademoiselle!