Περιπαιχτικός χαρακτηρισμός ποντίου μετανάστη στη Γερμανία.

Εκ του: Λαζός (= Πόντιος) + Γερμανός.

Η παρευξείνεια φυλή των Λαζών όμως, δεν είναι ελληνική και συνεπώς δεν έχουν καμία σχέση με τους ποντίους γείτονές τους, οι οποίοι έχουνε χάψει και οι ίδιοι αυτό το παραμύθι.
Απλά, κάποια στιγμή (περί το 522 μ.χ.) επί Χοσρόη της Περσίας, βαφτίστηκε συλλήβδην εσφαλμένα όλος ο Εύξεινος «Λαζική», επειδής οι λαζοί εκχριστιανίσθηκαν και αρχίσανε τα σούρτα-φέρτα με το Βυζάντιον. Οι Τούρκοι τους λένε laz, οι αρχαίοι Έλληνες τους αποκαλούσαν Κόλχους (<Κολχίς) και ο Φαλμεράγιερ (το ακάθαρμα) τους συσχέτιζε με την φυλή των Τζάνες.

Υφίσταται και ως επώνυμο (π.χ. Λαζόπουλος κτλ).

Τελοσπάντων, είναι ο τύπος, συνήθως από την Βόρεια Ελλάδα, ο οποίος έχει πάει χρόνια στη Γερμανία σουβλατζής gastarbeiter, όπως άλλωστε και πολλοί άλλοι τέως οθωμανοί υπήκοοι, έχει κάνει σερμαγιά και γύρισε στην πατρίντα ντικό του με μερτσέντες ή μπεμπέκα, που παλαιά είχε γερμανικές οβάλ πινακίδες ή έγραφε ΑΜΟ κόκκινο, χωρίς να καταστεί ο δυστυχής μήτε γερμανός, μήτε τα ελληνικά να καλοθυμάται.

Δεν πουλάει μούρη ένεκα το παραδάκι όμως ο ταλαίπωρος, γι' αυτό δεν ταυτίζεται με τον αντίστοιχό του μπρούκλη (= εξ αμερικής επιδειξίας βλαχομετανάστης).

Έ ρε μια κουρσάρα που' φερε απο το Ντούισμπουργκ ο λαζογερμανός! Κι εμείς εδώ, τη βγάζουμε με τις τογιότες... Δεν ήξερα κι εγώ να τυλίγω κεμπάπ να κονομήσω;

(από vikar, 02/12/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Ο ΑΛΛΟΣ

Νομίζω ότι η αναφορά στους Λαζούς υπονοεί κάτι σαν «τουρκόσπορος», υποτιμητικά. Βέβαια οι Λαζοί δεν είναι τουρκική φυλή, απλώς ο μέσος Έλληνας τους βάζει στο ίδιο τσουβάλι (γηγενείς της Τουρκίας, Έλληνες δεν είναι, τι θα είναι, Τούρκοι). Ε; Ή όχι;

#2
HODJAS

Τώρα, με τις φυλές στην πρώην οθωμανική αυτοκρατορία, γίνεται το μάλε-βράσε. Μπά ! Δε νομίζω να χρησιμοποιείται ως «τουρκόσπορος», απλά υποτιμητικό για τους ποντιο-γερμανούς μετανάστες, λόγω της ιδιαίτερης νοοτροπίας και ομιλίας που αποκτούν (ελληνο-γερμανέζικος αχταρμάς).
Χώρια ο δυσανάλογος, παρά την παραμονή τους στην Ευρώπη, προς τους μητροπολιτικούς Έλληνες, συντηρητισμός τους, τον οποίον όμως έχουν όλοι οι μετανάστες λόγω αποκοπής απο την τρέχουσα κατάσταση στη μητρόπολη, αλλά και κοινωνικού κλεισίματος στη χώρα υποδοχής, προς διαφύλαξη της ταυτότητάς τους.

#3
xalikoutis

και στην Τουρκία ο εθνικός κορμός έχει για τους Λάζους (τους Τουρκοπόντιους ας πούμε) το εξής στερεότυπο: αρχέγονοι, πολεμοχαρείς, ξεροκέφαλοι, κάπως βλάκες, όχι καθαροί Τούρκοι (σας θυμίζει κάτι;)

#4
GATZMAN

Θα μπορούσε το όνομα του ηθοποιού Λάζου Τερζά (ποντιακής καταγωγής), να προέρχεται από τη λέξη Λαζός, αλλά

#5
johnblack

και το λάζο μαχαίρι

#6
HODJAS

και το γαλάζο (Λ. Παπαδόπουλος) χρώμα ...

#7
Ο ΑΛΛΟΣ

Οι Τούρκοι έχουν και Λαζικά ανέκδοτα, ακριβώς όπως εμείς Ποντιακά!

#8
HODJAS

Άντε ρε ! Ωραίοι λεβεντόμαγκες μου φαίνεται κι αυτοί ...

#9
Hank

Φοβερό λήμμα- ορισμός! Και δεν τό ΄χα σκεφτεί καθόλου για τον Λαζόπουλο.

#10
allivegp

Υπάρχει ότι και καλά ονομάστηκαν λαζοί, επειδή επί Οθωμανίας, όταν συναντιόντουσαν, χαιρετιόντουσαν με το «Ελλάς ζει» => Λας ζει => Λαζοί. Ήμαρτον, τί άλλο θ' ακούγαν τα αυτάκια μας.